IŞİD ve Moskova saldırıları

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı üyeleri, 24 Mart 2024'te elde edilen bu fotoğrafta, Rusya'nın Moskova kentinin dışında meydana gelen silahlı saldırı ve yangın sonrasında Crocus Belediye Binası konser salonunda arama kurtarma çalışmaları yürütüyor / Fotoğraf: Reuters

Moskova banliyösündeki Crocus Alışveriş Merkezi'nin konser salonuna yönelik IŞİD saldırısından önce IŞİD-Horasan, Taliban'ın liderlerinin bir araya geldiği Kandahar'daki kalesinde bir toplantıyı hedef almıştı.

Moskova'da şu ana kadar 150'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin durumunun ağır olduğu konser saldırısının ardından IŞİD-Horasan, gururla eylemi üstlendiğini açıkladı.

Açıklamaya ek olarak, A'mak adındaki "resmi" internet sitesi aracılığıyla, eylemi üyelerinin gerçekleştirdiğini kanıtlayan bir video yayımladı.

IŞİD tüm yapılanmaları ile halen aktif ve geçtiğimiz çarşamba günü IŞİD'in Sahraaltı Afrika'daki yapılanmasının Nijer'de orduya yönelik gerçekleştirdiği eylemde 30 asker öldü.

Geçen ocak ayında da IŞİD'ın Horasan yapılanması İstanbul'daki bir kiliseye saldırı düzenlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar IŞİD'ın sadece yakın zamandaki eylemlerinin sonuçları ve IŞİD ile el-Kaide gibi örgütlerin sona erdiklerini sananlar varsa, bu bir temenniden ve tembel bir istekten başka bir şey değil.

Bu örgütlerin eylemlerini, açıklamalarını, faaliyetlerini ve tartışmalarını, ironik bir şekilde Rus uygulaması olan Telegram gibi platformlarda bulunan kendi kanallarında takip eden uzmanlar, bize IŞİD'ın kesinlikle ölmediğini, aksine, başta en güçlü kolu olan IŞİD-Horasan olmak üzere bir yükselişe tanık olduğunu söylüyorlar.

Rusya'ya gelince, IŞİD-Horasan'ın Rusya'yı hedef almasının kendine has sebepleri var. Bu örgütün unsurları Afganistan, Tacikistan, Türkmenistan ve diğer Orta Asya Müslümanlarından oluşuyor.

Bunların da Sovyetler Birliği döneminden Putin dönemine kadar Rusya ile tarihi bir düşmanlığı var.

Rusya'nın Suriye rejimini desteklemesi ve Suriye topraklarında IŞİD, el-Kaide ve diğer örgütleri hedef alması nedeniyle ortaya çıkan yeni düşmanlıktan bahsetmiyoruz bile. Bu savaş başka şekillerde hâlâ devam ediyor.

IŞİD'ın öldürülen lideri ve halifesi Ebu Bekir el-Bağdadi 2014'te verdiği bir vaazda, IŞİD'ın birinci düşmanlarının elbette ABD ile birlikte Rusya olduğunu belirtmişti.

IŞİD'ın Ukrayna ve Batı ile savaşının ortasında (şu anda) Rusya'yı hedef almasının gerekçelerine gelince, el-Naba adındaki gazetesinin 8 Şubat tarihli başyazısında belirtildiği üzere IŞİD, Rusya ve Batı arasındaki gerilimi alevlendirmek istiyor.

Dolayısıyla Moskova'daki son konser eylemi yukarıda bahsedilen bağlamdan bir sapma olmadığını gösteriyor.

2015 yılında Şarm el-Şeyh'ten Moskova'ya giden bir Rus sivil uçağına yerleştirilen bombanın sorumluluğunun da IŞİD-Horasan'a yüklendiğini hatırlatalım.

IŞİD tüm yapılanmaları ile yok edici darbe vizyonuna sahip ve yoğun bir ajandası var; Putin Rusyası bu ajandada ilk sıralarda, ancak yalnız da değil.

Neden?

Çünkü IŞİD, içine kapanıklığı ve fedailiği ile tarihteki Haşhaşiler gibi kapalı bir ideolojik örgüt (bu arada, Haşhaşilerin katil suikastçı unsurlarına geçmişte Fedai denilirdi).  
 


Bu, Batı'nın Rusya'ya karşı küresel istihbarat IŞİD'i kullanmadığı anlamına mı geliyor? 

Cevap, bu görevlerle ne istendiğine ve biçimlerine bağlı.

Çıkar kesişmesi ya da bazen Rusya'ya veya Batı'nın diğer rakiplerine zarar vermek amacıyla "göz yumma" söz konusu olabilir.

Her ne kadar Amerikan güvenlik kurumları bir süre önce Rusya'yı bir IŞİD eylemi tehlikesine karşı uyardığını söylese de istihbarat dünyasının vahşiliği korkutucu.

Putin ve seçkinleri bile IŞİD'ın ya da yalnızca IŞİD'ın sorumlu olduğuna inanmak istemiyorlar, belki de tamamen Ukrayna'yı sorumlu tutmak için coşkuyla ellerini ovuşturuyorlar.

Her halükarda bizim bunlarla hiçbir ilgimiz yok, bunlar bizim dışımızdaki bir dünyanın argümanları ama kendimizi tamamen komplo teorilerine kaptırmamalı ve bunda aşırıya kaçmamalıyız.

Peki, ya bizim payımız ve kültürel hastalıkların payı: bize halifelik, ebedi cihat, küfür yurdu, iman yurdu vb. fikirleri kabul etmeye hazır zihniyetler üreten bazı hakim kavramların kusuru?

İşte tam olarak buradan başlamalıyız.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU