İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye'nin ticaret kısıtlamasını yazdı: "Erdoğan tek kişilik şov yapıyor"

Gazze'deki operasyonlarını sonlandırana dek 54 ürün grubunda İsrail'e ihracat kısıtlaması getirilmişti

Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzetmesi de İsrail'de geniş yankı bulmuştu (AP)

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Türkiye'nin İsrail'e getirdiği ticaret kısıtlamalarıyla ilgili bir analiz yayımladı.

Gazetenin Ortadoğu ilişkileri analisti Zvi Bar'el'in kaleme aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gazze savaşını bölgesel bir lider olarak konumunu güçlendirmek amacıyla kullanmaya çalıştığı" iddia edildi. 

Ticaret Bakanlığı'ndan 9 Nisan'da yapılan açıklamada, inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar İsrail'e ihracatta 54 ürün grubunda kısıtlama getirildiği duyurulmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada kısıtlamaların "İsrail, derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda insani yardım akışına izin verene kadar yürürlükte kalacağı" belirtilmişti. 

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kararın ardından yaptığı açıklamada Ankara'nın hamlesine tepki göstererek, Türkiye'den ülkeye giden ürünlere yönelik kendi ticari kısıtlamalarını hazırlayacaklarını söylemişti.  

Analizde, kısıtlamaların iki ülkeyi de ekonomik açıdan olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilerek şu değerlendirme paylaşıldı: 

İsrail ve Türkiye, Ankara'nın yaptırımları sonucunda oluşacak zarar ve kâr dengelerini şimdiden hesaplıyor. Endişelerin çoğu, daha fazla ülkeyi İsrail'e yaptırım uygulamaya sürükleyecek bir 'tsunami' etkisinin ortaya çıkma ihtimalinden kaynaklanıyor.

Yazıda, Hamas'ın saldırısıyla 7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'le ticareti kesmesi için yapılan birçok çağrıya Erdoğan'ın olumlu yanıt vermediği, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ocakta bu yönde yaptığı çağrının da karşılık bulmadığı hatırlatıldı. 

Analizde, Ankara'nın Gazze'ye havadan yardım gönderme talebinin Tel Aviv yönetimi tarafından reddedildiğine dikkat çekilerek, Erdoğan'ın bunu "şahsi hakaret olarak algıladığı" öne sürüldü. 

Türkiye'nin ticaret kısıtlaması hamlesinin de "stratejik bir karardan ziyade bu hakarete yanıt niteliğinde olduğu" iddia edildi.

Bar'el, yazısında "Erdoğan, tek kişilik bir gösteri düzenlemeye ve İsrail'e yaptırım uygulamaya karar verdi" yorumunu yaptı.

Analizde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerin Türkiye'yle ilişkilerini normalleştirseler bile Erdoğan'ın boykot uygulamasını takip eden adımlar atmayacağı savunuldu.


Independent Türkçe, Haaretz, Ticaret Bakanlığı, AP

DAHA FAZLA HABER OKU