Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Washington Post: ABD'den İsrail'e yeni savaş uçağı ve bomba sevkiyatına onay

ABD merkezli Washington Post (WP) gazetesi, ismi açıklanmayan Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, Biden yönetiminin yakın zaman önce İsrail'e yeni silah sevkiyatını onayladığını belirtti.

Haberde, Biden yönetiminin söz konusu sevkiyatları daha önceki Kongre bildirimlerine göre yaptığı için bu sefer Kongre'ye bildirmeden ve kamuoyuna duyurmadan gerçekleştirdiğine dikkat çekildi.

Buna göre, ABD yönetimi, kamuoyuna açıklamadan, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e 25 adet F-35 ve uçak motorunun satışına onay verdi.

Öte yandan, ABD yönetimi, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da gönderilmesine onay verdi.


İsrail, Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 8 sivili öldürdü

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde evlere düzenlediği hava saldırılarında 8 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin orta kesimleri ve Gazze kentinde vatandaşların evlerini bombaladığı belirtildi.

En-Nuseyrat bölgesinde düzenlenen hava saldırıları sonucu 5 sivilin öldüğü ve bazı kişilerin yaralandığı aktarılan haberde, Gazze kentindeki bir evin hava saldırısıyla hedef alınması sonucu da 3 kişinin yaşamını yitirdiği, bazı sivillerin yaralandığı kaydedildi.

Haberde, İsrail savaş uçaklarının Gazze kentindeki yerleşim yerlerine saldırılarını artırarak sürdürdüğü vurgulandı.

WAFA'da gün içinde yayımlanan haberde de Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına İsrail ordusu tarafından düzenlenen hava saldırılarında aralarında kadın ve çocukların olduğu 20 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.


İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda bir subayının öldürüldüğünü duyurdu

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyinde çıkan çatışmalarda komando birliğinde subay Alon Kudriashov'un yaşamını yitirdiği, 16 askerin de yaralandığı belirtildi.

Son ölümle Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana, 254'ü karadan işgal sürecinde olmak üzere öldüğü açıklanan İsrail askerlerinin sayısı 598'e yükseldi.

Bu dönemde yaralanan asker sayısı da 3 bin 165'e çıktı.


Moskova'daki terör saldırısına ilişkin tutuklu sayısı 9'a çıktı

Rusya'nın başkenti Moskova'daki "Crocus City Hall" konser salonunda düzenlenen terör saldırısıyla ilgili tutuklu sayısı 9'a yükseldi.

Basmanniy Bölge Mahkemesinde, 22 Mart akşamı düzenlenen terör saldırısıyla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden biri daha hakim karşısına çıkarıldı.

Terör saldırısına katılmakla suçlanan Tacikistan kökenli Nazrimad Lutfulloi'nin 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar verildi.

Lutfulloi'nin, terör saldırısının yapıldığı günün ertesi Crocus City Hall yakınında kimlik sorgusu sırasında polise karşı koyması üzerine yakalandığı ifade edildi.

Mahkeme, daha önce doğrudan saldırıyı düzenleyen şüphelilerden Tacikistan vatandaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Fariduni Şamsidin ve Muhammadsobir Fayzov ile diğer şüpheliler Aminçon ve Dilovar İslomov kardeşler ile babaları İsroil İslomov'un ile Kırgızistan kökenli Rus vatandaşı Alişer Kasimov’un 22 Mayıs'a kadar cezaevinde tutuklu kalmasına karar vermişti.


Gökhan Zan: Çekilmedim! resmi ve yasal olarak adayım

Gökhan Zan sosyal medyadan yaptığı açıklamada seçimden çekilmediğini kaydetti.

Zan "Çekilmedim! resmi ve yasal olarak adayım. Gökhan Zan’a (kardeşinize, evladınıza) verdiğiniz her oy geçerlidir. Karanlığı Aydınlığa Kavuşturana Dek Hep Birlikteyiz!" notuyla paylaştığı videoda "TİP logosuna evet mührünü vurarak verdiğiniz her oy geçerlidir" dedi.

TİP, 17 Mart gece saatlerinde yayınladığı yazılı açıklamayla Hatay adayı Gökhan Zan’ın adaylığını çekmişti. TİP kararını “Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar partimize ulaşmıştır” sözleriyle açıklamıştı.


Libya açıklarında yardım çağrısı yapan 130 düzensiz göçmen kurtarıldı

Libya İçişleri Bakanlığı, başkent Trablus'un doğusunda yardım çağrısı yapan bir bottaki 130 düzensiz göçmenin kurtarıldığını duyurdu.

Libya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Sahil Güvenlik Biriminin Trablus'un doğusundaki Karabolli kenti açıklarından bir yardım çağrısı aldığı belirtildi.

Yardım çağrısına cevap veren Sahil Güvenlik Birimi ekiplerinin bir botta bulunan 130 düzensiz göçmenin tamamını kurtardığı kaydedildi.

Bottaki göçmenlerin Trablus'un doğusundaki Zliten kenti sahilinden yola çıktığı kaydedilen açıklamada, göçmenlerin hukuki işlemlerinin tamamlanması için Libya Yasadışı Göçle Mücadele Birimine sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada, kurtarılan göçmenlerin hangi ülke vatandaşı olduklarına ilişkin bilgi verilmedi.

Libya, Akdeniz üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa'ya ulaşmak isteyen düzensiz göçmenler için bir çıkış noktası olarak görülüyor.


İsrail ordusu, Hizbullah komutan yardımcısını öldürdüğünü açıkladı

İsrail ordusu, Hizbullah'ın roket ve füze saldırılarından sorumlu komutan yardımcısı Ali Abed Akhsan Naim'i Lübnan'ın Bazouriye bölgesine düzenlenen bir hava saldırısında öldürdüğünü duyurdu.

Ordu açıklamada, Naim'in İran destekli Hizbullah milislerinin ağır başlıklı roket saldırılarını yöneten komutanlardan biri olduğunu ve İsrailli sivillere yönelik saldırıların yürütülmesi ve planlanmasından sorumlu olduğunu belirtti.


Tacikistan'da, Moskova'daki terör saldırısıyla ilgili 9 kişi gözaltına alındı

Tacikistan basınının emniyet birimlerine dayandırdığı haberde, Tacik istihbarat görevlilerince, 22 Mart'ta Moskova'daki konser salonuna düzenlenen terör saldırısıyla ilgili, ülkenin Vahdat şehrinde oturan 9 kişinin gözaltına alındığı kaydedilirken, bu kişilerin ayrıca IŞİD ile bağlantılı olduğu iddia edildi.

Ülke basını ayrıca Tacikistan emniyet görevlilerinin, saldırının ardından yakalanan 4 Tacik vatandaşının ülkedeki yakınlarını Rus meslektaşlarıyla sorguladığını yazdı.


Yeniden Refah'ın İstanbul Adayı Altınöz, davet edildiği televizyona gitti, yayına alınmadı

Yeniden Refah Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Mehmet Altınöz'ün davet edildiği TGRT programına çıkartılmadıklarını söyledi.

31 Mart seçimlerine 48 saat kala ilginç bir gelişme yaşandı. Yeniden Refah Partisi, İstanbul adaylarının TGRT'de davet edildikleri televizyon yayınına kanala gittiklerinde çıkarılmayacaklarının söylendiklerini açıkladı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız ve Genel Başkan Yardımcımız Sn. Mehmet Altınöz, bu sabah saat 09:20’de TGRT Haber’de Cem Küçük’ün sunduğu Günaydın Türkiye programına davet edildi. Sayın Altınöz, kanala geldiğinde kendisinin konuk edilemeyeceği ve programa çıkartılmasının mümkün olmadığı tarafına iletildi. Bilinmesini isteriz ki; hiçbir ambargo ya da kısıtlama üye rekorları kıran ve Türkiye’nin dört bir yanında yerel yönetimleri devralmaya hazırlanan Yeniden Refah Partisi’ni engellemeye yetmeyecektir. Son dönemde partimize dönük algı operasyonları ve ambargolar hız kesmeden devam etmektedir. Bu tür kısıtlamaların milletimizde herhangi bir karşılığı yoktur. Yeniden Refah Partisi, Ahlaklı Belediyecilik şiarıyla hazırlandığı 31 Mart seçimlerinde yerel yönetimlerde iktidara gelecek ve Türkiye’nin en önemli belediyelerini alıp yoluna güçlenerek devam edecektir. Takdir kamuoyunundur.


İmamoğlu’ndan “Nasıl oy kullanılır?” videosu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri uygulamalı olarak anlattı. Sosyal medya hesabından bir video paylaşan İmamoğlu, "31 Mart oy kullanma zamanı. Bütün İstanbulluları oy kullanmaya davet ediyorum. En yüksek seviyede oy kullanılması, milletimizin iradesinin en üst seviyede sandığa yansıması demektir" dedi.

“Sevgili İstanbullular, oy kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini uygulamalı olarak anlattım. Lütfen siz de bu videoyu paylaşarak daha çok kişiye ulaşmamızı sağlayın" diyen İmamoğlu, oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı


Hatay'da yerel seçim için 3 bin 424 sandıktan 96'sı konteynerde kuruluyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Hatay'da, 1 milyon 78 bin 130 seçmen pazar günü sandık başına gidecek. Hatay'da kurulumları süren 3 bin 424 sandıkta yerel seçim için oy verme işlemi gerçekleştirilecek.

Depremlerinde yıkılan veya ağır hasar alan okullara sandık kurulmayacak. Kent genelinde depremde yıkılan veya ağır hasar alan okulların yerine, bahçelerine veya muhtarlık yanlarına konuşlandırılan konteynerlerde vatandaşlar oylarını kullanabilecek. Bu kapsamda, Hatay genelinde 2'si yedek 96 konteynerde kurulacak sandıklarda oy verme işlemi yapılabilecek. Kurulumuna başlanan konteynerlerde çalışmalar sürüyor.

AA-20240329-34123659-34123657-HATAYDA_YEREL_SECIM_ICIN_3_BIN_424_SANDIKTAN_96SI_KONTEYNERDE_KURULUYOR.jpg
Fotoğraf: AA

MİT Başkanı Kalın, Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesi, Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşecek

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, bugün ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ile bir ara gelecek.

Reuters’a konuşan Türk güvenlik yetkilisinin verdiği bilgiye göre; görüşmede ikili ilişkiler, Ukrayna ve Gazze savaşları, IŞİD ve PKK ile mücadele ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta gerçekleştireceği ABD ziyaretine ilişkin konular ele alınacak.


Reuters: İsrail'in Suriye'ye düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail ve militan grupların Halep'e düzenlediği saldırılarda sivillerin ve askerlerin öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Halep'te birkaç alanı hedef alan hava saldırılarının TSİ gece 0145'te gerçekleştirildiği ifade edildi.

Reuters’a konuşan iki güvenlik kaynağı ise, İsrail'in Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentine düzenlediği saldırılarda Lübnanlı Hizbullah örgütünün 5 üyesi de dahil olmak üzere 38 kişinin öldüğünü söyledi. Hava saldırılarıları, İdlib ve Halep'in kırsal kesimlerinden gerçekleştirilen insansız hava aracı (İHA) saldırıları ile aynı zamana denk gelirken bakanlık İHA saldırılarının Halep ve çevresindeki sivilleri hedef alan "terör örgütleri" tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Ancak bakanlık açıklamasında ölü sayısı ile ilgili bilgi vermedi ve İsrail'in ya da militan örgütlerin saldırılarından hangisinin ölümlere yol açtığını belirtmedi. Açıklamada "Saldırı sonucunda çok sayıda sivil ve asker şehit oldu ve yaralandı; kamu ve özel mülklerde maddi kayıplar oluştu" denildi.


YÖK'ten denklik için yeni düzenleme

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yeni düzenlemeyi duyurdu. Düzenlemeye göre; sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. İlk 1000’de olan üniversitelerden mezun olanlara ise YKS’ye girme şartı olmayacak.

İlk bin dışındaki üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu var.


SPK'den 2 gerçek ve 2 tüzel kişiye toplam 5,5 milyon lira idari para cezası

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 gerçek ve 2 tüzel kişiye toplam 5 milyon 468 bin 630 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Türker Proje Gayrı̇menkul ve Yatırım Gelı̇ştı̇rme AŞ pay piyasasında 27 Temmuz 2022-5 Ağustos 2022 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda 2 gerçek kişiye toplam 2 milyon 109 bin 65 lira idari para cezası uygulanmasına karar veren Kurul, İnfo Yatırım Menkul Değerlere 3 milyon 150 bin 216 lira, Metrik Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık'a 209 bin 349 lira idari para cezası uygulanmasını hükmetti. SPK, böylece 2 gerçek ve 2 tüzel kişiye toplam 5 milyon 468 bin 630 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.


Deprem bölgesinde görevli elektrik şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK, deprem bölgesinde görevli elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin avans ödemlerinin ertelendiğini duyurdu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan EPDK kararına göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi gerekçesiyle, Akedaş, Dicle, Fırat ve Toroslar elektrik dağıtım şirketleri ile söz konusu dağıtım bölgelerinde faaliyet gösteren görevli tedarik şirketleri ile, OSB'lerin ortağı olduğu tedarik şirketlerinin avans ödemesi yükümlülüklerinin ilgili fatura dönemine ilişkin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine, bu süre boyunca piyasa işletmecisi ve piyasa katılımcısına temerrüt faizinin uygulanmamasına karar verildi.


İsrail medyası: Mossad Başkanı'nın Gazze'de anlaşma olasılığı önerisini Netanyahu reddetti

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonu, adı açıklanmayan özel kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Mossad Başkanı David Barnea'nın anlaşmaya varılma olasılığına inandığını söylediğini aktarırken, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sunulan ayrıntılara itiraz ettiğini kaydetti. Barnea'nın imzalanabileceğine inandığı anlaşmanın ayrıntıları arasında, kanala göre 40 İsrailli esirin serbest bırakılması ve Gazze'nin kuzeydeki sakinlerin başka şartlar olmaksızın evlerine dönmesi yer alıyor.

Kanal, Başbakan'ın anlaşmayı İsrail açısından "zayıf" bulduğunu belirterek, Gazze Şeridi'nin güneyinde Refah'ın işgali için hazırlık yapılması talimatını verdiği bilgisine yer verdi. Aynı kaynağa göre, İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot, Barnea'nın pozisyonunu destekledi ancak bu Netanyahu'nun anlaşmaya karşı çıkmasını ve reddetmesini engellemedi.


ABD, iki Filistinli sivilin İsrail askerlerince öldürülüp gömülmesinin soruşturulmasını istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, Gazze'deki iki Filistinlinin öldürülerek gömülmesiyle ilgili sorusuna yazılı cevap verdi. Sözcü, açıklamasında, olaydan çok rahatsız olduklarını kaydederek, "Bu olayın düzgün bir şekilde soruşturulmasını ve eğer gerekiyorsa ilgili kişilerin sorumlu tutulmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı. İlk olarak Al Jazeera kanalında yayınlanan görüntüleri bağımsız olarak doğrulayamadıklarını ancak görüntüler üzerine İsrail tarafıyla hemen irtibata geçip olayla ilgili bilgi istediklerini kaydeden ABD'li sözcü, "Bununla beraber İsrail'in, mesnetli savaş hukuku ihlali iddialarını soruşturma ve uygun şekilde failleri sorumlu tutma yükümlülüğü bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Al Jazeera kanalında önceki gün yayınlanan haberde İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evlerine dönmeye çalışan iki Filistinliyi ateş açarak öldürdüğü ve daha sonra buldozerlerle sürükleyerek kuma gömdüğü görüntüler yayınlanmıştı. Söz konusu olayı "savaş suçu" olarak niteleyen birçok uzman, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği bu ve bunun gibi suçları BM'nin soruşturmasını talep etmişti.


FETÖ’ye yönelik ”Kıskaç-11" operasyonu: 70 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-11" operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Yerlikaya, "FETÖ'cülere göz açtırmayacağız, aziz milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek" dedi.


İnsan Hakları İzleme Örgütü: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali ordusuyla sivilleri öldürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü.

HRW tarafından yayınlanan "Mali: Ordu ve Wagner Grubu'nun Sivillere Karşı Zulümleri" başlıklı raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi.

Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

Mali'deki sivil ölümlerinin baskınlar ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarında yaşandığına dikkat çekilen raporda, askeri darbe sonrası Rusya ile ilişkilerin geliştirildiği ve sivillerin ölümüne neden olan Rus paralı askerlerinin eşlik ettiği baskınların arttığı kaydedildi.

Raporda, İHA'larla düzenlenen saldırılarda düğün ve cenaze merasimlerinin de hedef alındığına işaret edilerek Wagner tarafından bu araçlarla 16 Ocak'ta düğün, 17 Ocak'ta ise cenaze töreninin hedef alınarak 4'ü çocuk, en az 14 sivilin ölümüne neden olunduğu kaydedildi.


Husiler: Kasım ayından bu yana 86 İsrail, ABD ve Birleşik Krallık gemisini hedef aldık

Husilere ait Al Masirah Televizyonu, Husi Hareketi’nin lideri Abdulmelik el-Husi’nin konuşmasını yayınladı.

Husi konuşmasında, harekete bağlı Yemen Deniz Kuvvetlerinin, bu hafta 9 gemiyi hedef aldığına dikkati çekerek, böylece Kızıldeniz ve Umman denizinde kasım ayından bu yana hedef alınan İsrail, ABD ve Birleşik Krallık ile bağlantılı gemilerin toplam sayısının 86'ya çıktığını söyledi.

Husilerin bu hafta boyunca gerçekleştirdikleri 10 operasyonda "düşman" hedeflere yönelik 37 balistik füze ile insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediklerini ifade eden Husi, operasyonların İsrail’in Eilat kentine yönelik gerçekleştirildiğini aktardı.

Husi, İsrail’in Kızıldeniz’deki seyrüseferinin ciddi derecede azaldığına dikkati çekerek, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının durmaması durumunda operasyonlarının süreceğini vurguladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU