Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Görsel: Independent Türkçe

Mansur Yavaş İletişim Ofisi'nden "provokasyon" uyarısı

Mansur Yavaş İletişim Ofisi, Bursa ve Ankara'da CHP'nin Ankara adayı Yavaş'ın görselinin bulunduğu bayraklar basıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Bursa ve Ankara’da bazı matbaalarda bilgimiz ve kurumsal kimliğimiz dışında görselimizin yer aldığı bayraklar basıldığı bilgisi edinilmiştir.

Ne amaçla kullanılacağını bilmediğimiz ve provokasyon amaçlı kullanılabileceğini olduğunu düşündüğümüz bu bayraklarla kurumsal olarak bir ilgimiz yoktur.


Netanyahu: Refah'a karadan girilmemesi savaşın kaybedilmesi anlamına gelir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine karadan saldırı yapılmamasının "savaşın kaybedilmesi" anlamına geldiğini belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, Netanyahu, katıldığı bir askeri mezuniyet töreninde, Gazze'de 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine kara işgaline ilişkin konuştu.

Refah kentine karadan saldırının gerçekleşeceğini ifade eden Netanyahu, İsrail ordusunun "Hamas'ın son kalesi" Refah da dahil Gazze'nin tüm bölgelerinde faaliyet göstereceğini söyledi.

Netanyahu, Refah kentine işaret ederek, "Bizden oraya hareket etmememizi isteyenler savaşı kaybetmemizi söylüyor. Bu gerçekleşmeyecek." dedi.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Türkiye'ye geliyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin yarın Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu.

Zelenski'nin ziyaretinde, Ukrayna-Rusya savaşı, Tahıl Koridoru Anlaşması, bölgede kalıcı barış arayışları konularının ayrıntılı şekilde ele alınacağı bildirildi.


Fidan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'a, Gazze'de bir an önce ateşkes gerektiğini söyledi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a, Gazze'de bir an önce ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, müzakerelerde gelinen son noktanın da değerlendirildiği Washington'daki görüşmede Fidan, Sullivan'a, Gazze'de bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve bölgeye ulaşan insani yardımın artırılması gerektiğini bildirdi.

Görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın daha fazla uzamaması ve savaşın "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve siyasi bütünlüğü içinde" çözülmesi gerektiği belirtildi.

Türk tarafının Suriye'deki terör örgütleriyle mücadele konusunda kararlılığının vurgulandığı görüşmede, bu konuda ABD'nin, müttefiklik ruhuna uygun hareket etmesi ve terör örgütü PKK'nın uzantılarıyla ilişkisini kesmesi gerektiği ifade edildi.

Görüşmede, ayrıca Irak'ta siyasi istikrara verilen önem aktarılırken, buradaki "yuvalanmış terör örgütleriyle" mücadele konusu ele alındı.

Azerbaycan-Ermenistan barış sürecinin desteklendiğinin de aktarıldığı görüşmede, burada sağlanacak ilerlemenin Kafkasya'nın refahı için belirleyici olacağı ifade edildi.


Sudan Cumhurbaşkanı'nın oğlu Ankara'da kaza yaptı

Sudan Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohamed A. Fatah Elburhan Rahman, Ankara'da motosikletiyle önünde ilerleyen araca çarpması sonucu ağır yaralandı.


YSK Başkanı Yener: Okullarımız ve konteyner alanlarımız seçime hazır haldedir

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine yönelik hazırlıklara ilişkin, "Şu an itibarıyla okullarımız ve konteyner alanlarımız seçime hazır haldedir." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Yener, adliyeyi ziyaret etti.

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Yener, şöyle konuştu:

Bu süreç içerisinde yapmış olduğumuz temaslar neticesinde bölgedeki okulların son durumlarının ne olduğunu tespit etmek amacıyla İl ve İlçe Seçim kurullarımızdan bilgi aldık. Aldığımız bilgiler neticesinde konteyner ihtiyacımız varsa valilerimizle görüşüp bu ihtiyaçların giderilmesi noktasında gerekli tedbirleri aldık. Mülki idare amirlerimiz de bizlere bu konularda gereken desteği esirgemediler. Şu an itibarıyla okullarımız ve konteyner alanlarımız seçime hazır haldedir. Bu süreçte yaptığımız temaslarda İl ve İlçe Seçim kurullarının teknik eksikliklerinin olup olmadığını bizzat yerinde dinleyip, varsa eksikliklerin giderilmesi için de çalışmalar yaptık.
 


İsveç, NATO'nun resmen 32. üyesi oldu

İsveç, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle NATO'nun resmen 32. üyesi oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsveç Başbakanı Ulf Kirstersson, Washington'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İsveç'in NATO ittifakına katılmasına ilişkin resmi giriş protokolünü basına gösteren Blinken, "Bu katılım belgesi ile birlikte İsveç'e, (NATO'nun kurucu anlaşması) Washington Anlaşması'nın bir tarafı ve NATO'nun 32. üyesi olarak hoş geldiniz demek istiyorum." ifadesini kullandı.

Brüksel'deki NATO karargahında 11 Mart'ta resmi tören düzenlenecek ve İsveç bayrağı buraya çekilecek.


İlay Aksoy DP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden ayrıldı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, görevinden istifa etti.

İlay Aksoy, görevinden ayrıldığını şu sözlerle duyurdu:

Bugünden itibaren Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevimden ayrılmış bulunuyorum. Bu süreç içinde çalıştığım tüm teşkilat arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Ülkemizin refahı için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Destekleriniz için teşekkür ederim.


Burcu Köksal: Başkan olduğumda belediyenin kapısı etnik kökeni, mezhebi ne olursa olsun bu ülkenin bütünlüğünü savunan herkese açık olacaktır

CHP Afyokarahisar Milletvekili ve belediye başkan adayı Burcu Köksal X hesabından yaptığı paylaşımda " Belediye Başkanı olduğumda belediyeyi DEM ve HÜDA-PAR ile yönetmeyeceğim" ifadelerini yineledi.

Köksal şunları kaydetti:

Seçim süreci boyunca söylediğim gibi AKP’nin yalanlarına iftiralarına montaj videolarına karşı söylemim nettir. Belediye Başkanı olduğumda belediyeyi DEM ve HÜDA-PAR ile yönetmeyeceğim. Belediye başkanı olduğumda belediyenin kapısı etnik kökeni, mezhebi ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olan bu ülkeyi seven bu ülkenin birlik bütünlüğünü savunan herkese ardına kadar açık olacaktır.


ABD'nin İsrail Büyükelçisi esir takası müzakerelerinin "çökmediğini" söyledi

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jacob J. Lew, Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında esir takası için yapılan dolaylı görüşmelerin "çökmediğini" belirtti.

Büyükelçi Lew, Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta, esir takası müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Esir takası müzakerelerinin "çökmediğini" söyleyen Lew, "Hâlâ konuşuyoruz. Hâlâ temaslar var." ifadesini kullandı.

Lew, müzakerelerin devam ettiğini belirtirken, ramazan ayından önce bir mutabakata varılıp varılmayacağını ise bilmediğini dile getirdi.


Ümit Özdağ: Burcu Köksal benden randevu talep etti, kapımız açıktır

CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan adayı Burcu Köksal’ın Zafer Partisi’ne geçebileceği öne sürüldü. Gazeteci İpek Özbey'e konuşan Ümit Özdağ, Köksal'ın Zafer Partisi'nden randevu talep ettiğini söyledi. Özdağ, "Burcu Köksal’a Zafer Partisi’nin kapıları açıktır" ifadelerini kullandı. Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bölücüleri belediye yönetimine ortak etmeyi reddettiği için İmamoğlu tarafından CHP’den kovulan sayın CHP Afyon belediye başkan adayı Burcu Köksal’a Zafer Partisi’nin kapıları açıktır" dedi.


Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 1 Mart ile biten haftada önceki haftaya göre 18,3 milyar lira azalarak 15 trilyon 495,5 milyar liraya geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı (bankalar arası dahil) 1 Mart ile biten haftada 18 milyar 293 milyon 430 bin lira azalışla 15 trilyon 495 milyar 476 milyon 130 bin liraya indi. Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,87 düşüşle 8 trilyon 718 milyar 176 milyon 895 bin lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,11 artışla 6 trilyon 123 milyar 232 milyon 157 bin lira oldu. Bankalarda bulunan toplam YP mevduatı, geçen hafta 207 milyar 292 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu tutarın 175 milyar 455 milyon doları yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı. Yurt içi yerleşiklerin toplam YP mevduatında, parite etkisinden arındırılmış veriler göz önünde bulundurulduğunda 1 Mart itibarıyla 1 milyar 262 milyon dolarlık azalış görüldü.


İstanbul Havalimanı'nda "terapi köpekleri" göreve başladı

İstanbul Havalimanı'nda, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen "Terapi Köpek Projesi"yle uçuşa dair stres yaşayan yolculara, patili dostların desteğiyle huzurlu ve keyifli bir seyahat deneyimi sunulması amaçlanıyor. Pilot olarak başlatılan proje kapsamında, özel eğitimli 5 terapi köpeği İstanbul Havalimanı'nda işbaşı yaptı. Apron kartı verilen köpekler, eğitmenleri eşliğinde havalimanı içerisinde gezdirilip, uçuş stresi yaşayan yolculara pozitif enerjileriyle destek oluyor. Köpekler, gün içinde özellikle uçuşların yoğun olduğu zamanlarda, dış hatlar giden yolcu alanında görev alıyor.

"Eğitimler yavruluk zamanlarında başlıyor"

Veteriner hekim Volkan Arslan köpeklerin bu görev için belli eğitim sürecinden geçirildiklerini anlattı. Halihazırda 5 köpeğin eğitimden başarıyla geçtiği bilgisini veren Arslan, köpeklere yavruyken eğitim verilmeye başlandığını, eğitim almaya devam eden 4 yavru köpeğin daha bulunduğunu aktardı. Arslan, eğitmenlerin de eğitimden geçip sertifikalarını aldıklarını söyledi. Köpeklerin eğitim sürecinde de yolculardan olumlu tepkiler aldıklarına işaret eden Arslan, hayvanların sağlığına dikkat ettiklerini, bunun için aylık ve haftalık programların olduğunu belirtti.

AA-20240307-33914589-33914578-ISTANBUL_HAVALIMANINDA_TERAPI_KOPEKLERI_GOREVE_BASLADI.jpg
Fotoğraf: AA

İran'da petrol rafirenisinde yangın: İran medyası ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu

İran'ın güneyindeki Bender Abbas Petrol Rafinerisi'nde meydana gelen patlamada ölen ve yaralıların olduğu bildirildi. İran resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Hürmüzgan eyaletindeki Bender Abbas Petrol Rafinerisi'nde nedeni henüz bilinmeyen bir patlama yaşandı. Rafineride yangına yol açan patlamada ölen ve yaralananların olduğu belirtildi. İranlı yetkililer tarafından henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.


İmamoğlu'ndan "DEM Partililer" giremez diyen Burcu Köksal'a yanıt: Kendine başka parti bul

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu; dün Afyonkarahisar'da "Belediye başkanı olursam DEM Partililer giremez" diyen Burcu Köksal'a "Biz insan ayırd etmeyiz, kendine başka parti bul" dedi.

İmamoğlu; Bakırköy'de katıldığı programda şunları söyledi:

Ben CHP'liyim ama bu şehrin her insanına hizmet ediyorum. Her siyasi görüşten olan insanına. Öyle ben belediye başkanı olursam şu partilileri belediyeye almam, ya kendine başka bir iş bulacak ya da başka parti bulacak, onu söyleyeyim. Öyle yok. Biz insan ayırt etmeyiz kardeşim, o laf nereye giden biliyor musun, hani büyük şehir belediyesi terörist doluydu, onu diyenle bunu diyen aynı akıl. Öyle yağma yok. CHP Atatürk'ün 1920'de TBMM'yi toplarken, herkes kucakladı çağırdı ya, onu kültürü temsil eden Atatürk'ün evlatlarıyla yönetilir. Bu kadar net. 

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


Ankara Büyükşehir Belediyesi eczanelerin 1 milyon 110 bin 464 TL’lik borcunu bir hayırsever vasıtasıyla kapattırdı: Dara düşen kim varsa yanında olmak bizim en önemli görevimiz

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Eczacı Odası iş birliği ile hazırlanan ‘Sağlığa El Ver’ projesi kapsamında bu seferde Başkentteki eczanelerin veresiye defterleri kapatıldı. Hayırsever bir vatandaşın aracılığıyla uygulamaya geçen proje ile 133 eczaneden gelen bilgi doğrultusunda 1429 hastanın toplam 1 milyon 110 bin 464 TL’lik borcu ödendi.

Mansur Yavaş'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre; Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, "Güzel bir proje, vatandaşlarımızın sağlığa erişiminde özellikle bazı bölgelerde geliri düşük ailelerin ilaca erişiminde ciddi sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Bu kapsamda eczacılar olarak başkanımıza teşekkür ediyoruz" dedi.


Nazlı geldi: Yaren leylek eşine kavuştu

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölü'nün kıyısındaki Eskikaraağaç Mahallesinde balıkçı Adem Yılmaz ile kurduğu ''dostluk hikayesi"yle tanınan "Yaren" leyleğin ardından eşi ''Nazlı''nın da gelmesiyle "Leylek köyü"ne ziyaretlerin artarak sürmesi bekleniyor.


Ekrem İmamoğlu mal varlığını açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, mal varlığı bildiriminde bulundu.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


DEM Parti İstanbul adayları, Naci Görür'le görüştü

DEM Parti İstanbul adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, Prof. Dr. Naci Görür'le İstanbul'daki deprem riskini görüştü. Meral Danış Beştaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Naci Görür hocamızla depreme hazırlıklı, dirençli İstanbul’u konuştuk. Bize zaman ayırdığı ve öneri ve bilgi paylaşımı için çok teşekkür ediyoruz. Depremle mücadelede esas olan, bilimin öncülüğünde hazırlıktır" dedi.


Mersin'de "Mahzen-4" operasyonu: "Süleler" suç örgütü mensubu 9 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Mersin'de düzenlenen "Mahzen-4" operasyonlarında "Süleler" organize suç örgütünün çökertildiğini, elebaşının da içerisinde bulunduğu 9 şüphelinin yakalandığını bildirdi.  Yerlikaya, operasyonlarda elebaşının da arasında olduğu suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. Yerlikaya; organize suç örgütü üyesi şüphelilerin çıkar amaçlı suç örgütü kurma, kasten adam öldürme, çok sayıda işyeri, ikamet ve araç kurşunlama, uyuşturucu madde ticareti, nitelikli dolandırıcılık, silah ve mühimmat kaçakçılığı suçlarını işlediklerinin belirlendiğini, operasyonlarda 5 ruhsatsız tabanca, muhtelif miktarda uyuşturucu madde, çok sayıda fişek ve balistik yeleğe el konulduğunu aktardı.


Meksika'da protestocular, Devlet Başkanı Obrador içerideyken Ulusal Saray'ın kapısını kırdı

Meksika'da "Ayotzinapa Davası" ismiyle bilinen ve 43 öğrencinin 2014'te gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu olayı protesto eden onlarca gösterici, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un günlük basın toplantısı sırasında Ulusal Saray'ın kapısını kamyonla kırdı.

Olayın yaşandığı sırada Ulusal Saray'da günlük basın toplantısında konuşan Obrador, olaya ilişkin, "Bu bize karşı bir hareket. Bu çok açık bir provokasyon planıdır. Şiddetle karşılık vermemizi istiyorlar. Bunu yapmayacağız, biz baskıcı değiliz. Sorun yok, kapı tamir edilecek" dedi. Devlet Başkanı Obrador, göstericilerle 15 gün içerisinde görüşeceğini belirterek, protestoculara eşlik eden avukatların "siyasi emeller peşinde koştuğunu" söyledi.

43 öğrencinin kaybolması

Guerrero eyaletine bağlı Iguala kentinde, 26 Eylül 2014'te öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmış, polisin, öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından 43 öğrenci, araçlara zorla bindirildikten sonra kaybolmuştu. Önceki hükümet, öğrencilerin, polis tarafından teslim edildikleri uyuşturucu karteli üyelerince öldürülüp, cesetlerinin Cocula kentindeki çöp alanında yakıldığını açıklamıştı.


TCMB'den ilave sıkılaşmada zorunlu karşılık adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Merkez Bankasınca belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak.


Dışişleri'nden İsrail'in Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasa dışı konut inşasını onaylamasına tepki

İsrail'in Batı Şeria'da 3 bin 500 yeni yasadışı konutun inşasını onayladığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "İsrail makamlarının, Batı Şeria’da 3 bin 500 konut inşa edilmesine yönelik olarak bugün onayladığı plan, Filistin topraklarındaki işgalin daha da genişletilmesi anlamına gelmektedir. Bu eyleme derhal son verilmelidir" ifadelerine yer verdi.

İsrail’in uluslararası hukuku daha fazla ihlal etmesine engel olabilmek için işlediği suçların en doğru terminolojiyle tanımlanması gerektiğini vurgulayan Keçeli, Batı Şeria'daki işgal faaliyetlerinin uluslararası toplum tarafından "yasa dışı yerleşim" olarak adlandırılmasının yeterli olmadığını belirtti.

Keçeli, "Söz konusu olan, hukuken Filistin halkına ait topraklara İsrail tarafından zorla el konulmasıdır" ifadelerini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU