Mısır: Müzakerelerde Gazze’de ateşkese yol açacak bir noktaya henüz ulaşmadık

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, “BM kuruluşlarına ve onların tarafsızlıklarıyla bağdaşmayan her türlü eylemden uzak olduklarına güveniyoruz” dedi

Şukri ve Hollandalı mevkidaşı Kahire’de iki ülkenin delegasyonları arasındaki genişletilmiş müzakere oturumuna başkanlık ediyor / Fotoğraf: Mısır Dışişleri Bakanlığı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Mısır ve Katar’ın, İsrail ve Hamas ile yapılan müzakereler yoluyla, rehineler ile Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına dönüşecek (kısmi) ateşkese ulaşmaya çalıştığını söyledi.

Şukri, Hollandalı mevkidaşı Hanke Bruins ile dün düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Müzakereler sırasında Gazze’de ateşkese yol açacak bir noktaya henüz ulaşmadık” dedi.

Gazze Şeridi’ne giren insani yardımın kontrol edilmesi görevinin Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarına verilmesi çağrısında bulunan Şukri, açıklamasına şu ifadelerle devam etti;

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail geçişinde uygulanan kurallar ve kontrol süreçlerinin ötesine geçerek, bunun BM kurumları aracılığıyla gerçekleşmesi önemli. Çalışan bir sınır kapısı var, ancak yardımların doğrulanması konusunda getirilen kurallar nedeniyle gereken verimlilikte değil.

Şukri, “BM kuruluşlarına ve onların tarafsızlıklarıyla bağdaşmayan her türlü eylemden uzak olduklarına güveniyoruz” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze’deki insani durumun daha da kötüleştiğini ve Gazze’nin kuzeyinde açlıktan ölen çocukların olduğu noktaya kadar ulaştığını belirtti.

Şukri, Gazze’deki statükoyu sürdürmenin ‘çatışmanın ve bununla bağlantılı risklerin büyümesine yol açacağı’ konusunda da uyardı.

Şukri, BM Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag ile dün yaptığı görüşmede de, Gazze’ye yardım ulaştırılmasındaki yavaşlık konusunda ‘İsrail’in çıkardığı ‘engellere’ dikkat çekti.

Şukri görüşmede, Gazze Şeridi’ne yardım girişini kolaylaştırmak, koordine etmek ve izlemek amacıyla, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2720 sayılı kararına ilişkin hükümlerin tam olarak uygulanmasını sağlama konusunda BM’nin insani ve hukuki sorumluluğunu vurguladı.

Mısırlı bakan ayrıca, İsrail’e uluslararası hukuk hükümlerine uyması ve sınır geçişleri de dahil olmak üzere bölgeye yardım getirilmesinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Mısır Hava Kuvvetleri, Birleşil Arap Emirlikleri (BAE) Hava Kuvvetleri ile işbirliği içinde, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bazı bölgelere havadan tonlarca gıda yardımı gerçekleştirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Şukri ve Hollandalı mevkidaşı Hanke Bruins, ikili ilişkileri birçok alanda güçlendirmek amacıyla iki ülkeden delegasyonları arasındaki genişletilmiş müzakere oturumuna başkanlık etti.

Oturumda ayrıca, Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirme ve Filistinlilerin insani acılarına son vermenin yolları da tartışıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU