UNRWA: İsrail, personelimizi Hamas'la bağlantıları olduğu yönünde yalan beyanda bulunmaya zorladı

Kötü muamele ve ihlaller arasında ağır fiziksel şiddet, su işkencesi ve aile üyelerine zarar verme tehditleri yer alıyordu

Yerinden edilmiş Filistinliler, devam eden savaşın ortasında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) yardım almayı bekliyor. (Reuters)

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze'deki İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan UNRWA personelinin, UNRWA’nın Hamas'la bağlantısı olduğu ve 7 Ekim saldırılarına katıldıkları yönünde yalan beyanda bulunmaları için İsrail makamları tarafından baskı gördüklerini bildirdiklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu suçlamalar, UNRWA personeli de dahil olmak üzere Filistinlilerin İsrail hapishanelerindeki kötü muameleye ilişkin anlatımlarını içeren Şubat 2024 tarihli bir UNRWA raporunda yer aldı.

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, UNRWA’nın 11 sayfalık raporda yer alan bilgileri Birleşmiş Milletler (BM) içinde ve dışında potansiyel insan hakları ihlallerini belgeleme konusunda uzmanlaşmış kuruluşlara vermeyi planladığını söyledi.

Touma, “Savaş sona erdiğinde, tüm insan hakları ihlallerini araştıracak bir dizi soruşturma yapılmalı” dedi.

Raporda, İsrail ordusunun çok sayıda Filistinli UNRWA çalışanını tutukladığı ve bu çalışanların maruz kaldıkları kötü muamele ve ihlallerin arasında ağır fiziksel şiddet, su işkencesi ve aile üyelerine zarar verme tehdidinin de yer aldığı belirtildi.

Raporda, UNRWA personelinin gözaltı sırasında İsrail makamları tarafından tehdit edildiği ve baskı altına alındığı, ayrıca UNRWA’nın Hamas'la bağlantısı olduğu ve 7 Ekim saldırılarına katıldıkları da dahil olmak üzere UNRWA aleyhine yalan beyanlarda bulunmaları için baskı yapıldığı belirtildi.

UNRWA, Reuters'in, baskı altında yalan beyanda bulunma suçlamalarını içeren röportajların görüşme dökümlerine erişim talebini reddetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU