CHP’nin Hatay Büyükşehir Adayı Savaş: YSK’nın yazılı talimatına rağmen hukuksuzca mazbata verilmiştir

Savaş, “Bu tutum seçimin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını gösteren açık ve kabul edilmez bir hukuksuzluktur” dedi

CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde bir açıklama yaptı.  

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi, Aylin Nazlıaka, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kaya, 27'nci dönem Hatay Milletvekili Suzan Şahin'in de bulunduğu heyet ile YSK önüne gelen Savaş, açıklamasında şunları aktardı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatay halkı 31 Mart günü sandığa gitmiş ve özgürce tercihini yapmıştır. Devletimize düşen görev milletimizin sandığa attığı oyların adaletlice sonucunu ilan etmektir. Ancak ne yazık ki Hatay halkı 31 Mart gecesinden bu yana sandıktaki iradesini zedeleyen pek çok usulsüzlükle muhatap bırakılmıştır. Devletimize düşen görev bu usulsüzlükleri ortadan kaldıran, herkesin ikna olacağı hakkaniyetli bir sonuca ortaya çıkarmaktadır. Bu süreçte en büyük tepkimiz biz hukuk ve giderken, henüz itiraz süreçleri sonuçlanmadan kanuna aykırı bir şekilde bir adaya mazbata verilmiş olmasıdır. YSK’nın il seçim kuruluna itirazlar bitmeden mazbata vermeyin yazılı talimatına rağmen hukuksuzca mazbata verilmiştir. Bu tutum seçimin oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını gösteren açık ve kabul edilmez bir hukuksuzluktur.

Bizler ilk günden itibaren yaşanan tüm usulsüzlükleri ortaya çıkaracak delilleriyle YSK’ya teslim etmiş bulunmaktayız Örneğin, iki aday arasında oy farkından daha fazla sayıda 3 bin 389 ölmüş seçmene oy kullandırıldığı açık bir tespit olarak sunulmuştur. 38 bin 889 geçersiz oy vardır, aradaki fark 2 bin 569’dur. Yani geçersiz oylar farkın 15 katından daha fazladır. 20 sandıkta kanuna aykırı olarak polis ve zabıtalardan sandık kurulu başkanı görevlendirildiği ortaya çıkmıştır. Bu tam bir kanunsuzluktur. Binlerce ıslak imzalı tutanakta düzeltmeler, seçmen sayı fazla oy kullanılması ve toplam sayıların tutmaması gibi birçok usulsüzlük belirlenmiştir. YSK’dan beklentimiz bu itirazların gereğini yani hukukun gereğini yerine getirmesidir. Bugün Hatay halkının iradesi YSK hakimlerine emanettir

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Savaş akşama kadar bir karar çıkmasını beklediklerini söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU