Kürdistan Demokrat Partisi, IKBY seçimlerini protesto etme kararı aldı: Seçimlere katılmayacağız

KDP, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerindeki azınlık kotasını iptal etmesi ardından seçimlere katılmama karar aldıklarını duyurdu

Ekran görüntüsü: Twitter

KDP’den yapılan açıklamada, "Tarihsel bir sorumluluk gereği ve halkımız ile vatanımızın çıkarları için anayasaya aykırı olan ve dayatılan bir sistemin gölgesinde yapılan yasadışı seçimlere katılmayacağız." ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Devlet idaresi koalisyonu tarafları, anayasanın ve siyasi anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanmamasından sorumludur. Taraflar Muhammed Şiya Sudani hükümetinin kurulmasında yapılan siyasi ve idari anlaşmalara uymakla sorumludur. Aksi durumda siyasi sürece devam edemeyiz. (Türkmen ve Hristiyan) Oluşumların kotasının kaldırılmasıyla özgür, adil ve eşitlikçi bir seçim için gerekli olan temel ilkeler yok sayılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

KDP Politbürosu tarafından yapılan yazılı açıklama Başkan Mesud Barzani başkanlığında yapılan toplantı sonrası duyurduğu açıklamasında;  “Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne ve onun anayasal kurumlarına karşı yürüttüğü tüm anayasa ihlallerine, anayasaya aykırı ve demokratik olmayan bir seçimi meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:


Kürt halkının meşru haklarını ve Irak'ın demokratik ve federal sistemini koruma konusundaki konumumuzu ve tarihi sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ayrıca anayasaya aykırı ve demokratik olmayan seçimleri meşrulaştırmaktan da kaçınmayı hedefliyoruz. Ayrıca, başta Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi'ne ve bir bütün olarak anayasal kurumlarına karşı gerçekleştirdiği tüm anayasa ihlallerine karşı durmaya kararlıyız. Kürt halkının meşru haklarını ve Irak'ın demokratik ve federal sistemini korumak, anayasaya aykırı ve demokratik olmayan seçimleri meşrulaştırmamak ve genel olarak Federal Yüksek Mahkeme tarafından gerçekleştirilen tüm anayasa ihlallerine ve anayasaya aykırı değişikliklerin dayatılmasına karşı çıkmak sorumluluğumuzdur.

Ne olmuştu?

KDP’nin seçimlere katılmama kararı, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin bölgeye ilişkin 21 Şubat’ta aldığı ve KDP’nin "anayasanın ruhuna aykırı" olarak nitelendirdiği kararlarının ardından geldi.

Irak Federal Mahkemesi, IKBY'deki memur maaşlarının Irak banklarında açılacak hesaplara yatırılmasına, Bağdat hükümetinin, IKBY'ye "borç para verme" yetkisinin elinden alınmasına ve IKBY’nin tüm petrol ile petrol dışı gelirlerinin merkezi hükümete teslim edilmesi gerektiğine hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, IKBY’nin dört seçim bölgesine bölünmesi ve 111 sandalyeli IKBY meclisinde Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere, 11 kişilik kotanın “anayasaya aykırı” olduğuna karar vererek, meclisteki koltuk sayısının da 100'e düşürüldüğünü açıklamıştı.

IKBY’deki bazı Türkmen ve Hristiyan siyasi partiler, mahkemenin bu kararı sonrası seçimleri boykot edeceklerini duyururken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkmenlerin seçime tek liste ile katılması için çalıştıklarını açıklamıştı.

AA, Rudaw, Kürdistan24

DAHA FAZLA HABER OKU