İlginç kostümlerle sandık başına gittiler

Oy verme işlemi devam ederken, yerel seçimler renkli görüntülere de sahne oluyor. Adana’da bir kişi kral, Düzce’de ise bir kişi ise astronot kıyafeti ile oy kullandı. Ayrıca Adana’da bir kişi yöresel kıyafetleri ile sandık başına gitti

5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bir kişi sandık başına kentin yöresel kıyafetiyle, bir kişi de kral kostümü ile, bir kişi ise astronot kostümü ile sandık başına gitti.

Adana’non yöresel kıyafetlerini giyen 63 yaşındaki emekli Şahin Ünal, merkez Çukurova ilçesi Toros Mahallesi'nde Buhara Ortaokulunda oyunu kullandı.

Giydiği şalvar takımı ve elinde tespihiyle oyunu kullanan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonları genelde yöresel kıyafetleri tercih ettiğini belirtti.

Adana'nın tarihi Büyüksaati'nde yöresel kıyafetler giyerek zaman geçirdiklerini anlatan Ünal, "Bugün de seçim günü. Değişiklik olsun dedim. Oy kullanmaya böyle geldim. Şimdi tarihi Büyüksaat'e gidip arkadaşlarımla oturacağım, iftarı bekleyeceğiz. Tespihim çok dikkat çekiyor. Tespih olmazsa olmazımdır. Evden çıkarken kimliğimi unuturum ama tespihimi unutmam." diye konuştu.

"Adana Kralı" da oy kullandı

Kral kıyafeti giymesi ve taç takarak kentte dolaşması sebebiyle "Adana Kralı" olarak bilinen 69 yaşındaki Hüseyin Şen de merkez Sarıçam ilçesi Çınarlı Mahallesi'ndeki Bilge Kağan Ortaokulunda oyunu kullandı.

Şen, gönüllü olarak kentin tanıtımını yaptığını anlatarak, "Bütün Adanalı kardeşlerim beni kabullendi. Kentte kral olarak geziyorum. Amacım gönüllü olarak Adana'yı tanıtmak. Sokaklarda bu kıyafetle geziyorum. Kıyafetim turuncu ve beyaz. Bu renkler Adana'nın sembolüdür. Bugün de oy kullanmaya böyle geldim. Benimle fotoğraf ve görüntü çektirenler çok mutlu oluyor. Onlar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum." dedi.

Muay thai milli sporcusu, astronot kostümüyle oy kullandı

Düzce'de muay thai milli sporcusu Muhammet Bişgin, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy kullanacağı okula, kendi tasarladığı astronot kostümüyle geldi.

Beyciler Mahallesi'ndeki evinden astronot kostümünü giyerek çıkan 34 yaşındaki Bişgin, oy kullanacağı Beyciler İlkokulu'na gitti.

Kendisine yoğun ilgi gösteren vatandaşlarla fotoğraf çektiren Bişgin, daha sonra 1085 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Bişgin, yaptığı açıklamada, kıyafeti tasarlarken Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan esinlendiğini söyledi.

Gezeravcı ile gurur duyduğunu belirten Bişgin, Gezeravcı'nın uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçtiğini, kendisinin de seçimlerde astronot kostümüyle oy kullanan ilk kişi olarak tarihe geçmek istediğini kaydetti.

Bişgin, kostümü, elindeki malzemelerle hazırladığını dile getirerek, "Güzel de oldu. Ülkemiz ilerliyor, biz de gurur duyuyoruz. Seçimin havasını değiştirmek istedim. Motosiklet kaskının üzerini kapladım. Dövüş sporu yaptığım için orada kullandığımız malzemeler... Arıcı kıyafetlerimizin üzerine folyo kapladım. Farklı bir model tasarladım" diye konuştu.

Bursa'da sanatçı Bülent Akay "Hacivat" kostümüyle oyunu kullandı

Yurt içi ve dışındaki bazı etkinliklerde yıllardır "Hacivat" karakterini canlandıran sanatçı Bülent Akay, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde sandık başına kostümüyle geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı 65 yaşındaki Akay, Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki Mihraplı Abdulkadir Can Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 1198 numaralı sandıkta oyunu kulandı.

Sahnede giydiği "Hacivat" kostümüyle okula gelen Akay, vatandaşların ilgisiyle karşılaştı.

Bülent Akay, AA muhabirine, 20 yılı aşkın süredir, Bursa'nın simgesi "Hacivat ile Karagöz" oyununda sahne aldığını söyledi.

"Bursa'nın Karagöz'ü" Hüseyin Bağlar ile yaklaşık 15 yıl aynı sahneyi paylaştıklarını anlatan Akay, şöyle konuştu:

Kendisi rahmetli oldu ama onun yerini alan, genç kardeşlerimiz var 'Karagöz'ü canlandıran. Bugün gelecekti ama mazeret çıkardı. Çok uğraşmaya gelmez tabii, Karagöz o ne yapsa yeridir. Çok iyi tepkiler aldım bugüne kadar. Bugün de görenler, 'Sizi geçen yıldan görmüştüm Hacivat kostümüyle.' dediler. 'Madem geçen yıl olumlu tepkiler aldık, bu yıl da yapayım.' dedim. Nasreddin Hoca kendi memleketinde, Keloğlan kendi memleketinde oylarını kullanıyor, neden Hacivat ile Karagöz kendi memleketinde oyunu kullanmasın? Bu güzelim havada herkesi oyunu kullanması için davet ediyoruz. Bu bir vatandaşlık görevidir, ben de bu göreve örnek olabiliyorsam ne mutlu. İnşallah seçim sonuçları vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olur."

Van'daki Kırgız Türkleri yöresel kıyafetleriyle oy kullandı

Van'ın Erciş ilçesinde yaşayan Kırgızlar, bu seçimde de yöresel kıyafetlerini giyip atlarıyla sandıkların bulunduğu okula giderek oy kullandı.

Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan 1982 yılında göç ederek ilçedeki Ulupamir Mahallesi'ne yerleşen Kırgız Türkleri, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde oy kullanmak için Ulupamir İlköğretim Okulu'na geldi. Yöresel kıyafetlerini giyen Kırgızlar, burada isimlerinin bulunduğu sandıklarda oy verdi. Bazı Kırgızların, sandıkların kurulduğu okula atlarıyla geldiği görüldü.

Kırgız Türklerinden Hidayetullah Asyalı, seçimlerin hayırlı olmasını diledi. Her seçimde yöresel kıyafetlerini giyerek oy kullanmaya geldiklerini belirten Asyalı, "İlk defa oy kullanan gençlerimiz atlarıyla okula gelerek oylarını kullandı. Seçimlerin huzurlu geçmesini diliyorum" diye konuştu.

Alperen Varol, oy kullanarak vatandaşlık görevlerini yerine getirdiklerini ifade ederek, "Yöresel kıyafetlerimi giyerek atımla geldim. İlk defa oy kullandım. Seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Mihriban Erçetin de "1982'den bu yana burada yaşıyoruz. Oyumuzu güvenle kullandık. Herkese teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Bir seçmen oy kullanmaya Cüneyt Arkın’ın Kara Murat kostümünü giyip atla gitti

Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşayan Abdullah Cıla, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, oy kullanacağı okula atla gitti.

İskenderun'da vinç operatörlüğü yapan Abdullah Cıla (39), "Yörük Kızı" adlı atının üzerinde gittiği Denizciler Gübretaş Ortaokulu'nda oyunu kullandı.

Cıla, AA muhabirine, Kovid-19 sürecinde at binmeye başladığını anlattı.

Deprem sürecinde de atını kullandığını belirten Cıla, "Atla gezmek bana göre bir ayrıcalık, büyük bir zevk. Normal zamanlarda da atıma biniyorum. Herkesin bir hayvan sevgisi vardır. Ben de rahmetli Cüneyt Arkın gibi atları çok seviyorum. Bugün de Cüneyt Arkın gibi giyindim. Oy kullanmaya geldim. Vatandaşlık görevimi yerine getirdim." diye konuştu.

Abdullah Cıla, yazın yaylaya çıkardığı atını zaman zaman ulaşımda da kullandığını kaydetti.

Aydın'da bazı seçmenler efe kıyafetleriyle oy kullandı

Aydın'da bazı vatandaşlar, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına efe kıyafetleri ve yöresel giysilerle gitti.

Germencik ilçesi Dampınar ve Çamköy mahallelerinde bir grup seçmen, efe kıyafetleri ve yöresel kıyafetlerle oy kullandı.

Körüklü çizme, "potur" diye adlandırılan pantolon, cepken, silahlık, fes ve şal kuşaktan oluşan efe kıyafeti giyen vatandaşlar, çevredekilerin ilgisini çekti.

Efe kıyafeti giyen seçmenlerden Mehmet Sarı, gazetecilere, kahramanlık destanı yazan efelerin torunları olduklarını söyledi.

Bu kıyafetin kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getiren Sarı, "Milli kıyafet olarak görüyoruz. Bunu devam ettirmek ve gençlere göstermek için bu şekilde çok özel günlerde giyiyoruz, oyumuzu da kullanıyoruz." dedi.

Mehmet Özen de efe kültürünü yaşatmak için her seçimde bu kıyafetleri giydiğini ifade etti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU