Keralalılar, Suudi Arabistan'da idama mahkum edilen hemşerileri için 130 milyon TL "kan parası" topladı

Keralalı adam 2006'da engelli bir çocuğu yanlışlıkla öldürmekle suçlanıyor

Hintli aktivistler, 30 Temmuz 2015'te Yeni Delhi'de idam cezasına karşı düzenlenen protestoda (AFP)

Hintliler, engelli bir çocuğu kazara öldürdüğü gerekçesiyle Suudi Arabistan'da idam cezasına çarptırılan yurttaşları için 340 milyon rupi (yaklaşık 130 milyon TL) "kan parası" toplamak üzere dayanışma mitingi düzenledi.

Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinden Abdul Rahim, 2006'da yaşam destek ünitesine bağlı felçli bir çocuğun ölmesi üzerine hapse atılmıştı. Yerel basında çıkan haberlere göre, Rahim arabasıyla 15 yaşındaki çocuğu götürürken yaşam destek ünitesi yerinden çıkmış ve çocuğun ölümüne yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rahim o zamandan beri hapiste.

2018'de çocuğun ailesinin Rahim'in affedilmesini reddetmesi üzerine bir Suudi mahkemesi onu idama mahkum etmişti. Karar geçen yıl ülkenin en üst mahkemesi tarafından onanmış ve kurbanın ailesi 340 milyon rupi karşılığında Rahim'i affetmeye istekli olduklarını açıklamıştı. 

Yoksul bir aileden gelen Rahim'in bu parayı toplaması mümkün değildi. Bunun üzerine bir dizi sivil toplum kuruluşu onun bu kötü sondan kurtulmasını sağlamak için mart başında bir araya geldi. Kuruluşlar, Rahim'in 16 Nisan'da planlanan infazından üç gün önce gerekli miktarı toplamayı başardı.

Suudi Arabistan'da yaşayan Keralalı işadamı Aşraf Venghat, bağış kampanyasına katkıda bulunanlardan biriydi. Venghat, geniş kesimler tarafından Hindu kızların zorla din değiştirdiği iddiasını abarttığı için sağcı propagandanın bir parçası diye görülen Kerala Hikayesi (The Kerala Story) adlı Bollywood filmine atıfta bulunarak bunun "gerçek Kerala hikayesi" olduğunu söyledi.

Kerala Müslüman Kültür Merkezi'nin Suudi şubesinin genel sekreteri Venghat, para toplamak amacıyla farklı toplumlardan kişileri bir araya getirmek için Kerala'nın Kozhikode kentine geldi.

Venghat, "Rahim'in hayatını kurtarmak için oluşturulan komitede Hindu ve Müslümanların yanı sıra BJP [Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi] de dahil tüm siyasi partilerin üyeleri var" dedi.

Halka minnettarlığını ifade eden Rahim'in annesi gazetecilere "buradaki kişiler arasındaki toplumsal uyumun böylesine büyük bir meblağın bu kadar çabuk toplanmasını sağladığını" belirtti. 

Rahim'in annesi, "340 milyon rupi toplayabilecek imkanımız olmadığı için hiç umudum yoktu. Ama bir şekilde hepsi mümkün oldu" diye ekledi.

Herkese teşekkür ediyorum.

Kerala Eyaleti Başbakanı Pinarayi Vijayan, Facebook hesabından şöyle dedi:

Dünyanın dört bir yanındaki Keralalılar, Suudi Arabistan'da idam cezasıyla karşı karşıya olan Abdul Rahim'in serbest bırakılması için 340 milyon rupi toplamak amacıyla bir araya geldi. 

Bir hayat kurtarmak ve bir ailenin gözyaşlarını silmek için Kerala asil bir sevgi örneği oluşturdu. Bu, Kerala'nın komünalizmin yok edemeyeceği bir kardeşlik kalesi olduğunun ilanı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU