Antik dünyanın kızıl inekleri

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Havari Pavlus'un milattan sonra 51'de Selanik Kilisesi'ne yazdığı mektuplar gibi, azizler en azından kısmen Mesih'in dönüşüne odaklandılar -İkinci gelişi (1 Selanikliler 4:13-18).

Bazı Hıristiyanlar, güvendikleri her şeyin İsa'nın dönüşü sırasında ortaya çıkacağını vurguluyor.

İncil yorumlarından elde edilen çeşitli işaretler ve kehanetler, eskatolojik inançlarını tanımlar.

Kırmızı düvelerin (kırmızı dişi inekler) ortaya çıkması, iki bin yıldır görülmeyen bir olayı müjdeliyor.

Eski Ahit kurban sistemini yeniden kurmak için üçüncü tapınağı inşa etmeyi özleyen Ortodoks Yahudiler, ritüelleri sürdürmek için kırmızı düvelere ihtiyaç duyarlar.

Bazı Hıristiyanlara göre, İncil'de öngörülen "mükemmel" kırmızı düve bundan daha fazlası anlamına geliyor: çağın sonunu işaret ediyor.
 

 

Sayılar 19:1-10, Tanrı'nın Musa ve Harun'a kırmızı düveler (kırmızı dişi inekler) ile ilgili olarak verdiği talimatı açıklar.

İsrail halkı, hiç boyunduruk taşımamış kusurlu ve lekesiz bir düve getirecekti.

Kamp içinde yapılan diğer adakların aksine, rahip Eleazar kırmızı düveyi kampın dışına çıkarıp katledecekti.

Eleazar daha sonra "parmağıyla kanının bir kısmını alacak" ve toplantı çadırının önüne doğru yedi kez serpecekti (Sayılar 19:4).

Bu noktada, gübresi de dahil olmak üzere tüm kırmızı düve Eleazar'ın gözünde yanacaktı.

Rahip daha sonra kırmızı düve ile birlikte ateşe sedir ağacı, çandak ve kırmızı iplik ekleyecekti (kızı ipliğin veya "yün"ün nedeni bir gizemdir).


BAKARA: 67-73

﴾67﴿ Bir zaman Mûsâ kavmine, "Allah size bir inek kesmenizi emrediyor" demiş; onlar da "Bizimle alay mı ediyorsun!" demişlerdi. Mûsâ, "Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım!" dedi. 
 

﴾68﴿ "Bizim adımıza rabbine dua et de onun nasıl olduğunu bize açıklasın" dediler. Mûsâ dedi ki: "Allah şöyle buyuruyor: ‘O, yaşlı da değil düve de değil; ikisinin arası bir inek olacak.’ Haydi, size emredileni yapın." 
 

﴾69﴿ "Bizim için rabbine dua et de renginin nasıl olacağını bize açıklasın" dediler. Mûsâ, "O buyuruyor ki: Rengi parlak sarı, bakanların içini açan bir inek olacak" dedi. 
 

﴾70﴿ Yine, "Bizim için rabbine dua et de onun nasıl bir şey olduğunu bize iyice açıklasın; çünkü bu sığır bize ayırt edilemez geldi; inşallah doğrusunu buluruz" dediler. 
 

﴾71﴿ Mûsâ, "Rabbim şöyle buyuruyor, dedi: O, henüz boyunduruk altına alınıp yer sürmemiş, ekin sulamamış, serbest dolaşan ve alacası bulunmayan bir inektir." "İşte şimdi doğrusunu anlattın" dediler ve ineği (bulup) kestiler, ama az daha (bunu) yapmayacaklardı. 
 

﴾72﴿ Hani siz bir adam öldürmüştünüz de bu hususta birbirinize düşmüştünüz. Hâlbuki Allah sakladığınızı ortaya çıkaracaktı. 
 

﴾73﴿ Sonra "(kesilen ineğin) bir parçasıyla ölüye vurun" dedik. Böylece Allah ölüleri diriltir ve düşünesiniz diye size âyetlerini gösterir.
 

 

Denetçi rahip, ancak yıkandıktan ve giysilerini yıkadıktan sonra kampa dönebilirdi, ancak akşama kadar kirli kalacaktı.

Aynı şekilde kırmızı düveyi yakan da elbiselerini yıkayacak, yıkanacak ve akşama kadar kirli kalacaktı.

Temiz bir adam daha sonra kırmızı düvenin küllerini topladı ve yine kampın dışında "onları temiz bir yere birikti".

İncil daha sonra küllerin "İsrail topluluğu tarafından temizlik suyunda kullanılmak üzere tutulacağını; günahtan arınmak için olduğunu" açıklar (Sayılar 19:9).

Külleri toplayan da çamaşırlarını yıkaması gerekecekti ve akşama kadar kirli sayılacaktı.

Rab şu şartı ekledi:

Bu hem İsrailliler hem de aralarında ikamet eden yabancılar için kalıcı bir emir olacaktır (Sayılar 19:10).


İsrailliler kırmızı düvenin küllerini uygun şekilde sakladıktan sonra, onları kirli insanları temizlemek için kullanacaklardı.

Sayılar 19:11-22, birinin kirli hale gelmesinin (cesetlere dokunmanın) önemli bir yolunu ve küllerin temiz akan su ile nasıl birleştirileceğini ve ardından karışımın temizlenecek kişinin üzerine çördük serpileceğini özetlemektedir.

Yahudi Öğrenimim bize kırmızı düve için İbranice terimin parah adumah olduğunu söyler ve kırmızı düvenin küllerinin arınma ayinleri için nasıl kullanıldığını açıklar.
 

 

Bugün, Ortodoks Yahudilerin çoğu hala bu arınma ayinini takip etmek istiyor.

Günümüz Tevrat okumasında, Sayılar'daki ayinleri anlatan ayetler, Kızıl Düvenin Şabat'ı olan Şabat Parah'ın son okumasına dahil edilir.

Kızıl Düve Sebti, Adar ayının son Şabat'ında, Pesah'tan kısa bir süre önce gerçekleşir.

Kızıl Düve'in en son Şabat'ı 25 Mart 2022 Cuma günü gerçekleşti. Bir sonraki 10 Mart 2023 Cuma günü gerçekleşti. 
 

 

Premillennial bir eskatoloji görüşüne sahip olan Hıristiyanlar için, Kudüs'e gelen sadece bir haham onaylı kırmızı düve bile coşkunun yakın olduğu anlamına gelir.

Ahir Zaman'da üçüncü bir tapınağın inşa edileceğine inanıyorlar, bu noktada diğer tüm kehanet edilen olaylar takip edecek.

Yahudilik takipçileri için kırmızı düvenin gelişi Mesih'in geleceğini gösterir. Bir Yahudi geleneğine göre, Mişna, Tabernacle zamanı ile M.S. 70 (Romalı askerler ikinci tapınağı yok ettiğinde) arasında sadece dokuz mükemmel kırmızı düve kullanıldığını kaydeder.

Olası bir onuncu mükemmel kırmızı düvenin gelişi, Mesih'in görünümü ve tapınağın yeniden inşası için umut anlamına gelir.

Yahudi bilgin Maimonides, onuncu hayvanın "sadece Kral Mesih ortaya çıkmaya hazır olduğunda bulunup kurban edileceğini" savundu.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU