Britanya polisi IRA'deki casusu deşifre olmasın diye onlarca cinayete göz yummuş

Toplam 101 cinayet incelendi

Kuzey İrlanda'da 1960'ların sonunda başlayıp 1998'e kadar devam eden iç karışıklık döneminde yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Birleşik Krallık güvenlik güçlerinin, Kuzey İrlanda'da iç karışıklıkların yoğun olduğu dönemde IRA'nın içine soktuğu bir casusun deşifre olmaması için bazı vatandaşlarının ölümüne göz yumduğu ortaya çıktı.

Konuyla ilgili 2016'da başlatılan Kenova Operasyonu isimli bağımsız soruşturmada, "Stakeknife" kod adı verilen bir casusun IRA adına katıldığı insan kaçırma, işkence ve cinayet eylemleri incelendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2023'e kadar soruşturmayı yürüten ekibe başkanlık eden fakat sonrasında Kuzey İrlanda Polis Şefliği'ne atanan Jon Boutcher, yargı sürecinin yavaş ilerlemesinden dolayı soruşturmanın sadece ön raporunu yayımlayabildiğini söyledi.

Boutcher, Britanya iç istihbarat servisi MI5'ı soruşturmayı baltalamaya çalışmakla ve "erteleme stratejisi izlemekle" suçladı.

Soruşturmada baş şüpheli olarak yer alan Stakeknife kod adlı kişiyle ilgili delillerin toplanmasına istihbarat birimlerinin engel olduğunu belirten Boutcher, Şubat 2020'ye kadar soruşturmayla ilgili belgelerin MI5'a ulaştırılamadığını söyledi. 

Stakeknife'ın Freddie Scappaticci isimli kişi olduğu iddia edildi. Ancak Nisan 2023'te 77 yaşındayken hayatını kaybeden Scappaticci, bu iddiayı reddetmişti.

Soruşturma kapsamında, IRA'nın devletle işbirliği yaptığından şüphelenilen kişileri sorgulamakla görevli iç güvenlik biriminin işlediği toplam 101 cinayet incelendi.

Guardian'ın soruşturmaya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, birimin önde gelen figürlerinden biri olan Stakeknife'ın en az 14 cinayetle ve 15 insan kaçırma eylemiyle doğrudan ilişkili olduğu tespit edildi.


Raporda, Stakeknife'ın yetkililerle işbirliğine giderek yüzlerce hayatı kurtardığı savunması da "mantıksız ve masallardan çıkma" diye nitelendi.

Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Boutcher, "Kurtardıklarından daha fazla can kaybedildi" ifadelerini kullandı.

Muhbirleri ve casusları yönetme konusunda kural dışı bir kültürün oluşturulduğunu belirten Boutcher, Britanya güvenlik güçlerinin casusların deşifre olmasını engellemek için cinayetlerin gerçekleşmesine izin verdiğini söyledi.

Soruşturma kapsamında incelenen cinayet kurbanlarından 12'sinin avukatlığını üstlenen Kevin Winters ise, yetkililerin kendi çıkarları için teröristlerle işbirliği yaparak Britanya vatandaşlarına komplo kurduğunu ifade etti.

Winters, "Hem devletin hem de IRA'nın bazı vatandaşların ölümü konusunda suç ortağı konumunda olduğu korkunç bir sonuçla karşı karşıyayız" dedi.

 

Independent Türkçe, RT, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU