Tarihsel süreçte soykırım

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

1559'da Portekizli Cizvit Manuel de Nóbrega, "Dünyanın başlangıcında" dedi; "hepsi cinayetti." Bu, şüpheli ama önemli bir ifadeydi.

16'ncı yüzyıldan itibaren birçok Avrupalı, 1492'de Avrupa'nın genişlemesinin hızlanmasından sonra daha sık hale gelen bir fenomen olan soykırım için bile eski emsallere bakmaya başladı.

Bir antik çağ kültü, kitlesel cinayeti kolaylaştıran, bazıları da dahil olmak üzere teknolojik yenilikleri benimserken bile modernitenin eşiğindekilere ilham verdi.

Nóbrega'nın iddiası bir gerçekten çok daha fazlasını içeriyordu. Toplu katliam "yeni dünya" yeniliği değildi.

Bazı tarih önceleri, modern insanların atalarının Avrupa'nın arkaik Neandertal nüfusunu yok ettiğinden şüpheleniyorlar.

Daha sonraki arkeolojik kanıtlar, taş devri sırasında "rakip yerel toplulukların birbirlerini yok etmeye bile başvurmuş olabileceğini gösteriyor." 
 

 

Örneğin, 5 bin yıl önce, şimdi Almanya'nın bulunduğu bir bölgedeki Mezolitik avcı-toplayıcılar, 34 erkek, kadın ve çocuğun kafataslarını bir mağaraya dikkatlice yerleştirdiler.

Arkeologlar bu "kupa" kafataslarını "sepetteki yumurtalar gibi" gruplar halinde düzenlenmiş buldular.

Çoğu, taş baltalarla yapılan çoklu darbelerin kanıtını taşıyordu.


Neolitik çağda tarımın yükselişi, sistematik savaşı sürdürebilecek bir fazlalık sağladı.

Avrupa'nın ilk çiftçileri tarih öncesi avcılardan daha uygar olsaydı, iyi sağlanmış tarım toplumları da toplu katliama daha yatkın olabilirdi.

Tüm toplulukların yok edildiğine dair kanıtlar var.

Almanya'daki Talheim'in erken Neolitik bölgesinde yapılan kazılar, 7 bin yıl önce altı baltalarla donanmış bir grup katilin 18 yetişkin ve 16 çocuğu katlettiğini ve ardından vücutlarını büyük bir çukura attığını ortaya çıkardı.

Fransa'da milattan önce 2000'den kalma geç Neolitik bir bölge, her yaştan ve her iki cinsiyetten 100 kişinin, çoğu iskeletlerine gömülü ok uçları olan aceleyle gömüldüğüne dair kanıtlar verdi. 
 

 

Bazı arkeologlar savaşın kökenlerini Mezolitik çağda daha erken tarihlendirirken, diğerleri silahlı çatışmaların ancak tarih öncesi avcılar çiftçi olunca, yerleştiğinde ve toprak üzerinde savaştığında başladığını iddia ediyor.

Palisades ve hendekler birçok Neolitik köyü savundu.

Antik çağ kültlerinin soykırımcı ideolojisindeki önem ve tarım fetişi kitabının 4 ana temasından 2'si, "Kan ve Toprak: Sparta'dan Darfur'a Bir Dünya Soykırım ve İmha Tarihi…"

Bazı eski emsaller, arazi kullanımıyla ilgili erken endişeleri ortaya koyuyor.

Örneğin Mukaddes Kitaba göre, aşırı şiddet genellikle toprak üzerindeki çatışmalara eşlik ediyordu ve bazen müstakbel çiftçileri etnik açıdan yabancı kasaba sakinlerine karşı çukurlaştırıyordu. 
 

 

Tanrı İsraillilere "iyi ve ferah bir toprak, süt ve bal akan bir toprak" sözü verirken (Çıkış 3: 8), Tesniye kitabı şunları ekledi:

Şehirlerden ... Tanrınız Rab'bin size miras olarak vereceği, nefes alan hiçbir şeyi sağ bırakmayacaksınız.

(20: 16)

Yeşu kitabı (6-10), Eriha ve üç Amor krallığı da dahil olmak üzere yedi şehrin tüm nüfusunun İsrail katliamlarını anlatıyor:

"Yeşu tepelerin, güneyin, vadinin ve pınarların bütün ülkesini vurdu" ve "nefes alan her şeyi tamamen yok etti."

(10:40)


Tarımcı olmayanlara karşı düşmanlık -göçebe, pastoral veya kentleşmiş- Eski Ahit'te anlatılan bazı çatışmaları körüklemiş olabilir.

Tesniye'nin hedeflerinden biri, Sümerlerin "tahıl yetiştirmeyen" pastoral bir halk olarak adlandırdıkları Amorlulardı.

Daha kentleşmiş Kenan'da İsraillilerin gelişi, görünüşe göre daha önce seyrek yerleşmiş bölgelere tarımsal teraslama ve yatıştırma getirdi.

İsraillilerin -şimdiye kadar pastoralistlerin kendileri- tarıma olan yeni bağlılıkları, kendi pastoral geleneklerine bağlı kalsalar bile, diğer pastoral halklara karşı ideolojik düşmanlıklarını yoğunlaştırmış olabilir.

Yine de İncil'deki tarımın doğrulukla ilişkisi hiçbir zaman yaygın değildi; çoban ve sürünün pastoral görüntüsü 15'inci yüzyıla kadar daha yaygın kaldı.

Yaratılış kitabında Kabil "toprağın meyvelerini" sundu, ancak Tanrı onlara "iyilik etmedi" ve yalnızca Habil'in yeni kuzusunu kabul etti (4: 3-4).

Habil'i öldürdüğü için Eden'den kovulan Kabil, eski ve Orta Çağ Hıristiyanlığının "ilk köylüsü" oldu.

Cain, tarihçi Paul Freedman'ın gösterdiği gibi, tercih edilmekten çok, deforme olmuş, rustik ve kötü olan "ur-köylü" anlamına geliyordu.

İncil'deki pastoralizm ve bozulmamış, pastoral bir bahçenin Orta Çağ modeli, kültivatörü reddetti.

Tarım, yalnızca modern çağda göreceli ideolojik bir karşılık buldu.
 

 

Bazı eski kaynaklar, soykırımın ve dolayısıyla Kan ve Toprağın tekrar eden üçüncü bir temasını da öne sürüyor: etnik düşmanlık.

Eski Ahit örneklerle dolu.

Tesniye, nefreti ve şiddeti tarif ediyor:

Ama Tanrınız Rab'bin size emrettiği gibi onları -Hititleri, Amoritleri, Kenanlıları, Perizzitleri, Hivitleri ve Yevusluları- tamamen yok edeceksiniz. 

(20: 17)


Aynı etnik grupları listeleyen Göç kitabı şunları ekliyor:

Onları yok edeceğim.

(23:23)


Yine Tesniye'de şöyle okuyoruz:

Onları vuracaksın ve onları tamamen yok edeceksin; onlarla antlaşma yapmayacaksın ve onlara merhamet etmeyeceksin… Tanrınız Rab'bin sizi kurtaracağı bütün insanları tüketeceksiniz; gözünüz onlara acımayacak.

(7: 2, 16)

 

Devam edecek…

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU