Suriye iç savaşının 13. yıldönümü: Hem Esad hem de HTŞ lideri protesto edildi

"Bizim devrimimiz herkese karşı"

2011'de başlayan rejim karşıtı gösteriler, iç savaşa dönüşmüştü (AA)

Suriye'de muhaliflerin kontrol ettiği İdlib başta olmak üzere ülkenin farklı yerlerinde protestolar düzenlendi. Dünkü gösteriler halk ayaklanmalarının 13. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilirken İdlib'de hem Devlet Başkanı Beşar Esad hem de bölgeyi kontrol eden örgüt liderleri protesto edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP, İdlib'de gücü elinde tutan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Cevlani'ye son haftalarda yönelen tepkilerin bir kez daha dile getirildiğini bildirdi. Yüzlerce kişinin İdlib'de tur atarak "Cevlani ve Esad'a hayır!" diye bağırdığı aktarıldı.  

Göstericilerden 35 yaşındaki Muhammed Harnuş, "Bizim devrimimiz herkese karşı, Beşar Esad ya da Cevlani fark etmez. Buradaki insanlar demir ve ateşle yönetilemez" dedi. 

72 yaşındaki Halidiye Aga da oğullarından birini rejim güçlerinin öldürdüğünü, ikisininse HTŞ'nin hapishanelerinde kaybolduğunu söyledi.

Onlardan haber alamadığını vurgulayarak "Onları görmek ve yerlerini bilmek istiyorum. Gösteriye katıldım çünkü çocuklarım hapiste" ifadelerini kullandı. 

Esad rejiminin Rusya ve İran desteğiyle geri aldığı bölgelerden kaçan muhaliflerin sığınmasıyla İdlib'in nüfusu yaklaşık üç milyonu gördü. 

azez

Halep ilinin Azez ilçesinde de rejim karşıtı gösteri düzenlendi (AA)


Suriye yönetiminin kontrolündeki bölgelerde de eylemciler sokaktaydı. Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Süveyda'da 2020'den beri yapılan gösteriler, dün de sürdü. Protestocular ekonomik koşulların düzelmesini bir kez daha talep etti. 

ABD, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa halk ayaklanmalarının 13. yıldönümü münasebetiyle yayımladıkları ortak açıklamada bu bölgede ağustostan beri yoğunlaşan gösterilerin 2011'deki talepleri yansıttığını vurguladı. 

Ülkedeki IŞİD saldırıları ve devlet bombardımanlarına işaret edilerek "Suriye'de savaş henüz bitmedi" denirken Esad yönetimi siyasi çözüme yönelik bir adım atmadıkça ilişkilerin normalleştirilmeyeceği savunuldu. 

BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de dün yayımladığı yazılı bir açıklamayla uzun süredir çatışmaların yaşandığı Suriye'de 16,7 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti:

Suriye halkı uzun süredir, toplumun her kesimini ayrım gözetmeksizin etkileyen, tarif edilemez şiddete ve yıkıma katlanıyor. Suriye'deki insani kriz derinleşmeye devam ediyor, hayret verici bir şekilde 16,7 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu, çatışmaların başlamasından bu yana yardıma ihtiyaç duyanların sayısının ulaştığı en yüksek seviye.

Komşu ülkelerde 5 milyondan fazla sığınmacının yaşadığının altını çizen Pedersen, Suriye'de 7 milyonu aşkın kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve ekonominin çöktüğünü belirtti.

2011'de başlayan gösterilere Esad rejiminin sert müdahalesiyle alevlenen iç savaş, 500 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

BM rakamlarına göre Suriyelilerin yüzde 90'ı yoksulluk içinde. 

 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU