KKTC'de sosyal medya fenomenin insan kaçakçılığı pazarlığı ortaya çıktı

KKTC'de bir üniversitede yürütülen soruşturma ile ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapan Serdinç Maypa'nın ülkeye yasa dışı yollardan işçi getirmek üzere yaptığı pazarlığın videolu ses kaydı ile telefon yazışmaları yayınlandı.

Maypa, yayınlayan ses kayıtlarının ve WhatsApp yazışmalarının kendisine ait olduğunu kabul ederek söz konusu görüşmede insan kaçakçılığını ortaya çıkarmaya çalıştığını ileri sürdü.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi sahip ve yöneticilerinin şikâyeti üzerine başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ile ilgili sosyal medya hesapları üzerinden yayınlar yapan Serdinç Maypa, gizli belgeleri yaymak ve yayımlamak, özel hayatın gizliliğini ihlal ve erişimi sınırlı belgeleri ifşa etmek suçlarından polisin içinde kurulan özel birim tarafından tutuklandı.

Aynı gün fenomen Serdinç Maypa'nın ülkeye yasa dışı yollardan işçi getirmek üzere yaptığı insan kaçakçılığı pazarlığına dair ses kayıtları, videolar ve WhatsApp yazışmaları bazı gazete ve sosyal medya hesaplarında yayımlandı.
 

 

Ses kaydındaki pazarlıkta 100 avrosu olan bir adamdan insan kaçakçılığı yapmak üzere 400 avro isteyen Maypa, internet ve WhatsApp yazışmalarında da bir fabrikada çalışmak üzere 200 işçi aradıklarını yazarak, yabancı bir işçi adayından H. Adlı kişi ile temas etmesini istiyor.

Tutuklu bulunan Maypa, polis tarafından mahkemeye çıkarılması sırasında gazetecilerin sorusu üzerine söz konusu ses kayıtları ve insan kaçakçılığı pazarlığı videosunun kendisine ait olduğunu kabul ederken, aslında görüşmeyi insan kaçakçılığını ortaya çıkarmak üzere yaptığını iddia etti.
 

 

KKTC'de yayın yapan ve muhalif kimliği ile tanınan Gazeteci Ayşemden Akın, köşe yazısında, "Gazetemize ulaştırılan 9 ayrı kayıtta ise Maypa'nın yurt dışından işçi getirme işlerinin içinde olduğu anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

KKTC Polis Basın Subaylığı yaptığı açıklamada söz konusu insan kaçakçılığı sürecinin araştırıldığını belirtti.

Geçen yıl trafikte tartıştığı bir kız öğrenciyi darp ettiği için bir süre tutuklu yargılanan Serdinç Maypa, o dönem verdiği ifadede, "kızın mini etekli olmasından dolayı taciz ile suçlanacağı korkusuyla darp ettiğini" savunmuştu.
 

 

Teminat ile serbest yargılanmasına karar verildi

Üniversite soruşturması kapsamında sızdırılan belgeleri yayımlayan Maypa, Lefkoşa Mahkemesi'nin verdiği 3 gün ek tutukluluk süresinin ardından pazartesi günü mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme Serdinç Maypa'ya yurtdışı yasağı koyarak,  35 Bin TL nakit, 2 KKTC vatandaşı kefil ve 500 bin TL teminat ile serbest yargılanmasına karar verdi. 

Maypa'nın daha önce de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne tarihi eser kaçakçılığı yaptığı için tutuklanmıştı.

Sosyal Medya fenomeni Serdinç Maypa, 2015 yılında bahis oynadığı iş yerinin çalışanlarını darp etmekten de tutuklanmıştı.


İnsan kaçakçılığı Kıbrıs'ın genel sorunu

"Arap Baharı" ve Afrika'da ki son mülteci dalgasının tesisleri Kıbrıs  adasında kurulu her iki devlette de derinden hissediliyor.

Adaya yönelik mülteci akını ve uzak doğu ülkelerinden çalışmak için gelen işçiler çoğu kez insan kaçakçıları tarafından istismar ediliyor.

KKTC'de ve Güney Kıbrıs Rum kesiminde, Afrika ve uzak doğu ülkelerinden işçi getirme vaadinde bulunan insan kaçakçıları kişi başına 7.500 eurodan başlayan paralar talep ediyorlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki iş kanunlarını suistimal eden insan kaçakçıları daha çok Pakistan, Bangladeş ve Türkmenistan gibi ülkelerden Avrupa'ya götürme vaadinde bulundukları KKTC'ye getirerek bırakıyorlar.

Hem mülteci hem kaçak işçi sorunu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği desteğinde mücadele etmeye çalışıyor.

Aracı şirketlerin ve kişilerin bağlantıları ile başta inşaat firmaları olmak üzere birçok sektörde KKTC' ye getirilen binlerce işçi olduğu iddia ediliyor.

Bu konuda KKTC Müteahhit Birliği yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

KKTC Müteahhit Birliği Başkanı Cafer Gürcafer İnsan kaçakçılığının sektör haline geldiğini iddia ederek bu sektörden  atalarında iş insanı, gazeteci, siyasetçi, polislerin de olduğu 5 ile 10 bin kişinin bu işten para kazandığını öne sürdü.
 

Cafer GürCafer 1.jpg
KKTC Müteahhit Birliği Başkanı Cafer Gürcafer

 

Operasyon beklentisi var

Sosyal medya fenomeni Serdinç Maypa'nın insan kaçakçılığı pazarlığına dair yazışma ve ses kayıtlarının ifşa olmasının ardından ülkede gözler insan kaçakçılığına çevrildi.

Gürcafer, bu konudaki açıklamalarının ardından ülke genelinde insan kaçakçılarına  yönelik geniş çaplı bir operasyon  yapılmasının gündeme geldiği kaydedildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU