Rusya müftüsü, Moskova saldırısını kınadı: "Toplumu içerden çökertmek istiyorlar"

"Rusya ve İslam dünyasının arasını bozmayı hedefliyorlar"

Saldırganlar, 7 katlı konser binasını kundaklamıştı (Reuters)

Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, Moskova'daki konser salonuna düzenlenen saldırıyı kınadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gaynutdin, Rus devletine ait Rossiya-24 kanalında pazartesi günü yaptığı açıklamada, 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna saldırı düzenleyen kişilerin, Rusya ve Müslüman topluluklar arasındaki ilişkiyi bozmayı amaçladığını savundu. 

Toplamda 145 kişinin öldüğü ve 500'e yakın kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu üstlenmişti. 

Saldırıdan sorumlu oldukları gerekçesiyle yakalanan Tacikistan yurttaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Feridun Şemseddin ve Muhammadsobir Fayzov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Gaynutdin, saldırganların Tacikistan'dan çıkmasının "sadece Rusya'daki değil tüm dünyadaki Müslümanları şoke ettiğini" belirterek şunları söyledi: 

Bu terör saldırısını tam da mübarek Ramazan ayında Müslüman evlatların eliyle gerçekleştirmek isteyen güçler, Rusya'yla İslam dünyası arasındaki ilişkileri bozmaya çalışıyordu.

Müftü, saldırının Rusya'daki Müslüman nüfusu derinden etkilediğini ifade ederken, ABD ve Batılı ortaklarının "Rus toplumunu içeriden çökertmeye çalıştığını" öne sürdü.

Rusya'nın iç güvenlik teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırganların olayın ardından Ukrayna'ya kaçmaya çalıştığını iddia etmiş, operasyonun ardında Kiev ve Washington'ın olduğunu savunmuştu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de benzer şekilde ABD ve Ukrayna'nın IŞİD'i kullanarak kaos yaratmaya çalıştığını ileri sürmüştü. Ukrayna ve ABD ise saldırıda rol oynadıklarına dair tüm iddiaları reddetmişti.


Independent Türkçe, RT, AP

DAHA FAZLA HABER OKU