Rus muhalif Leonid Volkov, Litvanya’daki evinin önünde saldırıya uğradı

Hastaneye kaldırılan Volkov “Benden tam anlamıyla şnitzel yapmak istediler” dedi

Leonid Volkov’un Vilnius’taki evinin önünde polis memurları / Fotoğraf: AP

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin yardımcısı Leonid Volkov, dün akşam Litvanya’daki evinin önünde çekiçli saldırıya uğradı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Volkov bugün Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Bir adam bana bahçede saldırdı, yaklaşık 15 kez bacağıma vurdu. Bacağım iyi durumda. Yürümek acıtıyor. Ancak kolumu kırdım. Benden tam anlamıyla şnitzel yapmak istediler” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, faillerinin suçlarının bedelini ödeyeceğini vurguladı.

16 Şubat’ta 19 yıl hapis cezasını çekmekte olduğu Arktik hapishanesinde ölen 47 yaşındaki Navalni’nin yardımcılarından olan Leonid Volkov (43) Rus muhalefetinin kilit isimlerinden biri.

Litvanya polisi sözcüsü Ramunas Matonis, AFP’ye yaptığı açıklamada, bir Rus vatandaşının, dün akşam yerel saatle 22:00 civarında başkent Vilnius’taki evinin yakınında saldırıya uğradığını bildirdi.

Matonis, şüphelinin kimliğinin henüz belirlenmediğini ve saldırıyla ilgili daha fazla ayrıntının bugün açıklanacağını da sözlerine ekledi.

Navalni’nin eski sözcüsü Kira Yarmysh ise, “Volkov gerçek bir tuzağa düştü. Evinin önünde saldırıya uğradı. İçlerinden biri arabanın camını kırdı, gözlerine göz yaşartıcı gaz sıktı, ardından ona çekiçle vurdu” dedi.

Volkov daha sonra acil servise nakledildi ve gördüğü tedavinin ardından evine döndü.

Volkov’un eşi Anna Biryukova, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Evdeyiz. Leonid’in kolu kırıldı ve henüz yürüyemiyor” ifadelerini kullandı.

Saldırının ardından Telegram üzerinden açıklama yapan Volkov, saldırının siyasi faaliyetlerini durdurmayacağını vurgulayarak, “Çalışacağız ve pes etmeyeceğiz” diye yazdı.

572103.jpeg
Leonid Volkov, saldırıya uğradıktan sonra ambulansa nakledilirken / Fotoğraf: AFP

 

Saldırı, Navalni’nin ölümünden yaklaşık bir ay sonra ve Rusya’da yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden birkaç gün önce gerçekleşti.

NATO üyesi Litvanya, sürgündeki birçok Rus muhalife ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Rus işgalinin başlangıcından bu yana Ukrayna’nın sadık bir destekçisi oldu.

Volkov söz konusu saldırıdan saatler önce, Rusya’daki en büyük bağımsız haber kaynaklarından Meduza’ya verdiği demeçte, Navalni’nin ölümünden bu yana güvenliğinden endişe ettiğini söyleyerek, “Şimdi asıl tehlike hepimizin öldürülmesidir. Bu kesinlikle açık” diye ekledi.

Volkov, 2019 yılında, Rus yetkililerin, Navalni’nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nı hedef alan bir ceza soruşturması başlatmasının ardından sürgüne gönderildi.

Moskova, 2021’den bu yana, Navalni ile birlikte Rus otoritesine karşı protestoları organize etmedeki rolü nedeniyle Leonid Volkov’u yakından takip ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU