PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 17 Mart 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.


Senegalli muhalif lider serbest bırakıldı

Senegalli muhalif lider Ousmane Sonko, 24 Mart'ta düzenlenecek Senegal genel seçimleri öncesi serbest bırakıldı.

Sonko, temmuz ayından beridir hapisteydi. Sonko'nun serbest bırakılmasının ardından Başkent Dakar'da kutlamalar düzenlendi.

Özellikle gençler arasında çok sevilen ve ilgi gören bir lider olan Sonko, Senegal Meclisi tarafından kabul edilen genel af sonucu serbest bırakıldı. 

2019 yılında düzenlenen başkanlık seçimlerinde üçüncü olan Sonko'nun bu seçimlerde adaylığı onaylanmadı.

49 yaşındaki muhalif lider 2 yıldır taciz, halkı kışkırtma gibi suçlardan dolayı defalarca mahkemeye çıktı ve göz altına alındı.

Tutuklanması sonrası düzenlenen gösterilerde çok sayıda kişi yaralandı.


Eş-Şebab Somali'de üst düzey yetkililere saldırı düzenledi

Eş-Şebab terör örgütü, Somali Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında bulunan ve ülkenin en popüler otellerinden olan SYL Otel'e silahlı saldırı düzenledi.

Otelde bulunan hükümet sözcüsü Farhan Jimale, gazeteciler, milletvekilleri ve sivil vatandaşlar yaralandı. Otele önce bombalar atıldı ardından silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırılarda ve sonraki operasyon sürecinde 3 asker hayatını kaybetti, 3'ü milletvekili olmak üzere 27 kişi yaralandı. Saldırıyı düzenleyen 5 terörist ise etkisiz hale getirildi.

Cumhurbaşkanlığı sarayının yakınında bulunan ve hükümet yetkilileri sık sık toplantı yaptığı otel korunaklı bir bölgede bulunuyor. 


Haiti başbakanı istifa etti, Kenya Polis Gücü misyonunu askıya aldı

Haiti'de hapishaneden binlerce mahkumun kaçmasına yol açan ve ülkeyi kaosa sürükleyen çete lideri açıklamasının ardından Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa etti.

Barbekü lakaplı çete lideri 2 hapishaneye saldırı düzenledi ve 4 bin mahkumu hapishaneden kaçırdı. Bunun üzerine ülkede kaos hakim oldu, 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildi.

Başbakan Henry, çete saldırıları sırasında, Haiti'ye Kenya liderliğinde çok uluslu bir güvenlik gücü gönderilmesini değerlendirmek için Nairobi'de bulunuyordu.

Çeteler Başbakan Henry'nin ülkeye dönmesini engellemek için başkentteki havalimanını ele geçirmeye çalıştı. Tüm bu kaos sonucu Başbakan istifa etti. 

Kenya, Başbakan Ariel Henry'nin istifasının ardından Haiti'ye gönderilecek bin kişilik polis gücü misyonunu askıya aldıklarını açıkladı.

Kenya Dışişleri Bakanı Korir Sing'oei, misyonla ilgili olarak Haiti tarafından muhatap bulamadıklarını ifade ederek polisleri göndermeden önce Haiti'de bir şeylerin netleşmesini bekleyeceklerini ifade etti.

Polis misyonu ile Haiti'de çetelerle mücadele edilecek ve ülkedeki istikrar çabalarına destek verilecekti. ABD ve BM bu misyon için 100 milyon dolarlık fon sözü vermişti. 


Angola, Ruanda-Kongo krizinde arabuluculuk yapıyor

Angola Devlet Başkanı Joao Lourenco ve Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Angola'nın başkenti Luanda'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada Angola'nın arabuluculuğunda Kongo ve Ruanda liderlerinin bir araya geleceği duyuruldu.

Ruanda hükümeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) doğusunda 20 yılı aşkın süredir devam eden krizi çözmek için görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Kongo ile Ruanda arasındaki mevcut krizin nedenlerinin başında M23 adlı silahlı isyancı grup bulunuyor.

Kongo, Ruanda'yı M23'ü desteklemekle suçlarken Ruanda iddiaları reddederek Kongo Devlet Başkanının sorumluluktan kaçmak için böyle bir suçlama yaptığını söylemişti.

Kongo 2022 yılında Ruanda Büyükelçisini sınır dışı ederek hava sahasını bu ülkeye kapatma kararı almıştı.

Ruanda 2023'te hava sahasını 3 kez ihlal ettiğini duyurduğu Kongo'ya ait savaş uçağını vurmuştu.

Kongo son olarak M23 ile müzakereleri reddederek Ruanda'ya savaş ilanı dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu belirtmişti.

Yıllardır devam eden bu gergin süreç sonucu iki taraf bir görüşme gerçekleştirecek.


Sudan'da çatışmalar şiddetlendi

Sudan'da ramazan ayında ateşkes çağrıları yapılmış, çatışmaların bir ay süreyle duracağı ön görülmüştü.

Lakin tam aksine Sudan'da taraflar arasında çatışmalar şiddetlendi.

Yerel basında yapılan haberlere göre ordu güçleri Hartum'un güneyi ve doğusundaki HDK mevzilerine saldırdı.

HDK'ya ait yedi askeri araç ve iki petrol kamyonu imha edildi. HDK askerleri öldürüldü. Ülkede çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

BM Güvenlik Konseyi, Ramazan boyunca Sudan'daki düşmanlıkların derhal durdurulması çağrısında bulunmuştu. İngiltere'nin öncülük ettiği karar Sudan'da uygulanmadı.

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar Nisan 2023'ten beridir devam ediyor. Birinci yılına yaklaşan çatışmalarda 14 bin kişi öldü, 8 milyon insan yerinden edildi.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU