Gizli belgeler ortaya çıktı: Hamas'ın uzun bir süre gizli tuttuğu Aksa Tufanı operasyonunun beyni Muhammed ed-Dayf mı yoksa Mervan İsa mı?

Gazze'de ele geçirilen ‘Mervan İsa belgeleri’, İsa'nın saldırının askeri komutanı ve operasyon planının yaratıcısı olduğunu ve belgelerde ‘Ebu’l Bera’ takma adıyla imza attığını gösteriyor

7 Ekim saldırıları sırasında İsrail askeri aracının yakılmasını kutlayan Filistinliler / Fotoğraf: Reuters

İsrail güvenlik birimlerine ulaşan Hamas liderlerine ait gizli belgeler, Yahya Sinvar, Muhammed ed-Dayf ve Mervan İsa'nın da katıldığı, 7 Ekim'de Gazze sınırındaki İsrail kasabalarına yönelik sürpriz saldırı öncesi yapılan sınırlı görüşmelerin bir özetini ortaya koydu.

İsrail Kanal 12 televizyonunun i24NEWS internet sitesinden aktardığı habere göre, Gazze'de ele geçirilen ‘Mervan İsa belgeleri’, İsa'nın saldırının askeri komutanı ve operasyon planının yaratıcısı olduğunu ve belgelerde ‘Ebu’l Bera’ takma adıyla imza attığını gösteriyor.

Belgelere göre İsrail, ‘İran ve Lübnan'daki Hizbullah'ın Hamas'ın ortak bir saldırı ekseni oluşturmasına izin verdiğini, bu planın hiçbir zaman gerçekleşmediğini ve aralarında bin 500 ila bin 800 seçkin savaşçının da bulunduğu Hamas militanlarının sızacağı kasabalar ve askeri üslerin de bulunduğu 46 hedefi içerdiğini’ belirtiyor.

DPA'nın haberine göre planda yer alan maddeler arasında iki saldırı hedefi bulunuyordu: Birim 8200 üssü ve Hatzerim'deki İsrail Hava Kuvvetleri üssü. Ancak militanlar İsrail ordusu ve polisin savunma müdahalesi nedeniyle bu üslere ulaşamadı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Hamas liderliği İsrail'i şaşırtmak amacıyla saldırı planını uzun bir süre gizli tuttu. Saldırıdan beş gün önce Hamas muharip tugay komutanları, 48 saat önce de tabur komutanlarına bilgi verildi. Planın uygulanmasından 12 saat önceyse bölük komutanları bilgilendirildi ve son olarak aynı gece seçkin savaşçılara bilgi verildi.

Aynı gece İsrail ordusu istihbarat birimi, İsrail güvenlik aygıtındaki yetkililer tarafından ciddiye alınmadığı anlaşılan bilgi ve istihbarat göstergeleri aldı. Söz konusu istihbarat bilgileri ciddiye alınmadığından Hamas planının büyük bir bölümünü gerçekleştirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU