Üç soruda Slovakya'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri

Rusya'nın bu konuyla da ilgisi var

İkinci tura hazırlanan Korcok, 59 yaşında (Reuters)

Slovakya'da adayların yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle cumhurbaşkanı seçiminin sonucu, ikinci tura kaldı.

9 adayın yarıştığı ilk turda muhalefetin desteklediği eski diplomat Ivan Korcok, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 42,5'ini alarak seçimi önde tamamladı.

İktidarın desteklediği Meclis Başkanı Peter Pellegrini de oyların yüzde 37'sini kazanmayı başardı. 

Katılım oranının yüzde 51,9'u bulduğu seçimlerde diğer adaylarsa ciddi şekilde geride kaldı. Bu sonuçlar doğrultusunda Korcok'la Pellegrini arasında geçecek yarışın sonunda ülkenin yeni cumhurbaşkanı belirlenecek.

Bu seçimin ne önemi var?

Özellikle Avrupa'daki dengeleri test eden Ukrayna savaşının, bu ülkeyle sınırı olan 5,5 milyon nüfuslu Slovakya'yı etkilememesi beklenemezdi. 

Eskiden ABD'de ülkesinin büyükelçiliğini yapan Korcok, Kremlin karşıtı bir isim olarak ön plana çıkıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pellegrini'yse eylüldeki seçimleri kazanarak bu koltuğa dördüncü kez oturan Başbakan Robert Fico'yla müttefik. 

Cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde sembolik görülse de bu seçimlerin Rusya konusunda ne mesaj vereceği merak ediliyor. Zira Batılılar, Orta Avrupa ülkesinin Macaristan'la birlikte Moskova yanlısı tutum sergilemesinden korkuyor. 

Örneğin ABD'nin New York Times gazetesi, Braistlava'nın komşu ülkedeki Viktor Orban yönetimini takip ederek yargı ve medyanın bağımsızlığını zedelemesinden endişelenildiğini bildirdi.

pellegrini

48 yaşındaki Peter Pellegrini, partisinin genel merkezinde cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin basın açıklaması yaptı (AA)


Görevi terk etmek üzere olan ve Ukrayna'ya desteği savunan Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, limitli güçlerini Fico'yu engelleme çabalarında kullanmıştı. Onay için gönderilen yasaları anayasal incelemeden geçirterek işleri yavaşlatıyordu.

Yolsuzluk araştırması yapan bir gazetecinin öldürülmesiyle artan suçlamalar ve sokak gösterileriyle 2018'de istifa eden Fico'nun dönüşü, pek çok kişiye sürpriz olmuştu. Kendisini destekleyen bir cumhurbaşkanıyla birlikte istediği değişiklikleri daha rahat yapacak olması ihtimali, muhaliflerini ürkütüyor.

Kimin kazanması bekleniyor?

Caputova'yla müttefik olan Korcok, seçim öncesindeki anketlerde ortaya çıkan rakamları aşarak ilk sırada yer almayı başardı. 

Ancak Pellegrini, ilk turu üçüncü sırada bitiren NATO karşıtı Stefan Harabin'in yüzde 12 civarındaki oyunu kendine yöneltebilirse işler değişir. 

LGBT ve göçmen karşıtlığıyla tanınan Haravin, ilk sıradaki iki adayı da sevmediği için seçmenleri sandığa gitmeyebilir. 

Sonuçlar ne zaman belli olacak?

6 Nisan'daki ikinci turda karşı karşıya gelecek iki adaydan hangisinin kazanacağının aynı günün ilerleyen saatlerinde belli olması bekleniyor. 

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU