Kraliyet Donanması için bir utanç daha: Amiral gemisinde yangın çıktı

HMS Queen Elizabeth birkaç hafta içinde ikinci kez bir sorunla karşı karşıya kaldı

(Reuters)

Birleşik Krallık'ın Kraliyet Donanması'nın onarım için rıhtımda bekleyen 3 milyar sterlinlik (122 milyar TL) amiral gemisi HMS Queen Elizabeth'te yangın çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi sabahı Kraliyet Donanması'nın en büyük ve en güçlü gemisinde çıkan yangının İskoçya'daki Glenmalan'da demirlendiği sırada başladığı belirtildi.

Bir Kraliyet Donanması sözcüsü "başka yerlere yayılmayan küçük yangının" hızla kontrol altına alındığını ve söndürüldüğünü söyledi.

Olayda herhangi bir yaralanmanın bildirilmediği ve mühimmatın yer almadığı anlaşılıyor. Yetkililer yangının kaynağını tespit etmeye çalışıyor.

Bu, HMS Queen Elizabeth'in birkaç hafta içinde karşılaştığı ikinci sorun. Önceki haftalarda amiral gemisinin pervane şaftıyla dişli kutusu arasındaki bir parça olan kaplininde bir sorun tespit edilmesinin ardından NATO tatbikatına katılımı iptal edilmişti.

Yaklaşık yarım yüzyıldan bu yana gerçekleştirilen en büyük NATO Deniz Tatbikatı'na katılması için HMS Queen Elizabeth yerine kardeş gemisi olan HMS Prince of Wales getirildi.

HMS Prince of Wales'in kendisi de 18 ay önce ABD'ye doğru yola çıktıktan sonra Wight Adası açıklarında arızalandığında sorunlarla karşılaşmıştı. Ayrıca geminin sağ tarafında bulunan pervanesindeki bir kaplinde de arıza meydana gelmişti.

HMS Queen Elizabeth sağ tarafındaki pervane şaftı kaplininde gerekli onarımların yapılabilmesi için halihazırda İskoçya'daki Rosyth'e doğru yol alıyor.
 


Bu karar, Birleşik Krallık'ın nükleer caydırıcılığının etkinliği konusunda hükümetin sorgulanmasının ardından geldi. Sorgulanmanın nedeni BK'nin Trident nükleer füzesinin deneme amaçlı fırlatılmasının başarısızlıkla sonuçlanması ve füzeyi ateşleyen denizaltının yakınında okyanusa geri düşmesiydi. 

Silahsız Trident II füzesi, nükleer güçle çalışan HMS Vanguard'dan 500 milyon sterlinlik (yaklaşık 20 milyar TL) bir revizyonun ardından yapılan son testlerin bir parçası olarak fırlatılmıştı. Bu, geminin devriye hizmetine dönmesinden önce gerçekleşmişti. 

Dünya genelinde artan tehditlere ve Avrupa'daki savaşa rağmen Şansölye Jeremy Hunt çarşamba günü duyurduğu ilkbahar bütçesinde Savunma Bakanlığı için herhangi bir ek fon açıklamadı.

Rishi Sunak, görevdeki iki bakanın kamuoyu önünde "çok daha hızlı" bir yatırım çağrısında bulunmasının ardından savunma harcamalarını artırma baskısı altında.

Birleşik Krallık'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Anne-Marie Trevelyan ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tom Tugendhat'ın çağrısı, Birleşik Krallık hükümeti bütçesinin savunma harcamalarını artırmadığı için eleştirilmesinin ardından gelmişti.

İki üst düzey Muhafazakar, Birleşik Krallık'ın savunma ve güvenlik harcamalarını ekonominin büyüklüğünün bir ölçüsü olan gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) en az yüzde 2,5'ine çıkararak "öncülük etmesi" gerektiğini belirtmişti.

Hükümetin NATO genelindeki yüzde 2'lik hedefin ötesine geçerek yüzde 2,5'e ulaşma arzusu olsa da bakanlar Rusya ve Çin gibi ülkelerin oluşturduğu küresel risk göz önüne alındığında bunun bekleyecek zamanın olmadığı anlamına geldiğini ifade etmişti.

Bakanlar yaptıkları ortak açıklamada "Acı gerçek şu ki dünya artık zararsız bir yer değil" diye belirtmişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU