Moskova saldırısı: Rusya'nın dünya ile ilişkilerini bozma hattına kim girdi?

Planlayıcılar darbelerini indirmek için, Ukrayna'da savaşı sonuçlandırma temelinde Putin'in yeniden başkan olarak taçlandırıldığı anı seçtiler

Bir kadın, Krasnogorsk'taki silahlı saldırıdan iki gün sonra Berlin'deki Rus büyükelçiliği dışındaki anıta çiçek bırakıyor / Fotoğraf: AFP

Saldırıyı planlayanlar eylemlerini gerçekleştirmek için çok hassas bir zaman seçtiler.

Rusya, en belirgin başlığı Ukrayna'da Ukrayna'ya karşı zafer kazanmak, böylece Rus edebiyatında Batı'nın Rusya'yı kuşatma ve aşağılama çabası olarak adlandırılan şeyi boşa çıkarmak olan bir program temelinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rekor oyla yeniden seçildiği bir seçimden yeni çıkmıştı.

IŞİD-Horasan'ın, Moskova'daki alışveriş merkezi katliamı için 22 Mart tarihini özel olarak seçip seçmediği belli değil.

Zira bu tarih, IŞİD'e karşı yürütülen uzun uluslararası savaşın, son kalesi olan Suriye'nin Baguz beldesinin de düşmesi ile Suriye ve Irak'taki hilafet devletini tamamen ortadan kaldırmasının 5'inci yıldönümü. Savaş resmi olarak 23 Mart'ta sona erdirilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her ne kadar eski analizler IŞİD'ın Rusya'nın Suriye'deki rolü ve 2015'ten bu yana rejimi koruması ve "terörle mücadele" başlığı altında Suriye'ye müdahalesi nedeniyle ona öfkeli olduğundan bahsetseler de IŞİD-Horasan, kanlı Moskova saldırısına ilişkin açıklamasında hedeflerinin ne olduğunu ve neden bu tarihi seçtiğini netleştirmedi.

Ancak örgüt devleti yıkılsa da Suriye ve Irak'ta hâlâ aktif. Avrupa ve Afrika genelinde saldırılar düzenlediği zirve dönemindeki gibi olmasa da saldırıları daha yavaş bir hızda ve düzensiz bir şekilde devam ediyor.

Örgütün son soğukkanlı saldırısı, İran'ın Kirman şehrinde Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi anma töreninde düzenlediği iki bombalı saldırıydı.

Devlet Başkan Vladimir Putin'in büyük bir oy ile yeniden seçildiği bir seçimden yeni çıkan Rusya'daki terör saldırısı ise farklı bir bağlamda gerçekleşti.

Bu, ne ideolojik intikam anlamını taşıyan bir saldırı ne de Rusya şu anda din adına veya medeniyet ve ideolojik karşıtlık adına Batı'ya prensipte düşman olan terör örgütleriyle çatışan bir konumda değil.

Gazze savaşı, Horasan yapılanmasını ya da ana örgüt el-Kaide'yi harekete geçirmedi; bunun yerine IŞİD-Horasan öldürmek ve korkutmak için Moskova vatandaşlarını hedef olarak seçti.

Bu da akla pek çok soru getiriyor ve bunların ilki de;

Amaç Rusya-Ukrayna-Batı gerilimini topyekûn bir patlama noktasına getirmek mi, bu durumda böyle bir planın arkasında kim var? Bir ülke mi yoksa bir grup ülke mi?

Ki burada terör örgütünün kalıntılarının ve kollarının hiçbir zaman istihbarat servislerinden ve birbirine karşı rejimlerin çıkarlarından uzak olmadığı dikkate alınmalı.

Saldırıyı planlayanlar eylemlerini gerçekleştirmek için çok hassas bir zaman seçtiler.

Rusya, en belirgin başlığı Ukrayna'da Ukrayna'ya karşı zafer kazanmak, böylece Rus edebiyatında Batı'nın Rusya'yı kuşatma ve aşağılama çabası olarak adlandırılan şeyi boşa çıkarmak olan bir program temelinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rekor oyla yeniden seçildiği bir seçimden yeni çıkmıştı.

Putin'in süresi uzatılan görev döneminin özellikleri başkanlık seçimleri arifesinde netleşti ve sonuçların açıklanması ile de pekişti. Katliamın inanılmaz bir güç ve hızla somutlaştırdığı bu dönem iki başlıkta özetleniyor; lider etrafında, bir itiraza veya eleştiriye yer olmayan kapsamlı bir iç seferberlik, şu anda Ukrayna ile vücut bulan ve arkasında Avrupa ve ABD'nin olduğu dış düşmana karşı açık bir savaş.

Alışveriş merkezi saldırısı daha önce kararlaştırılan bu yaklaşımı pekiştirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna'ya yönelik "özel operasyonun" "açık savaşa" dönüşeceğini ve içeride itiraz edenlerin "hain" muamelesi göreceğini söyleyerek ilk başlığı açıkladı. Putin'in ortağı ve ikizi Dmitri Medvedev ise ikinci başlığı açıkladı.

IŞİD saldırısı olmasaydı Rusya Devlet Başkanı'nın yeni döneminin özellikleri belirlenmişti.
Yeniden seçilen "bağımsız" başkan bir program açıklamamıştı, bu görevi "ikizi" Medvedev üstlenmişti.

Seçimlerden üç gün önce, özünde Ukrayna'yı Rusya'ya ilhak etmek olan "Ukrayna'da Barış İçin Rusya Formülü" başlığı altında yedi maddelik iddialı bir başkanlık programı açıklamıştı
Medvedev'in maddeleri şöyle:

  1. Ukrayna adı verilen devletin yenilgiyi kabul etmesi, Kiev'deki neo-Nazilerin tamamen ve koşulsuz teslim olduğunun duyurulması ve eski Ukrayna'nın askerden arındırılması.
  2. Uluslararası toplumun Kiev'deki rejimin Nazi karakterli olduğunu kabul etmesi ve Birleşmiş Milletler gözetiminde Nazizm'in Ukrayna'dan silinmesi.
  3. Birleşmiş Milletler'in Ukrayna'yı tüm hukuki niteliklerinden soyutlaması.
  4. Ukrayna'daki tüm anayasal otoritelerin feshedilmesi ve Ukrayna'nın özerk Rusya bölgesinde geçici parlamento için derhal seçimlerin yapılması.
  5. Askeri operasyonda hayatını kaybeden Rus vatandaşlarının yakınlarına tazminat da dahil olmak üzere Rusya'ya tüm tazminatların ödenmesi.
  6. Ukrayna'daki geçici parlamentonun, bölge topraklarının tamamının Rusya toprağı olduğunu kabul etmesi ve Ukrayna'nın eski topraklarının Rusya ile yeniden birleştirilmesine ilişkin yasayı onaylaması.
  7. Geçici parlamentonun kendini feshetmesi ve Birleşmiş Milletler'in Rusya topraklarının yeniden birleşmesini tanıması.
     


Putin'in zafer konuşmasında mücadele ruhu ön plandaydı. Putin, seçimlerin "Rus halkının iradesinin dışarısı tarafından bastırılmasını reddettiğini" gösterdiğini söyledi.

Ukraynalıları, kıyım makinesinin devam edeceği ile tehdit etti ve bu "pislikler" sınırlarımıza nüfuz edemedi dedi. Ardından Rusya Güvenlik Konseyi'ne "hainleri takip etme ve zaman aşımı nedeniyle haklarındaki cezaları düşürmeden onları tek tek cezalandırmaya devam etme" çağrısında bulundu.
Rus gazeteleri de Putin'in yeniden seçilmesinin anlamını aynı bağlamda açıkladı.

Moskovskij Komsomolets gazetesi, zor kararlar ve Ukrayna'da "Putin'in yeniden seçilmesinden önce girilmesi zor olan" zorlu çatışmalar öngördü.

Gazeteye göre bu çatışmalar mayıs veya haziran aylarında kapsamlı bir Rus saldırısı olarak başlayacak ve "Rusya'nın önümüzdeki on yıllardaki geleceğini belirleyecek."

Ayrıca, Ukraynalı yetkililer Rus işgaline karşı direnişlerini sürdürmeye hazırlanıyorlar ve güçleri Rus ordusuna karşı her gün kanlı savaşlar veriyor.

Ukrayna'nın müttefikleri de Kiev'deki müttefiklerine desteklerini sürdürmenin yollarını arıyorlar.

Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde savaş sahasına kuvvet göndermenin yolları araştırılmaya başlandı ve bu kuvvetlerin rolüne ilişkin tartışma kamuoyuna ve ekranlara taşındı.

Putin'in katliamın ardından ortaya koyduğu çekinceye ve başta ABD olmak üzere dünya ülkelerinin saldırıyı kınamak ve Rus halkına sempatilerini ifade etmekte acele etmelerine rağmen, bazı Rus yetkililer arasında soruşturmanın sonucunu beklemeden saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutma yönünde güçlü bir eğilim ortaya çıktı.

Washington Kiev'i savunup kendisine yöneltilen suçlamaları reddedince de, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü onu soruşturmayı önceden engellemekle suçladı!

Hiç şüphe yok ki bunlar Rusya, Ukrayna ve Batılı ülkeler için kritik anlar. Bazıları Rusya'daki alışveriş merkezi saldırısını ABD'deki 11 Eylül saldırısına benzetti.

Ancak Rusya'nın suça karışanları tutuklaması olayların daha doğru bir perspektife oturtulmasına olanak sağlamalı.

Gerçeğin tamamının bilinmesi Rusya ve tüm dünya için önemli. Bu başarıldığında, Ukrayna krizini üçüncü dünya savaşı için bir platforma dönüştürmek yerine, ona nasıl çözüm bulunabileceğini yeniden düşünmek daha uygun olacaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU