Rusya istihbarat iddiasını yalanladı: "ABD saldırının yerini söylemedi"

"Amerikalı yetkililer, gerçeklere dayalı bilgi paylaşmalı"

Saldırganlar, 7 katlı konser binasını kundaklamıştı (Reuters)

Rusya, Amerikan istihbaratından Moskova'daki saldırının yerini belirten bir istihbarat alınmadığını öne sürdü. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) 2 Nisan'da yayımlanan haberinde, Amerikan istihbaratının saldırının Crocus City Hall adlı konser salonunda düzenlenebileceğine dair Kremlin'le bilgi paylaştığı iddia edilmişti.

Moskova'daki ABD Büyükelçiliği, olaydan iki hafta önce bir duyuru yayımlayarak ülkede birkaç gün içinde saldırı düzenlenebileceği uyarı yapmış, Amerikalılara kalabalıklardan kaçınmalarını tavsiye etmişti.

Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, doğrudan Crocus City Hall'a saldırı düzenlenebileceğine dair istihbaratın, bu kamuya açık bildirimden de önce yapıldığı savunulmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise dün yaptığı açıklamada, WP'nin haberinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Zaharova, kendilerine böyle bir istihbarat verilmediğini savunarak "ABD'den bu konuyla ilgili gerçeklere dayanan bilgiler paylaşmasını istiyorum. Bu istihbaratı ne zaman ve kime verdiler?" dedi. 

28 Mart'ta basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, 7 Mart'ta prosedürlere uygun şekilde saldırıya dair "yazılı" güvenlik notunu Rusya'ya ilettiklerini aktarmıştı.

Rusya'nın dış istihbarat servisi SVR'nin direktörü Sergey Narışkin, salı günkü açıklamasında Washington'ın istihbarat paylaştığını doğrulamış fakat verilen bilgilerin "çok genel olduğunu ve saldırganları önceden yakalamalarını sağlamadığını" söylemişti.

144 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu üstlenmişti. 4 Tacikistan yurttaşı saldırıyı gerçekleştirdikleri iddiasıyla tutuklanmıştı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıdan birkaç gün önceki açıklamasında ABD'nin uyarılarını "provokasyon" diye nitelemiş ve toplumu korkutmaya çalıştıklarını savunmuştu.

Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, otomobille kaçmaya çalışan saldırganların Ukrayna'da beklendiğini iddia etmiş, Kiev'le birlikte ABD ve Birleşik Krallık'ın bu saldırıda IŞİD'e yardım etmiş olabileceğini öne sürmüştü.


Independent Türkçe, RT, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU