BM Suriye Özel Temsilcisi: Suriye’de 13 yıldır devam eden çatışmaların ardından ufukta siyasi bir çözüm görünmüyor

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, 7 milyonu aşkın Suriyelinin yerinden edildiğini söyledi

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, yaklaşık 13 yıldır devam eden çatışmaların ardından Suriye krizi için ufukta siyasi bir çözüm bulunmadığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı'ndan (AWP) aktardığına göre Pedersen, Suriye’deki savaşın 13. yıla girmesi nedeniyle yaptığı açıklamada, bu ülkedeki insani krizin halen ağır olduğunu ifade etti.

Pedersen, Suriye’de 16,7 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu, 5 milyondan fazla kişinin mülteci olarak komşu ülkelerde yaşadığını ve 7 milyonu aşkın Suriyelinin de ülkede yerinden edildiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

13 yıldır süren çatışmayı sona erdirecek siyasi bir çözüme ulaşılması dışında, Suriye halkına umut aşılanamayacağını vurgulayan Pedersen, çatışmanın tarafları arasında ciddi adımların atılması için bir fırsat olduğuna ve bu fırsatın daha fazla gecikmeden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Pedersen, çatışmanın tüm taraflarına, keyfi olarak gözaltına alınanların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Tutuklular, kaçırılanlar ve kayıp kişiler sorununu, trajedinin boyutuyla orantılı bir ölçekte ele alma ve sürdürülebilir barışa yönelik her türlü siyasi yolun güvenilirliğini sağlama ihtiyacını vurguladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi, mülteciler ve yerinden edilmiş kişilerin güvenli, onurlu ve gönüllü bir geri dönüş için gerekli koşullara hala sahip olunmadığını söyledi.

Pedersen, güven artırıcı tedbirlerin alınması ve Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına devam etmesiyle başlayacak ve çatışmaya yönelik kapsamlı bir çözüme yol açacak siyasi süreç için uluslararası toplumun çabaları birleştirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU