Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhur İttifakı'nın ABB Başkan adayı Altınok'tan mal varlığıyla ilgili haberlere ilişkin açıklama

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Turgut Altınok, Ankara'da TOGO Kuleleri'nde Sinan Aygün ile ortak olduğu ve Antalya'da 600 evinin bulunduğu haberlerinin yalan olduğunu bildirdi.

Altınok, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Şahsımla ilgili mal beyanımı açıkladıktan sonra yapılan gerçek dışı, yalan ve iftira içerikli haberlerden biri Ankara'da TOGO Kuleleri'nde Sinan Aygün ile ortak olduğum, diğeri ise Antalya'da 600 evim bulunduğudur" ifadelerini kullandı.

Siyasete girmeden önce kazanılmış, hak edilmiş mal varlığının tartışılmasının abesle iştigal olduğunu belirten Altınok, belediye başkanlığı döneminde mal varlığının artmadığını, aksine azaldığını kaydetti.

Bunların tamamının külliyen yalan ve iftiradan ibaret olduğunu aktaran Altınok, "Hakkımda bu ve benzeri hayal ürünü, gerçek dışı, kötü niyetli, yalan ve iftira içeren, panik duygusuyla yaptırılan haberleri paylaşan, yayan, duyuranlar ve yorum yapan, her türlü yorumu yayan müfteriler hakkında, bu açıklamalarımdan sonra aynı çirkin davranışlara devam etmeleri halinde yasal süreç başlatılacaktır" bilgisini paylaştı.

Altınok, "Sayın Murat Ağırel hakkında iddia olarak ve kaynak göstermeden ve dahi şahsıma sorulmadan servis ettiği yalan haberler sebebiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacaktır" ifadesini kullandı.

Öte yandan gazeteci Murat Ağırel de Altınok'a sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Ağırel şunları kaydetti:

 


TFF'nin iftar yemeğine Süper Lig'ten sadece 5 takım katıldı

Trendyol Süper Lig, Trendyol 1. Lig, TFF 2. ve TFF 3. Lig kulüp başkan ve yöneticilerinden bazıları Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu'nun iftar yemeğinde bir araya geldi.

Davete katılımlarından dolayı tüm profesyonel kulüplere teşekkür eden Başkan Büyükekşi, Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında 17 Mart'ta oynanan maçta yaşanan olaylara da değindi.

Büyükekşi, şunları kaydetti:

Bu mübarek günlerde, özellikle hafta sonu oynanan maçta maalesef istemediğimiz olaylarla karşılaştık. İki kulübümüze de geçmiş olsun diyoruz. Türkiye'nin bu mübarek Ramazan ayında dostluk, sevgi ve kardeşliğe çok ihtiyacı var. Hepimizin bu konuda tüm profesyonel, amatör liglerde daha dikkatli olması gerekiyor. Taraftarlar iki dudağımızdan çıkacak sözlere çok itibar ediyor, onları yönlendiriyoruz. Bu yüzden söylemlerimizde daha dikkatli davranmamız gerekiyor. Neticede futbol bir temaşa oyunu, dostluk, kardeşliğe çağrı yapan oyun. Keyif alınması gereken bir oyun. Bizim de sizden ricamız gençlerimizi, özellikle bu konuda, mutlaka holiganlığa karşı, şiddete karşı, teröre karşı uyanık olmaya davet etmemiz lazım. Ben ve Yönetim Kurulumuz bu gece sizlerle beraber olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz, sağ olun var olun.

Sözcü'de yer alan habere göre Büyükekşi'nin düzenlediği iftar organizasyonuna, Süper Lig'den Gaziantep FK, Hatayspor, Sivasspor, Başakşehir ve Galatasaray katılım gösterdi. Süper Lig'de yer alan diğer 15 kulüp, tepki göstermek için katılım göstermedi.


Fenerbahçe ve Beşiktaş için "şikeci" diyen AK Parti Trabzon başkan adayı Genç'e tepki

Trabzonspor Kulübü'nün düzenlediği basın toplantısına katılan AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin 2010-11 Süper Kupa maçını oynama planına tepki gösterdi.

"UEFA'nın sitesinde güncel olarak hâlâ Beşiktaş ve Fenerbahçe şikeci kulüp olarak duruyorken utanmadan bu iki kulüp 2011'in Süper Kupası'nı oynamaya kalkıyor. Aklımızla dalga mı geçiyorsunuz?" ifadelerini kullanan Genç'e Beşiktaş klubünden yanıt geldi.

Beşiktaş'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

121 yıldır Şerefimizle Oynar Hakkımızla Kazanırız.

Müzemizde tek bir haram kupa yoktur. Beşiktaş JK olarak siyasetle aramıza hep mesafe koyarak tüm siyasi partilere eşit durmayı başarmış onurlu bir geçmişe sahibiz. 

Siyasi ikballeri doğrultusunda kulübümüzü tehlikeli polemiklere çekmeye çalışanlara bu fırsatı tanımayacağız. Kulübümüzle ilgili yapılan isnadın hiçbir maddi ve hukuki dayanağı yoktur. Önemine binaen belirtmek isteriz ki bu söyleme sebebiyet verenler yapmış oldukları kumpasın bedelini yüce Türk yargısı önünde sanık sıfatıyla yargılanmak suretiyle  ödemektedirler. Bu yargılama neticesinde alacakları cezalarla şanlı tarihimizi lekelemek isteyenleri kamuoyu, tüm çıplaklığı ile öğrenecektir. 

Esasen kulübümüzü siyasete alet ederek isnatta bulunulması bir suç olup, bu haksız ve hukuka aykırı isnatlar sebebiyle her türlü hukuki ve cezai yollara başvurulacaktır.

Bir kez daha belirtmek isteriz ki, yıllardır beklediğimiz 2010-2011 Sezonu Süper Kupa final maçını oynamak Beşiktaş’ın hakkıdır.

Herkes bilmelidir ki, o kupayı almak için sahaya çıkıp her zaman olduğu gibi şerefimizle mücadele vereceğiz.


ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.


Erzincan'da altın madeni sahasındaki toprak kaymasına ilişkin 1 mühendis daha tutuklandı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu kapsamda maden ocağında sismik radar sisteminden sorumlu jeoteknik mühendis A.R.K, ifade için savcılığa çağırıldı.

İfadesi alınan A.R.K, savcılık sorgusu sonrası çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Soruşturma kapsamında daha önce altın madeni ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi I.R.G’nin de aralarında bulunduğu 8 zanlı tutuklanmış, 3 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 


İsrail Yüksek Mahkemesi, ilk kez "ölümcül olmayan" saldırının Filistinli failinin evinin yıkımını onayladı

The Times of Israel'in haberine göre Yüksek Mahkeme ilk kez, "ölümcül olmayan" bir saldırıda olayın failinin yaşadığı ev veya ailesinin evinin yıkımı yönünde karar verdi.

Geçen yıl 12 Ekim'de bir polis memurunu vurarak ağır yaralayan Filistinlinin ebeveynlerinin evini yıkma kararına ilişkin değerlendirme yapan yargıç David Mintz, saldırının ciddiyeti ve polis memurunun aldığı ağır yaralar nedeniyle mahkemenin ailenin evini yıkım kararını iptal etmediğini söyledi.

Ev yıkımlarının toplu cezalandırma olduğunu ve insanlık onurunu ihlal ettiğini savunan ailenin avukatları ise saldırıda ölüm gerçekleşmediğinde ev yıkımlarının yapılmaması gerektiğini, ailenin de saldırıya hiçbir şekilde karışmadığını vurguladı.

İsrail, ölümle sonuçlanan saldırıların faili Filistinlilere verdiği cezaların yanı sıra ailelerinin evlerini de yıkıyor veya kullanılamaz hale getiriyor.


İsrail, Gazze'deki 3 yardım görevlisine Kassam Tugaylarına yardım ettikleri gerekçesiyle suikast düzenledi

İsrail, Gazze Şeridi'nde yardım dağıtmak için çalışan 3 Filistinli yetkiliye, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sahadaki kontrolünü sürdürmesine yardım ettikleri iddiasıyla suikast düzenlediğini açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, savaş uçaklarının, Kamu Güvenlik Servisi ve Askeri İstihbarat Servisi'nin ortak operasyonuyla, Refah'taki Hamas Acil Durum Komitelerine bağlı yetkililere saldırı düzenlediği belirtildi.

Suikast düzenlenen kişilerin "Kassam Tugaylarının sahada devam eden kontrolünü ve faaliyetlerini pekiştirmesine yardım ettikleri" iddia edildi.

Saldırıda Acil Durum Komiteleri yöneticileri "Seyyid Kutub el-Haşşaş, Umasem Hamed Duheyr ve Muhammed Avad el-Melahi'nin hedef alındığı" kaydedildi. Saldırıda ayrıca, Acil Durum Komiteleri Operasyon Sorumlusu Hadi Ebu er-Rus'un da öldürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada öldürülen kişilerin "Hamas'ın insani alanlardaki örgütsel faaliyetlerini koordine etmek için çalıştıkları, Refah'taki Hamas yönetimi tarafından gönderildiği, ayrıca tüm hareket faaliyetlerinin ve örgütün sahadaki üyeleriyle ilişkilerin sorumluluğunu da üstlendikleri" kaydedildi.


Galler Başbakanı seçilen Gething, Avrupa'nın ilk siyahi lideri oldu

Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, bugün mecliste yapılan oylamayla Galler Bölgesel Başbakanı seçilirken aynı zamanda Avrupa'nın ilk siyahi lideri oldu.

Parti lideri ve Başbakan Mark Drakeford'un görevden çekilmesiyle 16 Mart'ta parti lideri seçilen Gething, başbakanlık için Plaid Cymru Partisi lideri Rhun ap Iorwerth ve Galler Muhafazakar Partisi Lideri Andrew Davies'le yarıştı.

Toplamda 60 sandalyenin bulunduğu Galler Parlamentosunda (Senedd) başbakan adaylarına 51 oy kullanılırken Gething 27, Davies 13, ap Iorwerth ise 11 oy aldı.

Bu sonuçla Gething, ülkenin yeni bölgesel başbakanı olurken Avrupa'nın da ilk siyahi başbakanı oldu.


Spectrum House: DEM Parti seçmeninin yarısı İmamoğlu’nu destekliyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimleri yaklaşırken, Spectrum House, İstanbul için belirleyici olacak Kürt seçmenin oy tercihine dair bir anket yayınladı.

İstanbul’un 26 ilçesinde 2 bin 158 kişiyle yapılan ankete göre; katılımcıların yüzde 36,9’u Ekrem İmamoğlu, yüzde 31,5’i Murat Kurum, yüzde 4’ü DEM Parti, yüzde 2,8’i Yeniden Refah Partisi, yüzde 2,5’i Zafer Partisi, yüzde 2,4’ü İYİ Parti, yüzde 0,4’ü Saadet Partisi, yüzde 0,2’si Memleket, yüzde 0,1’i DEVA Partisi’ne oy vereceğini belirtti.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise İmamoğlu’na oy vereceğini ifade edenlerin oranı yüzde 43,9, Murat Kurum yüzde 39, DEM Parti yüzde 4,7, Yeniden Refah yüzde 3,7, Zafer Partisi yüzde 3,3, İYİ Parti yüzde 2,6, Saadet Partisi yüzde 0,5 olarak ölçüldü.

Araştırmaya göre, AK Partililerin yüzde 78,9’u Murat Kurum, CHP’lilerin yüzde 84’4’ü Ekrem İmamoğlu, DEM Partililerin yüzde 41,6’sı Meral Danış Beştaş-Murat Çepni, İYİ Partililerin yüzde 30,7’si Buğra Kavuncu, YRP’lilerin yüzde 37,1’i Mehmet Altınöz, Zafer Partililerin yüzde 60,4’ü Azmi Karamahmutoğlu’na oy vereceğini söyledi.

AK Partililerin yüzde 8,3’ü, DEM Partililerin yüzde 47,4’ü, MHP’lilerin yüzde 13,6’sı, İYİ Partililerin yüzde 52,3’ü, YRP’lilerin yüzde 19,4’ü, Zafer Partililerin yüzde 18,8’i, TİP’lilerin ise yüzde 80,8’i Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceklerini kaydetti.

Buna göre DEM Partililerin yarıya yakını İmamoğlu’nu destekleyecek.


Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olaylara ilişkin 5 kişi tutuklandı

Trendyol Süper Lig'de 17 Mart Pazar günü oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası çıkan olaylarda gözaltına alınan 13 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Trabzon Adliyesi'ne getirildi. Cumhuriyet savcılığınca ifadeleri alınan şüpheliler, 2. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Sahaya ilk atlayan maskeli Hasan Ç. ve korner direğiyle futbolculara doğru koşan Engin T'nin aralarında bulunduğu 5 zanlı tutuklandı.

Şüphelilerden 8'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Alman Maliye Bakanı Lindner: Yurtdışından ilave kalifiye işçi temin etmemiz gerekiyor

 Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner kamu maliyesinin sürdürülebilirliğine ilişkin 6. raporunu Bakanlar Kurulu’na sundu.

Lindner sunumunda şunları kaydetti:

İş gücü piyasasındaki mevcut potansiyeli harekete geçirmemiz ve yurt dışından ilave kalifiye işçi temin etmemiz gerekiyor. Ayrıca geleceğe dönük bir refah devletinin temeli güçlü bir ekonomidir. Bu nedenle, önemli konum faktörlerini yeniden dikkate alarak Almanya'yı bir iş yapma merkezi olarak sürdürülebilir bir şekilde güçlendirmeliyiz. Buna daha az bürokrasi, rekabetçi bir vergi sistemi ve modern altyapı da dahil. Artık doğru düzenlemeleri yaparak kamu maliyesinin uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlama şansına sahibiz.

Almanya’da nüfusun giderek yaşlandığını dile getiren Lindner, “Geçmişe kıyasla daha düşük bir potansiyel büyümeye sahibiz. Bu da ülkemizin uzun vadeli ekonomik beklentilerinin kötüleşmesine katkıda bulunuyor.” sözlerine ekledi.


Fatma Sevim Baltacı'nın hayatını kaybettiği kazaya ilişkin davada sanık tahliye edildi

AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Fatma Sevim Baltacı'nın hayatını kaybettiği trafik kazasının ardından tutuklanan sürücü Muratcan Türkyılmaz'ın, "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Mahkeme hakimi, dosyaya ulaşan bilirkişi raporunda, meydana gelen kazada Fatma Sevim Baltacı ile sanık Türkyılmaz'ın eşit derecede kusurlu olduğunun tespit edildiğini belirtti. Olayın ardından karakolda verdiği ifadesinde, polis memurlarının kendisine her iki tarafın da kusuru olduğunu söylediğini kaydeden Türkyılmaz, "Kusurumun ne olduğunu sorduğumda hız limitini aştığım söylendi. Tekrar sorduğumda 60 ila 70 kilometre hızım olduğunu ölçtüklerini söylediler. Hatta 70'e yakın olduğunu sonradan eklediler. O şekilde söyledikleri için ben de ifademde öyle söyledim. Normalde hızım daha düşüktü" diye konuştu.

Müşteki Muharrem Baltacı'nın avukatı Taha Sarıcaoğlu, sanığın aracıyla seyir halindeyken aşırı süratli olduğunu ve Baltacı'yı yaklaşık 10 metre havaya fırlattığını söyledi. Sanığın söz konusu bölgeyi iyi bildiğini, bölgenin trafik ve yayalar açısından yoğun olduğunu öngörmesi gerektiğini dile getiren avukat Sarıcaoğlu, sürücünün mevcut hızıyla söz konusu viraja girmemesi gerektiğini belirtti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sabıkasız oluşu ve tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak, sanığın adli kontrol hükümleri kapsamında tahliyesine hükmetti. Mahkeme, sanığa "yurt dışına çıkış yasağı" şartını içeren adli kontrol tedbiri uygulanmasını karar verdi.


MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Nevruz mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 21 Mart Nevruz Bayramı, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Bahçeli mesajında şunları kaydetti:

Nevruz, Nizamü’l Mülk’ün hazırlattığı Celali takvimine göre yılbaşı olarak kabul edilen (yeni) gündür. Aynı zamanda güneşin Koç burcuna girmesini, gece ile gündüzün eşit olmasını simgeler. Eski Oniki Hayvanlı Türk takviminde de Nevruz vardır ve baharın gelişini müjdeler. Nevruz günü; Hz.Nuh’un gemisi Cudi Dağı’na oturmuş, Hz.Yusuf kuyudan, Hz.Yunus balığın karnından çıkarılmıştır. Hz.Musa’nın Kızıl Denizi asasıyla yarması Nevruz Günü’ne denk gelmiştir. Türklerin Ergenekon’dan çıkışı da Nevruz Günü gerçekleşmiştir. Nevruz, baharın feyziyle birlik ve beraberlik hissiyatının taçlandığı gündür. Bereketin, bolluğun, sevginin, hürmetin daha da güçlendiği dönemdir. Nevruz, Türk milletinin nesilden nesile taşıdığı bahar, barış ve kardeşlik meşalesidir. Bu meşalenin aydınlığında dostluk, yardımlaşma ve dayanışma ruhu tekemmül etmiştir. Asırlar geçse bile bu çok önemli tarihsel ve kültürel miras Türklüğün vicdanında özenle korunmuş, özüyle ve özgüvenle yaşatılmıştır. Bu yüzden Nevruz; yeniden doğuşun, dirilişin, uyanışın, huzur ve esenliğin kutlu mesajıdır. Bu mesajın ülkemize, bölgemize ve dünyaya bütünüyle hakim olması yegane temennimdir. Binlerce yıldan bu yana Balkanlardan Orta Asya bozkırlarına, Adriyatik’ten Çin seddine, Kafkasya yaylalarından Ortadoğu vadilerine, Kırım köylerinden Sibirya düzlüklerine kadar yakılan Nevruz ateşi Türklüğün hayat ve varlık haklarının tesciline sahne olmuştur. Nevruz, milletimizi ortak amaç ve kaderde buluşturan köklü bir kaynaşma fırsatı olması bakımından bizimdir, bize has kadim bir emanettir. Yakılan Nevruz ateşi muhteşem Türk asırlarının kefili, en canlı görgü tanığı, en sağlam kültürel dokularından birisidir. Bu düşüncelerle Türk milletinin 21 Mart Bahar Bayramı’nı kutluyor, Yenigün’ün bin yıllık kardeşliğimizin perçinlenmesi için tarihi bir eşik olmasını diliyorum. Son yurdumuzda birlik ve beraberlik içerisinde sonsuza kadar var olmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor; tüm vatandaşlarımızla, gönül ve kültür coğrafyalarımızdaki tüm kardeşlerimizle sağlık, sıhhat, refah, mutluluk ve selamet dileklerimi paylaşıyorum.


Fatih Erbakan'dan iktidara: Emekli 150 gram kıyma alamazken, paralar imtiyazlı holdinglere gidiyor

Çorum mitinginde konuşan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan; AK Parti hükümetini sert ifadelerle eleştirdi İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Erbakan "Nereye gidiyor para? Faize gidiyor. İmtiyazlı holdinglere gidiyor, israfa gidiyor" diye konuştu.

Erbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

Para yok mu? Var. Nereye gidiyor para? Faize gidiyor. İmtiyazlı holdinglere gidiyor, israfa gidiyor. Emekli 150 gram kıymayı alamıyor. Yoğurdunu, sütünü peynirini alamıyor. Açlık grevine mahkum edilmiş, 84 yaşındaki teyze canının çektiği bir pideyi alamıyor ama makam araçları, makam uçakları, makam konvoyları, protokol masrafları  almış başını gidiyor.

Türkiye'nin İsrail'le ticaretini de eleştiren Erbakan şu ifadeleri kullandı:

7 Ekim’den bu yana TÜİK’in raporlarıyla resmi belgelerle sabit 8 milyon TL değerinde dikenli tel göndermişiz İsrail’e. Şimdi medyada İsrail’in Ramazan’da Müslümanların Mescid-i Aksa’ya giremesin diye Mescid-i Aksa’nın etrafını dikenli tellerle çevirdiğinin haberini yapıyor. Görüyor musunuz rezaleti? Türkiye’den giden dikenli tellerle Mescid-i Aksa’nın etrafını çeviriyor. Ya bari gidip İsrail ile savaşamıyoruz da hiç olmazsa şu ticareti kesin.  Gazzeli masumlara, yavrulara bir gıda yardımı bir insani yardım ulaştırın. 600 yıl Filistin’in Kudüs’ün hamisi olmuş, dünyaya adalet ve barış dağıtmış, Osmanlı’nın torunları olan bizlere bu yakışıyor mu? Bize mi kaldı İsrail ile ticaret yapmak, İsrail’e dikenli tel göndermek?


Rusya: Ukrayna'da barış inisiyatifi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye’nin Ukrayna’da müzakere masasına dönülmesi hususunda her türlü kolaylaştırıcı rolü oynamaya hazır olduğuna yönelik açıklamasını değerlendirdi.

Durumun çözümü, barış ve müzakere süreci lehinde konuşan, arabuluculuk çabalarını sunan herkese minnettar olduklarını belirten Zaharova, bu tip tekliflerde bulunan ülke ve hükümetlerin az olmadığını hatırlattı. Zaharova, "Kolektif Batı'nın tüm gezegene neyi dayattığını anlayan dünya, uzun yıllardır yaptığımız gibi barışı, barışçıl bir senaryoyu, barışçıl bir çözümü giderek daha aktif bir şekilde destekliyor" dedi. Bu yöndeki tekliflerin ne kadar gerçekçi olup olmadığına bakmadan herkese minnettar olduklarının altını çizen Zaharova, şöyle devam etti:

Bu, kolektif Batı'nın, gerilimi tırmandırmaya yönelik saldırgan nitelikte bitmek bilmeyen açıklamalar yaptığı, silah tedarikine devam ettiği ve terör faaliyetlerini desteklediği bir dönemde barışa doğru ilerlemekle ilgili çok önemli bir mesajdır. Bu nedenle herkese minnettarız. Bu aynı şekilde Türk tarafının ve bizzat Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın inisiyatifi için de geçerlidir.


Fahri trafik müfettişlerinin ceza yazma yetkileri kısıtlandı

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce (EGM), yurt genelinde fahri trafik müfettişlerinin, park cezası yazma yetkilerinde kısıtlamaya gidildi.

AA’da yer alan habere göre, EGM Trafik Hizmetleri Başkanlığınca, fahri trafik müfettişlerinin ceza yazma yetkileriyle ilgili değişiklik yapıldı. Buna göre, fahri trafik müfettişleri yeni bir düzenlemeye kadar sadece engelli park alanlarının ihlali durumunda ceza yazabilecek.


Mahkeme; Gezi Parkı'nı İBB'ye iade etme kararı aldı: Üst mahkeme de onaylarsa karar kesinleşecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün; Gezi Parkı'nın mahkeme kararıyla İBB'ye iade edildiğini duyurdu. Akgün; "İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 12 Mart 2021 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nın, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devrini yasaya aykırı buldu. Hukuki mücadelemiz üst mahkemede de İBB lehine sonuçlanırsa karar kesinleşecek" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Mülkiyeti İBB'ye ait olan Gezi Parkı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Vakıflar Kanunu 30.maddesinde sayılan şartların mevcut olduğu iddiasıyla, belediye uhdesinden çıkartıldı. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı adına 12 Mart 2021 tarihinde tapuda tescil edildi. İBB derhal hukuki yollara başvurdu. Tescil işleminin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla 9 Nisan 2021 tarihinde dava açtı. Dava, İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesince görüşüldü. Sunulan raporda; bugün mevcut olmayan Taksim Topçu Kışlasının da vakıf yoluyla inşa edilmediği, yani vakıf kültür varlığı olmadığı, Taksim Topçu Kışlasının arşiv belgeleri üzerinden inşa sürecine ve tarihsel sürecine bakıldığında da herhangi bir belge veya yayında vakıf malı olduğuna dair ibarenin olmadığı, dava konusu taşınmazların bulunduğu parsellerde bugün herhangi bir kültür varlığının izine de rastlanmadığı; bu itibarla 5737 sayılı Vakıflar Kanunu m.30'da belirtilen şartın gerçekleşmemiş olduğu ve dava konusu taşınmazın vakfı adına tescilinin mümkün olmadığı kanaati dile getirildi. Dosyayı karara bağlayan İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, İBB’yi haklı bularak, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı adına kayıtlı tapu kayıtlarının iptaline ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına tesciline karar verdi. İstinaf ve Yargıtay aşamaları da İBB lehine sonuçlanırsa, Gezi Parkı yeniden İBB mülkiyetine geçecek.


Murat Kurum mal beyanını yazılı olarak duyurdu: 3 ev, 3 milyon 300 bin lira değerinde 3 mücevher, 3 silah, 200 bin lira, 55 bin dolar ve 40 bin avro

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum'un açıkladığı mal beyanında 1 araç, 3 konut, 4 mücevher, 3 silah yer aldı. TGRT'nin habere göre ayrıca 14 milyon lira da borç olduğu belirtildi. Mücevherlerin toplam değeri ise yaklaşık 3 milyon 300 bin lira. Kurum'un hesabındaki paralarınsa 200 bin lira, 55 bin dolar ve 40 bin avro olduğu belirtildi. Ankara'nın Çankaya ilçesindeki konut Murat Kurum'un adına kayıtlıyken; Altındağ'daki ve Kağıthane'deki konutlarsa eşi Şengül Kurum'un adına kayıtlı. 


Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylara karışan 2 kişi tutuklandı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası sahaya atlayan maskeli kişi ve korner direğiyle futbolculara doğru koşan şüpheli tutuklandı. Trendyol Süper Lig'de 17 Mart Pazar günü oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası çıkan olaylarda gözaltına alınan 12 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Trabzon Adliyesi'ne getirildi. Cumhuriyet savcılığınca ifadeleri alınan şüpheliler, 2. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Sahaya ilk atlayan maskeli Hasan Ç. ve korner direğiyle futbolculara doğru koşan Engin T, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüphelilerden 4'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, diğerlerinin işlemleri sürüyor.


İrlanda Başbakanı Varadkar istifa kararı aldı

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, görevinden istifa edeceğini duyurdu. İrlanda'da 2017'den bu yana Fine Gael partisinin genel başkanlığını yürüten 45 yaşındaki Varadkar, başkent Dublin'de yaptığı açıklamada, ülkesine liderlik ettiği süreyi "hayatının en tatmin edici dönemi" olarak tanımladı. İki kez İrlanda Başbakanı olarak görev yapan Varadkar, görevini bırakma nedenlerinin "hem kişisel hem de siyasi" olduğunu söyledi. Parti liderliğinden istifa ettiğini kaydeden Varadkar, halefi görevine başlar başlamaz Başbakanlık görevinden de istifa edeceğini bildirdi. Konuşması sırasında duygulanan Varadkar, "Görevde geçirdiğim 7 yılın ardından artık bu iş için en uygun kişi olduğumu düşünmüyorum." dedi. İrlanda'da 2017'de Başbakanlık görevini üstlendiğinde 38 yaşında olan ve ülkesinin en genç Başbakanı ünvanına sahip olan Varadkar, görevinden istifası sonrası parlamento üyesi olarak kalmaya devam edecek.


Turgut Altınok'tan emeklilere vaatler

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkan adayı Turgut Altınok, 15 Nisan'da emeklilere 5 bin lira vereceklerini belirterek, "Emeklimizin bütçesine aylık 12-13 bin lira bir katkımız olacak." dedi. Altınok, Altındağ'da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da katıldığı toplantıda Beşikkaya Mahallesi sakinleriyle bir araya geldi.  Altınok, emeklilere yönelik iyileşmeye ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

Bütçe imkanları doğrultusunda emeklilerimize yapılacakları Cumhurbaşkanı'mız defaatle söyledi. Biz emeklilerimize 15 Nisan'da 5 bin lira vereceğiz. Suyu yüzde 50 indireceğiz. Emeklilerimiz de yararlanacak. 400 lira değil 2500 lira vereceğiz Ankarakart. İsteyen etini, sütünü, bakkaldan, manavdan ne varsa alsın. Doğal gaz desteğini de 500 liradan 1000 liraya çıkaracağız. Dolayısıyla 8 bin lira gibi yine emeklilerimize her ay bir desteğimiz olacak. 31 Mart'tan sonra Ankara'da bütün emeklilerimize, 18 yaş altı ve üniversite öğrencilerimize de ulaşım ücretsiz olacak. Bunların parasını biz vereceğiz. Baktığımız zaman emeklimizin bütçesine aylık 12-13 bin lira bir katkımız olacak. Hiçbir emeklimizi mağdur etmeyeceğiz.


İsrail ordusu, Gazze'deki Şifa hastanesine düzenlediği baskında 90 kişiyi öldürdü:  İsrail, öldürülenlerin silahlı olduğunu öne sürdü

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ne düzenlediği baskında şu ana kadar 90 Filistinlinin hayatını kaybettiği, alıkonulan 160 Filistinlinin de sorgulanmak üzere İsrail'e götürüldüğü bildirildi. Reuters haberinde öldürülen 90 kişinin silahlı olduğu iddia edildi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ordu güçleri ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) Şifa Hastanesi bölgesindeki operasyonlarının devam ettiği belirtildi. Baskında şu ana kadar yaklaşık 90 Filistinlinin hayatını kaybettiği, ordu ve Şin-Bet'in hastane yerleşkesinde 300'den fazla kişiyi sorguladığı ifade edildi. Ayrıca, alıkonulan 160 kişinin de daha fazla sorgulanmak üzere İsrail'e götürüldüğü kaydedildi.


MİT, PKK’nın sorumlusunun etkisiz hale getirildiği operasyonun görüntülerini paylaştı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK'nın sözde "gençlik topluluğu kadın genel sorumlusu" Rojda Bilen'i Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de etkisiz hale getirildiği anların görüntülerini paylaştı.

AA’nın güvenlik kaynaklarından edindiği görüntüye göre, "Bişeng Brüsk" kod adlı terörist Bilen'in içinde bulunduğu beyaz pikap araç Süleymaniye kırsalında takibe alınıyor. Araç, silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı ile vurularak Bilen etkisiz hale getiriliyor.


Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 08.55'te meydana gelen depremin merkez üssünün Dulkadiroğlu ilçesi olduğu belirlendi.

Deprem 5,13 kilometre derinlikte meydana geldi. Bu arada depremin hissedilmesinin hemen ardından vatandaşlar binaları terk etti. Açık alanlara çıkan vatandaşlar, bir süre sonra hayatlarına devam etti.

Kahramanmaraş Valiliğince, sosyal medya platformu X'ten yapılan paylaşımda, depremde herhangi olumsuz durumun meydana gelmediği belirtilerek, "Dulkadiroğlu ilçemizde saat 08.55'te meydana gelen 4.0'lık deprem yüzeye yakınlığı nedeniyle yoğun bir şekilde hissedilmiştir. Ekiplerimiz saha taramasına başladı ve an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." ifadeleri kullanıldı.


Başkanlık yarışında rakipsiz kalan Biden ile Trump, 5 eyaletteki ön seçimleri kazandı

ABD'de başkanlık yarışında ön seçim süreci devam ederken, rakipsiz kalan Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Donald Trump, 5 eyalette yapılan ön seçimleri rahat kazandı.

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Partideki ön seçim süreci Ohio, Kansas, Florida, Illinois ve Arizona'daki ön seçimlerle sürdü. Kendi partilerinde rakipsiz durumda bulunan ve geçen hafta başkan adaylığı için gereken delege sayısına ulaşan Biden ile Trump, artık formaliteye dönen ön seçimlerin tamamlanması için gün sayıyor.

Ohio, Kansas, Florida, Illinois ve Arizona'da gerçekleştirilen ön seçimlerde Arizona dışındaki sonuçlara göre Biden Demokrat Partide, Trump ise Cumhuriyetçi Partide rahat bir şekilde kazanarak parti delegelerini hanelerine yazdırdı. Arizona'da da kısa süre içinde sonuçların açıklanması beklenirken, Amerikan medyasındaki seçim haberlerinde rakipsiz konumdaki Biden ile Trump'ın bu eyaletleri de kazandığı bildirildi. Öte yandan Florida'da ise Demokrat Parti ön seçimlerin yapılmasına gerek olmadığına karar vererek seçimleri iptal ederken, tüm delegeleri otomatik olarak Biden'ın hanesine ekledi.


Mahzen-15 operasyonlarında 109 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli 7 ilde düzenlenen Mahzen-15 operasyonlarıyla "Çetinler" olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildiğini ve 109 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "uyuşturucu madde ticareti", "kasten öldürmeye teşebbüs", "silahla yaralama", "iş yeri kurşunlama" ve "yağma" suçlarını işleyen organize suç örgütü üyesi şüphelilerine yönelik Mahzen-15 operasyonlarının düzenlendiğini ifade etti.

İstanbul merkezli, Kocaeli, İzmir, Bursa, Samsun, Diyarbakır ve Erzincan'da eş zamanlı gerçekleştirilen Mahzen-15 operasyonlarıyla elebaşılığını Özay Çetin ve Mert Çetin'in yaptığı "Çetinler" olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildiğini belirten Yerlikaya, elebaşlarının da aralarında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 109 şüphelinin yakalandığı bilgisini paylaştı. Yerlikaya, operasyonlarda 7 ruhsatsız tabanca, 4 kilogram eroin, 2 kilogram metamfetamin, muhtelif miktarda esrar, bonzai, kokain ve uyuşturucu hap, çok sayıda şarjör, fişek ve çok miktarda Türk lirasına el konulduğunu kaydetti. Operasyonlarda görev alan polisleri tebrik eden Bakan Yerlikaya, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine, halkımızın huzurunu bozanlara hayatı dar edeceğiz." ifadesini kullandı.


Resmi Gazete’de yayımlandı: Kağıt ithalatında geçici korunma önlemi uygulanacak

Birincil ve ikincil elyaf kuşe edilmemiş rulo ve tabaka kağıt ithalatına ton başına 200 dolar geçici teminat uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ithalatta korunma önlemlerine ilişkin tebliğine göre, ithalatta Korunma Önlemlerini Değerlendirme Kurulu, soruşturma sürecinde varılan tespitler ışığında, söz konusu ürünün ithalatına "200 gün süreyle ton başına 200 dolar tutarında ek mali yükümlülük niteliğinde geçici önlem" uygulanmasına karar verdi.

Kurul ayrıca, tebliğ ekinde yer alan gelişmekte olan ülkelerden yapılacak ithalata önlemden muafiyet tanınmasını ve önlemin istihsali konusunda Cumhurbaşkanlığına öneride bulunulmasını oy birliğiyle kararlaştırdı. Önlem, ilgili Cumhurbaşkanı Kararının yürürlüğe girmesiyle uygulanmaya başlayacak.


İzmir'de DEM Parti'nin düzenlediği Nevruz mitingine ilişkin 6 şüpheli tutuklandı

İzmir'de, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Nevruz Mitingi" sonrasında "terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 36 kişiden 6'sı tutuklandı.

Konak ilçesi Gündoğdu Meydanı'nda DEM Parti İl Başkanlığınca 17 Mart'ta düzenlenen "Nevruz Mitingi" sonrasında "kanunsuz slogan atarak terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle gözaltına alınan 36 kişinin emniyetteki işlemleri tamamladı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 6'sı çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı, 29'u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yabancı uyruklu bir kişi ise Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi.


Fransa "Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeye hazırlandığı" iddiasını yalanladı

Fransa Savunma Bakanlığı, Rusya'nın "Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeye hazırlandığı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

AA muhabiri, Fransa Savunma Bakanlığına, Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin'in Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin askerden oluşan birlik gönderme hazırlığında olduğu iddiasını sordu.

Bakanlıktan AA muhabirine yapılan yazılı açıklamada, bu iddia yalanlanırken, Narışkin tarafından gündeme getirilen konunun, "Rusya'nın kitlesel çapta dezenformasyon yöntemlerine sistematik olarak başvurduğunu gösterdiği" değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, "Bu tür manipülasyonlardan kaçınmak için en yüksek dikkate davet ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Narışkin, Fransa’nın Ukrayna’ya göndermek yaklaşık 2 bin asker hazırladığını iddia etmişti.


Eski milli futbolcu Ersen Martin, hayatını kaybetti

A Milli Futbol Takımı'nın eski oyuncularından Ersen Martin, hayatını kaybetti.

Aort damarı yırtıldığı için uzun süre yoğun bakımda kalan ve daha sonra hastalıkla boğuşan Ersen Martin, 44 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1979 yılında Almanya'da doğan Ersen Martin futbol hayatına Nürnberg'de başladı. Ersen Martin, Türkiye'de Beşiktaş, Siirtspor, Göztepe, Denizlispor, Ankaraspor, Trabzonspor, Sivasspor, Manisaspor, Kasımpaşa, Gençlerbirliği ve Eyüpspor'da da forma giydi.

Kısa süreliğine İspanya'nın Recreativo Huelva ekibinde de oynayan Ersen Martin, A Milli Takım'da ise 4 kez görev aldı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU