Borrell: Önümüzdeki aylar Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta ‘belirleyici’ olacak

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, “Birçok analist bu yaz büyük bir Rusya saldırısı bekliyor ve Ukrayna bir sonraki ABD seçimlerinin sonucunu bekleyemez” dedi

Josep Borrell, 5 Mart’ta Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlediği basın toplantısında konuşuyor / Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Washington’a yaptığı ziyarette önümüzdeki ayların Ukrayna’daki savaşın gidişatını belirlemede ‘belirleyici’ olacağı konusunda uyardı ve Kiev’in Batılı müttefiklerine yardımlarını artırma çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Borrell dün gazetecilere verdiği demeçte, “Ukrayna’daki savaş konusunda önümüzdeki birkaç ay çok önemli olacak. Birçok analist bu yaz büyük bir Rusya saldırısı bekliyor ve Ukrayna bir sonraki ABD seçimlerinin sonucunu bekleyemez” dedi.

New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumuna katıldıktan sonra Washington’a giden Borrell, yapılması gereken her şeyin hızla yapılması gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borrell, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşerek, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını kazanması halinde bunun trajik sonuçları olacağını vurguladı.

Borrell, “Eğer (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin bu savaşı kazanıp Ukrayna’yı işgal ederse ve Belarus’ta gördüğümüz gibi Kiev’e kukla bir rejim kurarsa, orada durmayacaktır” dedi.

Ayrıca, “Putin başarılı olursa, bunun ABD’ye ve ABD ile Avrupa etrafında inşa edilen ittifaklar sistemi üzerinde çok büyük yansımaları olacaktır” şeklinde bir uyarıda bulundu.

Üst düzey bir Avrupalı ​​yetkiliye göre Borrell, ABD’li Cumhuriyetçi Kongre üyesi Don Bacon ile de görüştü.

Aynı kaynağa göre Borrell, Bacon’dan ‘Kiev’deki Rus tanklarını, Polonya sınırında, Balkan sınırlarındaki Rus birliklerini’ hayal etmesini istedi.

Borrell, Bacon’dan bu mesajı, şu anda Batı Virginia’da toplanan Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin toplantısında dile getirmesini de istedi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz Salı günü Ukrayna için 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi göndereceklerini açıkladı.

Kongre ise, Biden’ın mümkün olduğu kadar çabuk onaylamak istediği devasa yeni yardım paketini engellemeye devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Rusya’yı yenmek için sürekli Batı desteğine şiddetle ihtiyaç duyduğu konusunda uyarmaya devam ediyor.

Savaş üçüncü yılına girerken Moskova, yardım konusundaki siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle cephane sıkıntısı çeken Ukrayna ordusuna yoğun saldırılar düzenliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU