Netanyahu, Biden'ın ‘öfkesini’ kontrol altına almak için geri adım attı

İsrail, yardım çalışanlarına yönelik saldırıda ‘ciddi hatalar’ tespit ettikten sonra iki subayı görevden aldı

İsrail saldırıları sonucu Gazze şehrindeki Şifa Tıp Kompleksi çevresinde geniş çaplı yıkım meydana geldi / Fotoğraf: DPA

Batılı ülkeler dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ve ‘gergin’ olarak nitelendirilen görüşmenin ardından taviz verdiği izlenimi veren bir hamleyle, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılmasını kolaylaştıracak bir dizi önlem açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

İsrail hükümetinden yapılan açıklamada, Savaş Kabinesi’nin Gazze'deki sivillere insani yardımın arttırılması için acil adımları onayladığı duyuruldu. Bu adımlar arasında Gazze'nin yaklaşık 40 kilometre kuzeyindeki Aşdod Limanı’ndan ve İsrail ile kuzey Gazze Şeridi arasındaki Erez (Beyt Hanun) Sınır Kapısı’ndan ‘geçici olarak’ yardım aktarılmasına izin verilmesi de yer alıyor. İsrail ayrıca Gazze Şeridi'nin güneyindeki Kerem Şalom (Kerm Ebu Salim )Sınır Kapısı üzerinden Ürdün’den gelen yardımların artmasına da izin verecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray ‘İsrail'in taahhütlerini tam olarak yerine getirmesinin ve bunları hızla uygulamasının önemli olduğunu’ belirtirken, İngiltere İsrail'in aldığı tedbirleri memnuniyetle karşıladı ve Tel Aviv'in Gazze'ye giren yardım tırlarının sayısını günde 500'e çıkarmayı kabul ettiğini kaydetti. Buna karşılık Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'de yardım için bazı yeni koridorlar açma kararının kıtlığı önlemek için yeterli olmayacağını söyledi.

Netanyahu ile perşembe akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Biden, Gazze'deki insani krizin hafifletilmesi için ‘spesifik ve somut’ adımlar atılmasını talep etti. Biden ayrıca, İsrail'in karşılık vermemesi halinde ABD yardımının kısıtlanabileceğini söyledi.

Pazartesi günü Gazze'ye düzenlenen bir hava saldırısında yedi yardım görevlisinin öldürülmesiyle ilgili olarak İsrail tarafından yürütülen bir soruşturma, ordunun ciddi hatalar ve prosedür ihlalleri yaptığı sonucuna vararak dün, iki subayın görevden alınmasına  ve üst düzey komutanların kınanmasına yol açtı. Kınananlar arasında Güney Komutanlığı da bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU