İmamoğlu'ndan 'zafer' açıklaması: 1 milyonun üzerinde bir farkla birinciyiz

İstanbul genelinde kayıtlı 11 milyon 314 bin 516 seçmen için kurulan 33 bin 328 sandıkta oy sayımlarına başlandı

Fotoğraf: AA

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul için CHP'nin adayı mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti'nin adayı Murat Kurum yarıştı. Millet İttifakı'nı dağıtarak masadan kalkan İYİ Parti'de Buğra Kavuncu, Saadet Partisi'nde Birol Aydın, DEM Parti'de Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni yarıştı.

00.50: İmamoğlu Saraçhane'de zafer konuşması yaptı: İstanbul mis gibi demokrasi, mis gibi barış, mis gibi barış kokacak

İmamoğlu, İBB önünde toplayan binlerce kişiye yaptığı konuşmada şunları söyledi:

16 milyon İstanbullu kazandı. Kutlu olsun! Bu seçimin kaybedeni yok. Bizim olduğumuz yerde öteki yok. İstanbul'a hayırlı olsun. Bu şehrin canım insanlarına, çeşitliliğine, milletin her ferdine, her inancına, Alevisine, Caferisine, Şafisine, bütün mezheplerine, bu şehrin Kürtlerine, bu şehrin Çerkezine, bu şehrin, her etnik kökenden insanına hayırlı olsun. Bu seçimle birlikte bu şehri baskısı altına alan, 2019'dan bu yana birçok kötülüğü kenara ittik. İsrafı kenara ittik. Bu şehrin parasının çar çur edilmesini kenara ittik. Bu şehrin bütçesine bereket geldi. Bu şehirde yeni bir kültür başladı. Milletin parası artık milletin oldu. Bu başarıya hep birlikte 5 yıl önce başlayan o güçlü demokrasi yolculuğuyla başladık. Hep birlikte iyi dilin, güzelliğin, insanlarıyla bir olmanın anlayışını temsil ettik. Buradan bazı teşekkürleri etmek istiyorum. Bu başarıya değer katan ve bu yolculuğu en güçlü şekliyle birlikte, tasarlayarak, İstanbul'da güçlü bir başarı elde etmemize vesile olan genel başkanım sayın Özgür Özel'e teşekkür ediyorum. Onun nezdinde partinin bütün üst yönetimine ve temsilcilerine, milletvekillerine, merkez yürütme kuruluna, aynı zamanda parti meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. İstanbul'da muazzam bir organizasyonla bugün tek bir oyumuza bile zeval gelmemesi adına organize çalışan güçlü parti örgütümüzü koordine eden il başkanımız Özgür Çelik'e teşekkür ediyorum. İstanbul İttifakı, toplumun içselleştirdiği, bu seçimde halkın ittifakı olduğunu ve bu ittifakı sandıkta kuran, burada onu paylaşan, 16 milyon İstanbulluya teşekkür ediyorum. Yürekten şükranlarımı sunuyorum. Sizlere şunu söylemek isterim. Bakınız, bizler bu seçimi bitirdikten sonra ben şunu düşünüyorum, "Halk bize ne mesaj verdi? Halk, aynı zamanda seçime giren rakiplerimize, hükümete, sayın Cumhurbaşkanına hangi mesajları verdi? 

Bizler, şunu anladık. Siz İstanbul olarak bize dediniz ki "İstanbul'da israf dönemi bitti. Temelli kapandı. Tasarruf ve bereket dönemi başladı. İstanbul'da milletin parasının millete verildiği dönem başladı. Partizanlık bitti." Partizanlık yok, liyakat var. Adalet var. Dayanışmacı, halkçı belediyecilik var. Dedi ki seçmen, bu anlayış kazanmaya devam edecek kardeşim. Her İstanbulluya eşit ve adil hizmetin ulaştığı dönem devam edecek. İcracı hizmetleriyle atılım yapılan bizim belediyecilik anlayışımız. Milletimiz dedi ki "Hızını arttır, yola devam et." Hem de onların dediği gibi tam gaz geri değil. Tam yol ileri! İstanbul'un bu akşam verdiği tarihi mesajı nasıl ki bize vermişse hükümet yetkililerine de verdi. Verdiği talimat şu, "İstanbul'a hizmette kardeşim seçilen seçilene saygı gösterecek. Seçilen seçilene zulüm yapamaz, dayatmacılık yapamaz, vesayet kuramaz." Ne dediniz? "Kanal yok, kanal yok. İstanbul var!" Kanal bitti, İstanbul yaşayacak.

İstanbul bu akşam demiştir ki, "Sayın Cumhurbaşkanı 18 aydır bir imzayı esirgedin. Sefaköy-Beylikdüzü metro hattını imzala. İstanbul o hizmeti hemen alsın. Engelleme. İşine bak." demiştir. "Bu kentin sağlığını, yeşilini, denizini korumak için yapılacak tesisler için imza at, bekletme." demiştir. İstanbullu daha ne desin. Siz her mesajı verdiniz. Bakacağız, alacaklar mı, almayacaklar mı? Umarım alırlar. 

Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibarıyla bitmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi bugün itibarıyla "Tam yol ileri" demiştir. Millet her zaman kazanır demiştir. Bugün millet kazandı, kazandı.

Yarın sabah hep birlikte yeni bir yelken açıyoruz. Yarın sabah pırıl pırıl mis gibi bahar gününe ulaşıyoruz. İstanbul'un havası mis gibi değil mi? Yarın sabah içinize çekeceksiniz, mis gibi demokrasi kokacak, mis gibi barış kokacak, mis gibi huzur kokacak, mis gibi kardeşlik kokacak, mis gibi insanlık kokacak. Hep birlikte sevinçle, gururla, huzurla, anlayışla dolu, çok güzel bir gün başlayacak yarın.

Artık Beyoğlu bizimle. Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Silivri, Çekmeköy, Eyüpsultan, Sancaktepe, Tuzla, Şile, Üsküdar... Şu anda rekabetin devam ettiği ilçelerimiz var. Fatih'te, Gaziosmanpaşa'da, Pendik'te rekabet devam ediyor. Biz il başkanımla beraber karargaha gideceğiz ve sabaha kadar takip edeceğiz. Ama şunu söyleyeyim, biz yarın sabah kim seçilirse seçilsin 39'u da bu kardeşiniz için eşittir eşit.

23.40: Ekrem İmamoğlu gece yarısı yapıtğı açıklamada şunları söyledi: 

1 milyonun üzerinde bir farkla birinci durumdayız. İBB seçimleri şu an itibarıyla yeni dönemdeki yetkiyi bize vermiştir. 11 belediyede de artık elde ettiğimiz veriler gereği sonuçlanma aşamasına gelinmiş neredeyse sonuçlar belli olmuş diyebileceğimiz ilçelerimiz Beyoğlu Bayrampaşa, Sancaktepe, Tuzla, Üsküdar, Şile... Başta Gaziosmanpaşa, Pendik gibi ilçelerimiz olmak üzere rekabetin birçok ilçede kafa kafaya devam ettiğini ifade etmek isterim. İlçe belediye meclis üyeliklerinin ve ilçe belediye başkanlıklarının sonuçlanmadığını bu noktada ıslak imzalı tutanakların il başkanlığımızın belirlediği şekliyle il başkanlığımıza ulaştırılana kadar takibinin en sıkı şekilde yapılmasını yol arkadaşlarımıza iletmeyi bir borç biliyoruz. Milletin sandıkta verdiği mesajları doğru anlamak gerekir. Daha fazla hizmet, daha çok yatırım görevi bana veridi. İstanbulluların bana verdiği bu anlayışı emir kabul ediyorum. Vatandaşların aynı zamanda iktidara ve Cumhurbaşkanımıza da mesaj vermiştir. Nedensizce bekletilen tüm imzaların hemen atılması mesajını vermişlerdir. İstanbul'un kendi işiyle ilgilenmesi gerektiği mesajı iktidara verilmiştir. Kanal İstanbul'un gündemden çıkartılması iktidarın görevidir. Aynı zamanda bugün ortaya konulan irade güçlü bir demokrasi iradesidir. Bir orman gibi kardeşçesine yaşama iradesidir. En kısa sürede mazbatamı alarak yeni bir beş yıl için sabırsızlanıyorum. Yarından itibaren Türkiye, başka bir Türkiye olacak. Yarın pırıl pırıl bir sabah uyanacağız. Milletimizin yeni bir umuda ihtiyacı vardır. Sevgili İstanbul muhafızları, yarından itibaren kucaklaşacağız. Saygı ve sevgi dili hakim olacak. Hasret kaldığımız demokrasiyi bu seçimle birlikte açığa çıkarttık.

23.20: Dilek İmamoğlu'ndan "iyilik kazandı" paylaşımı geldi.

23.12: Açılan Sandık Oranı:% 81,24, Ekrem İmamoğlu: % 50,57, Murat Kurum: 

22.17: Açılan Sandık: Yüzde 78.88, Ekrem İmamoğlu: Yüzde 54.99 Murat Kurum: % 40.18

19.57: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimlerle ilgili gelen ilk sonuçlar üzerine CHP İl Binası'nda açıklamalarda bulundu.

İstanbul seçimini değerlendirdiği basın toplantısında yüzde 40'a doğru giden oranda bir veriye sahip olduklarını belirterek şunları sölyedi:

Vatandaşımızın bize teveccühühü karşılığını göstermiş durumda. İl başkanımızın liderliğinde güçlü bir ekibimiz var. Çok ciddi bir veri akışı sistemimiz var. Dolayısıyla şu anda görmuş olduğumuz bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Ancak hiçbir seçim bitmeden sonuçlanmaz. Şu anda oy tasnif işlemleri devam ediyor. Tabi öncelikle İBB oyları tasnif ediliyor. Ancak bizim için çok önemli, en az büyük şehir belediye başkanlığı verisi kadar önemli iki döküman var, biri ilçe belediye başkanlığı verisi, diğeri de ilçe meclis üyeliği verisi. Bu bağlamda şu an itibarıyla bütün vatandaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum, bu kusal görevi yerine getirdikleri için. Bunun yanı sıra, tabii ki biz şu an itibarıyla sandık başında görev yapan bütün arkadaşlarımıza yine hassasiyet içerisinde sıkıntısız, ne kadar sürerse sürsün, umuyoruz ki en hızlı şekilde olacaktır, ilçe belediye başkanlık sonuçlarının sonuçlanması ve meclis üyelerinin sonuçlanması bizim için çok önemli. Bu konuda da hızlı dönüşlerini bekliyoruz. 


17.15: İstanbul'da 11 milyon 314 bin 516 seçmen oy kullandı

İstanbul'da 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi sona ererken, okullardaki sayım işleminin ardından birleştirme tutanakları il seçim kuruluna getirilecek. Kentte, 22 partili, 27 bağımsız olmak üzere 49 adayın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için yarıştığı, ilçe belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri ve muhtarların da belirlenmesi için sandığa gidildiği Mahalli İdareler Genel Seçimleri saat 17.00 itibarıyla sona erdi. İstanbul genelinde kayıtlı 11 milyon 314 bin 516 seçmen için kurulan 33 bin 328 sandıkta oy sayımlarına başlandı. Sonuçların belli olmasının ardından oy torbaları sandık kurulu başkanları tarafından kentteki 80 ilçe seçim kuruluna götürülecek. İlçe seçim kurulu başkanları ise birleştirme tutanaklarını İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İl Seçim Kurulu'na teslim edecek. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) resmi sonuçları ise adliyenin atrium alanına kurulan büyük ekrandan takip edilebilecek. Siyasi partiler ve adaylar itirazları olması halinde ilçe seçim kurullarına başvurabilecek.İlçe seçim kurullarının karara bağladığı itirazları siyasi partiler ve adaylar İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Ramazan Seçkin'in başkanlık ettiği, İstanbul 1. Ticaret Mahkemesi Başkanı Özlem Aktaş ile İstanbul 7. İş Mahkemesi Hakimi Hamza Emre'nin üyelerinden oluşan İstanbul İl Seçim Kuruluna götürebilecek. İl Seçim Kurulu, tüm tutanakların teslim edilmesi ve olası itirazların karara bağlanmasıyla birlikte İstanbul'un seçim sonuçlarını gösteren birleştirme tutanağını kurulun kapısına asacak.

Öte yandan İstanbul Adliyesi'ne resmi işi olmayan hiç kimse alınmazken, sadece adliyede görevli gazeteciler binaya girebiliyor. Nöbetçi cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar, çevredeki karakollara yönlendirilirken, adliyede polis eşliğinde gözaltında ya da yakalamalı olarak getirilen kişilerin savcılık ve hakimlik işlemleri yapılıyor. Seçim güvenliğinin üst düzeyde tutulduğu adliyede güvenlik personeli sayısı diğer tatil günlerine oranla artırılırken, adliye çevresinde çok sayıda polis görevlendirildi. Öte yandan, gün boyu devam eden oy kullanma işlemi dolayısıyla kentteki otogarlar ve havalimanlarında sakinlik yaşandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU