Rus basınında Gazze savaşı: "İran'ın İsrail'e saldırının Gazze'deki askeri hareketleri nasıl etkileyeceği belli değil"

Gazze savaşının 193. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 193. gününde Rus basını gelişmeleri niasıl görüyor?

Independent Türkçe için 15 Nisan Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


TASS:
 

 

Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik saldırıyla ilgili düzenlediği toplantıyı ikiyüzlülük gösterisi olarak nitelendirdi

Rusya Federasyonu'nun dünya örgütündeki daimi temsilcisine göre, Batılı misyonlar saldırıya uğrarsa Güvenlik Konseyi üyeleri derhal "karşı önlemler alacak"

Vyaçeslav Nebenzya, İsrail'in askeri mevzilerine İran'ın yaptığı saldırılar üzerine gerçekleştirilen BM Güvenlik Konseyi toplantısında, "Siz diplomatik misyonlara yapılmış saldırının casus belli ("savaş nedeni") olduğunu çok iyi biliyorsunuz.

Ve Batılı ülke temsilciliklerinin saldırıya maruz kalmaları durumunda siz düşünmeden peş peşe cevap tedbirleri alınmasına ilişkin peş peşe açıklamalar yapar ve bu salonda haklılığınızı kanıtlardınız. İşte bundan dolayı sizin için kutsal ve savunulması gereken durum Batılı temsilcilikleri ve Batının vatandaşlarıdır" diye konuştu.

Nebenzya, "İşte bugün Güvenlik Konseyinde izlenmesi bile hoş olmayan Batı ikiyüzlülüğü ve çifte standartları sergileniyor" dedi.

Nebenzya aynı zamanda İran saldırısının boş yerde değil Şam'daki İran diplomatik misyonuna İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıya BM Güvenlik Konseyinin sessiz kalması sonucunda ortaya çıktığını ifade etti.
 

 

İran, İsrail'e yönelik saldırının meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi

İslam Cumhuriyeti'nin BM daimi temsilcisi Amir Said Iravani, saldırının yalnızca askeri hedefleri hedef aldığını kaydetti.

Iravani, "İran İslam Cumhuriyeti, İsrail'in askeri mevzilerine karşı seri saldırılar düzenlemiştir... Saldırılar sadece İran'ın BM Tüzüğü'nde belirtilmiş ve uluslararası hukukta kendine yer bulmuş kendini savunma hakkının bir parçasıdır" dedi.

Diplomat, "Hareketler kaçınılmaz ve ölçülüydü. Bu, sadece askeri hedeflere odaklanmış dakik hareketler olup gerilimin artmaması ve sivil ahalinin maruz kalacağı zararların önlenmesi için dikkatli davranılmıştır" diye görüşünü ifade etti.


RİA Novosti:
 

 

İran, hipersonik füzelerin tamamının İsrail'deki hedefleri vurduğunu söyledi

İran Press TV yayın kurumu kendi Telegram kanalında Tahran'ın kullandığı sesten hızlı füzelerin İsrail'deki hedeflere isabet ettiğini belirtti.

Haberde, "İsrail hava hücumundan savunma sistemlerinden geçen tüm sesten hızlı füzeler hedefleri vurdu" ifadeleri yer aldı.
 

 

Dmitri Bavırin'in haberi özetle şu şekilde:

İran'ın İsrail'e saldırısı Saltykov-Shchedrin tarafından sahnelendi

Örneğin İran, İsrail ile işbirliği içinde bulunan tüm komşuları uyarmakla yetinmeyerek ABD ile istişareler de yaptı.

Yapmadığı şeyler (ve bu da ilginçtir): bombalardan korunma sığınaklarının haritalı programlarını dağıtmamak ve radyo için ilanlar yazmamasıdır:

- Yoldaş Yahudiler, biz sizden sert şekilde intikam almaya hazırlanıyoruz. Size zararı dokunmaması için buna hazırlanın.

Genel olarak İran tarzı öç alma kentin alkışları altında Mario'nun banka soymaya gidişini konu alan "İtalyan usulü gasp"ı (1969 İngiliz yapımı film) andırıyor. Kent (tüm dünya) değil İran'ı alkışlamak olayın sona ermesiyle ilgili İsrail'i onunla anlaşma noktasına gelmeye ikna ediyor.


Kommersant:

Yekaterine Moor'un Washington'dan geçtiği haber özetle şu şekilde:
 

 

İran'ın İsrail'e saldırısı tartışıldı ve kısmen kınandı

Katılımcılara öncelikle hitap edenlerden biri BM Genel Sekreteri Antonio Guterres oldu. O, "İslam Cumhuriyetinin gerçekleştirdiği geniş çaplı saldırının ortaya çıkardığı ciddi gerilim ki sert biçimde kınadığını" ifade etti.

Ancak ardından İran'ın Şam konsolosluğuna gerçekleştirilmiş saldırıyı da kınayarak tüm tarafları "uçurumun kenarından uzaklaşamaya çağırdı."

Fransa, Birleşik Krallık ve ABD'li temsilciler konuşmalarında kesin İsrail yanlısı pozisyonda dururken gerilimin artmasının tüm sorumluluğunu Tahran'ın üzerine yığarak savunma çizgisini diri tuttular.

Bu arada İsrail'in BM'deki Daimî Temsilcisi Gilad Erdan, İran'dan daha ziyade "İran'a destek hareketlerinin Üçüncü Reicjh'ten farklı olmadığını" iddia ettiği BM'ye yüklendi.

"Daha hafif biçimde olmasına rağmen Rusya da BM'ye kendi iratlarını iletti.
 


Aleksandr Zabrodin ve Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:

İran hedefi kaçırdı

Tahran'ın İsrail'e saldırısını kınayan Batı aynı zamanda Benjamin Netanyahu'dan saldırıya saldırıyla karşılık vermemesini istedi

Saldırının geri püskürtülmesinin zafer addedilmesine ilişkin ABD'nin İsrail'e yaptığı çağrı Benjamin Netanyahu'nun, Vaşington'un tavsiyesine uyacağı anlamını taşımıyor

14 Nisan gecesi İsrail ile İran arasındaki çatışmanın geniş çaplı bir savaşa evrilmesinden kaçınılmasına rağmen muhtemelen bu öykü sürüp gidecektir. Bu arada İran'ın İsrail'e yaptığı saldırının Gazze Şeridi'ndeki askeri hareketleri nasıl etkileyeceği belli değil. Orada Hamas’ın 7 Ekim saldırısına karşı İsrail savunma ordusunun başlattığı operasyon bugüne kadar sürmekte olup bölgedeki istikrarsızlığın ana kaynağıdır.


Radio Free Europa/Radio Liberty Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Biden Kongre'ye Ukrayna ve İsrail'e yardımı acil onaylama çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden ve Kongre yöneticileri pazar akşamı Ukrayna ve İsrail'e yardımları konu alan telefon görüşmesinde bulundular.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan, daha önce Senato'nun onayladığı ve İsrail, Ukrayna ve Tayvan'a yardımları öngören yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nde ivedilikle onaylanması gerektiğini ifade etti.

 

Kızgınlığın savaşı

13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece İran İsrail'e yüzlerce dron ve füzeyle saldırdı. Ancak saldırı büyük zaiyat ve kayıplara neden olmadı: İsrail medyasının haberlerinde dron ve füzelerin yüzde 99'u vuruldu.

Sonuçta hayatını kaybeden yokken yaklaşık otuz kişi yaralandı, iki çocuğun durumu ağır.

Batılı ülkeler hemen İran saldırısını kınadı. Rusya bunu yapmadı.


Детали (Detaylar):

Macron ve Cameron, İsrail'i İran saldırısına tepki vermemesi için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışacaklar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Şam konsolosluğuna İsrail'in gerçekleştirdiği saldırıya İran'ın verdiği tepkiyi "orantısız" olarak nitelendirdi.

"Bu, 15 Nisan sabahı belli oldu. Cumhurbaşkanı Ortadoğu’daki muhtemel çatışmanın güçlenmesinden Fransa'nın tedirgin olduğunu ifade etti. 

Macron, "Biz gücümüz dahilinde gerilimin artmasından kaçınılması ve İran'ın saldırısına gerilimi artıracak bir yanıt vermemesi konusunda İsrail'i ikna etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Macron önümüzdeki birkaç gün içinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini ifade etti. 

Macron’a göre "İsrail'in savunmasını en iyi biçimde organize etmek için Fransa'nın İsrail saflarında yer alması gerektiğini" vurguladı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron da "gerilimin artmasına" karşı çıktı. Onun sözlerine göre İran'ın saldırısı "hüsrana maruz kalmıştır" ve Birleşik Krallık İsrail'e çağrıda bulunarak tepki vermemeye çağırıyor. Cameron çarşamba günü İsrail'e gidecek ve bu onun savaşın başlamasından bu yana gerçekleştireceği üçüncü gezi olacak.

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU