Rusya: Moskova saldırganlarının Ukrayna'ya kaçış planı ortaya çıktı

"Saldırganların, Ukrayna ordusunun mayın temizlediği bölgelerden geçmesi hedefleniyordu"

145 kişinin öldüğü ve en az 500 kişinin yaralandığı saldırıda hayatını kaybedenleri anan yüzlerce kişi, konser salonunun önüne çiçek bıraktı (Reuters)

Rusya'nın iç güvenlik teşkilatı Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova'daki saldırıyı düzenleyen kişilerin, Ukrayna'ya kaçma planlarının detaylarının ortaya çıktığını iddia etti. 

FSB'den pazar günü yapılan açıklamada, Moskova'daki Crocus City Hall adlı konser salonuna 22 Mart'ta düzenlenen saldırıdan sorumlu oldukları gerekçesiyle tutuklanan 4 Tacik yurttaşın sorguda verdikleri ifadeler paylaşıldı. 

Tacikistan yurttaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Feridun Şemseddin ve Muhammadsobir Fayzov'un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FSB'nin aktardığına göre saldırganlar, kendileriyle sosyal medya üzerinden iletişime geçen "Seyfullo" takma adlı bir kişiden emir aldıklarını söyledi. Rus istihbarat yetkilileri, bu kişinin kimliğinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü aktardı.

İfadelere göre bu kişi, Ukrayna'ya kaçtıklarında saldırganların her birine 1 milyon Rus Rublesi (yaklaşık 346 bin TL) ödeme yapılacağını belirtti.

Muhammadsobir Fayzov, sorgusunda "Sayfullo, adamlarının bizi Ukrayna sınırında bekleyeceğini ve sınırı geçip Kiev'e varmamızı sağlayacaklarını söyledi" dedi. 

Feridun Şemseddin de kendilerine "arabayı Ukrayna sınıra yakın bir yerde bırakmalarının" söylendiğini, daha sonra sınırı nasıl geçeceklerine dair daha fazla bilgi almak için beklediklerini ifade etti. 

Rusya, yürütülen incelemelerde saldırganların Moskova'dan Ukrayna sınırına giden M3 otobanını kullanarak kaçmaya çalıştığını fakat sınıra yaklaşık 140 kilometre mesafede yakalandıklarını belirtti.

FSB, saldırının yaşandığı gün Ukrayna ordusunun, Kursk Oblastı'ndaki Çuykova ve Sopiç kasabalarına yakın noktada "mayın temizleme" çalışması yürüttüğüne dikkat çekerek, bunların saldırganların kaçmayı planladığı iki rotayı oluşturabileceğini öne sürdü.

Toplamda 145 kişinin öldüğü ve 500'e yakın kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu üstlenmişti. 

FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov ise Kiev'le birlikte ABD ve Birleşik Krallık'ın bu saldırıda IŞİD'e yardım etmiş olabileceğini öne sürmüştü. Ukrayna ve ABD, saldırıda rol oynadıklarına dair tüm iddiaları reddetmişti.
 


Diğer yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) 2 Nisan'da yayımlanan haberinde, Amerikan istihbaratının saldırının nerede düzenleneceğine dair Kremlin'le bilgi paylaştığı ileri sürülmüştü

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise iddiaları yalanlamıştı.


Independent Türkçe, RT, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU