Bazı memelilerde dişilerin erkeklerden daha ağır ve büyük olduğu ortaya çıktı

"Bu konuda bir norm olmadığını keşfettik"

Dünya üzerinde bilinen 6 bin 500 farklı memeli türü yaşıyor (Reuters)

Memelilerde erkeklerin, dişilere oranla fiziksel olarak daha ağır olduğuna yönelik kabul, yapılan araştırmayla şüpheli hale geldi.

400'den fazla memeli üzerinde yapılan analiz sonucunda ortaya sanıldığından daha karışık bir tablo çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, incelenen memelilerin yüzde 45'inde erkeklerin dişilere oranla daha ağır olduğunu tespit ederken, yüzde 39'daysa erkeklerle dişilerin aynı kütlede olduğu anlaşıldı.

Araştırmada, memeli türlerinin yüzde 16'sında dişi canlıların erkek türdeşlerinden daha ağır oldukları ortaya kondu.

Bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlanan çalışmaya öncülük eden Purdue Üniversitesi'nden Kaia Tombak, "Bu konuda bir norm olmadığını keşfettik" ifadelerini kullandı.

Tombak, memelilerin boyutlarına ilişkin yerleşen tartışmalı kabullerin, bilimsel çalışmalarda çoğunlukla erkekleri daha ağır olan memelilere odaklanılmasından kaynaklandığını söyledi.

Memeli türlerinde erkek canlıların dişilerden daha ağır ve büyük olduğuna yönelik kabulun geçmişi 19. yüzyılda Charles Darwin'in yürüttüğü çalışmalara kadar dayanıyor. 

Bilim insanları, yeni çalışmanın bu konuda yürütülen ilk araştırma olmadığını ancak memelileri şekillendiren evrim koşulları, üreme stratejileri ve çiftleşme sistemlerine ilişkin daha fazla çalışma yapılması ihtiyacını ortaya koyduğunu vurguladı.

Daha önce kabul gören teori, dişi memelilerin yavruları besledikleri ve seçici cins oldukları için küçük kaldıkları düşüncesine dayanıyordu. Buna göre, çiftleşmek için diğer erkeklerle rekabet etmek zorunda olan erkek memelilerin evrim sürecinde daha ağır ve büyük olacak şekilde geliştiği düşünülüyordu.

Memelilerin çiftleşmesinde erkekler arasındaki rekabetin çok yaygın olduğunu kabul eden Tombak, buna karşın fiziksel gücün ve fiziksel ağırlığın bunda tek faktör olmadığını söyledi.

Bilim insanları, etoburların yüzde 87'sinde erkek canlıların daha büyük olduğunu tespit etti. Buna karşın kemirgen türlerinin yüzde 48'inde iki cinsin de eşit ebatlarda olduğu, yarasa türlerinin yüzde 46'sındaysa dişilerin daha büyük olan cins olduğu anlaşıldı.

Araştırmacılar incelenen 400'den fazla memelinin, tüm memeli türlerinin sadece yüzde 5'ini oluşturduğunu ve araştırmanın konuyla ilgili bir son söz söylemekten uzak olduğunu vurguladı.

 

Independent Türkçe, New York Times, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU