Yaralı Rus ayısı

Gözlemciler, Moskova'daki terör eyleminin ülke sınırlarını aşacak yansımalara yol açacağı sonucuna varıyorlar

Silahlı saldırının olay yeri olan Crocus City Hall konser salonundaki iki Rus subayı (AFP)

Saad bin Tefla el-Acmi

Moskova'daki terör eylemi, Eylül 2004'te Rusya'nın güneyindeki Beslan köyündeki bir okula düzenlenen terör eyleminden bu yana en büyük terör eylemi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki gece önce Rusya'nın başkentindeki Crocus City Hall Alışveriş Merkezi’nin konser salonunda gerçekleşen kanlı terör eyleminin dehşetine ve sonuçlarına ilişkin gelen haberlerin ışığında, Moskova’daki trajik terör eyleminin boyutları ve sonuçları belirginleşmeye devam ediyor.

Russia Today kanalının yöneticisine göre kaynaklar, bir alışveriş merkezinin konser salonundaki masum insanları hedef alan trajik eylemde şu ana kadar can kaybının 143 olduğunu ve onlarca yaralının bulunduğunu belirtiyorlar. Bu sayıların artacağı tahmin ediliyor. Öte yandan teröristleri yakalamak için başlatılan operasyon kapsamında saldırıyı gerçekleştiren 4 kişi dahil olmak üzere olaya karışan 11 kişi tutuklandı.

Bu terör eylemi, Eylül 2004'te Rusya'nın güneyindeki Beslan köyündeki bir okula düzenlenen terör eyleminden bu yana en büyük eylem. Çeçen ayrılıkçıların gerçekleştirdiği korkunç Beslan eylemi, yaklaşık 200'ü öğrenci olmak üzere 320 kurbanın öldürülmesi ile sonuçlanmıştı.

Beslan eylemi sonrasında, ülke genelinde güvenlik kontrolünü sıkılaştırmaya yönelik önlemler alınmış ve Kremlin, son saatlerde yaşanan Moskova eylemine kadar Rusya genelinde karar alma ve otorite mekanizmaları üzerindeki kontrolünü pekiştirmişti.

Crocus terör eylemi, birkaç gün önce yüzde 87'den fazla oy alarak büyük bir fark ile beşinci kez yeniden seçilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i oldukça zor bir durumda bıraktı. Zira Putin'in yeniden seçilmesi, yaklaşık çeyrek asırdır Rusya'yı düşmanlarından koruyabilecek, birliğini ve dünyada bir süper güç olarak gücünü koruyabilecek güçlü bir adam ve çar olduğu yönünde yarattığı izlenime dayanıyordu.

Ancak ABD'nin vatandaşlarına alışveriş merkezlerinden ve özellikle de müzik konserlerinden uzak durmaları yönündeki uyarılarına rağmen eylemi ortaya çıkaramayan ve gerçekleşmeden önce engelleyemeyen Rus güvenlik ve istihbarat aygıtları, daha da zor bir durumda kaldılar. Bu durum, bir yandan Rus ve Amerikalı taraflar arasında istihbarat alanındaki güven eksikliğinin boyutlarını ortaya koyarken, diğer yandan da Amerikan istihbaratının, artık dünyanın hiçbir yerinde siyasi varlığı kalmayan hayalet terör örgütü DEAŞ’a nüfuz etme gücü hakkında soru işaretleri yarattı.

Gözlemciler, Rus yetkililerin eylem sonrasında ülke içindeki kontrollerini sıkılaştıracaklarını tahmin ediyorlar. Ukrayna savaşını takip edenlerse, Rusya'nın, böyle açık ve şiddetli saldırılara karşı korunaklı olması gereken Moskova içinde bir başarısızlık ve tehlikeli bir güvenlik ihlali olarak değerlendirilen eylemin şokunu atlatmak için cephede gerilimi tırmandırmasını bekliyorlar. Haberler, Kiev'in bir şekilde eyleme dahil olduğuna dair imalarda bulunmaya başladılar ve Fransa'nın doğrudan sahaya müdahale tehdidinde bulunduğu bir dönemde, gözlemciler bu imaları, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşında benzeri görülmemiş bir tırmandırmaya hazırlık olarak değerlendiriyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dillendirdiği bu tehdit, doğrudan NATO müdahalesi ile orada devam eden savaşın tehlikeli bir şekilde tırmanması anlamına geliyor.

Crocus eyleminden bir gün önce Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkentini bombaladığını ve Kiev’in aylardır bu denli yoğun bir bombardımana maruz kalmadığını hatırlatmalıyız. Moskova ayrıca komşusunun doğu bölgesinde de zaferler elde etti ve Ukrayna güçlerinin kontrolü altındaki bölge ve köylerin kontrolünü ele geçirdi. Onları son savaşta ilhak ettiği Luhansk ve Donetsk'ten uzaklaştırdı.

Bununla da yetinmeyen Moskova, ilhak ettiği doğu bölgelerini korumak amacıyla tampon bölge olarak kullanmak için yeni Ukrayna topraklarını kontrol altına alma sürecinde olduğunu duyurdu. Dolayısıyla, ABD'nin Volodimir Zelenski güçlerine verdiği desteğin Kongre’de zorluklar ile karşılaştığı, Ukrayna'ya verilen sınırsız desteğin sürdürülmesine karşı kampanyalara sahne olduğu, Moskova ile savaşında Kiev'in desteklenmesine karşı çıkan Cumhuriyetçi-Trumpçı seslerin yükseldiği bir dönemde Rusya, terör eylemini Kiev'e karşı savaşını kararlı bir şekilde tırmandırmak için bir bahane olarak kullanabilir.

Gözlemciler ve takipçiler, Moskova'daki terör eyleminin alışveriş merkezinin ötesine geçen yansımalara sahip olduğu ve bunların etkilerinin başkent, hatta Rusya sınırlarını aşacağı sonucuna varıyorlar.

 

*Bu makale Şarku’l Avsat tarafından Independent Arabia’dan çevrilmiştir.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU