El Salvador Devlet Başkanı'ndan flaş Bitcoin açıklaması

Kripto piyasasındaki dikkat çekici toparlanmanın ardından Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine yüzde 5'ten daha yakın

(Reuters)

El Salvador Devlet Başkanı, yüzde 50'nin üzerinde bir kâr elde etmesine rağmen ülkenin devasa Bitcoin (BTC) varlıklarını satmayı planlamadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orta Amerika ülkesi, 2021'de dünyada Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olurken, aynı zamanda devlet fonlarını da bu varlığa yatırmıştı. 

2022'de kripto piyasasında yaşanan gerileme El Salvador'un ağır kayıplarla karşı karşıya kalmasına neden olmuştu. Ancak güçlü bir toparlanma, artık Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştığı anlamına geliyor.

Kripto para birimi bugün 65 bin doların üzerine çıkarak Kasım 2021'deki rekor fiyatına 4 bin dolardan daha yakın bir değere ulaştı.

El Salvador, ortalama 44 bin 300 dolar maliyetle satın alınmış yaklaşık 2 bin 380 Bitcoin'e sahip; bu da 105 milyon dolarlık yatırımın bugünkü değerinin 155 milyon dolardan daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Bitcoin fiyat geçmişi


Bukele, Bitcoin'in yaklaşık 60 bin dolardan işlem gördüğü perşembe günü, eski adı Twitter olan X'te, "Bitcoin'in piyasa değeri düşükken, varsayılan kayıplarımız hakkında kelimenin tam anlamıyla binlerce makale yazdılar" diye yazdı.

Şimdi Bitcoin'in piyasa değeri çok yükseldi, eğer satacak olsaydık, yüzde 40'ın üzerinde bir kâr elde ederdik (sadece piyasa alımlarından) ve ana BTC kaynağımız artık vatandaşlık programımız.

Elbette satmayacağız; sonuçta 1 BTC = 1 BTC (bu piyasa fiyatı düşükken de doğruydu, şimdi de doğru); ancak o yanlış bilgi dolu makalelerin yazarlarının, 'analistlerin', 'uzmanların', 'gazetecilerin' şu anda tamamen sessiz olmaları çok anlamlı. Bir daha El Salvador hakkında yine yalan haber yaydıklarında bunu hatırlayın. 

El Salvador'un Bitcoin Yasası uyarınca her Salvadorlu, Bitcoin kullanımını teşvik etmek amacıyla 30 dolar değerinde ücretsiz Bitcoin almaya hak kazanmıştı.
 


Uluslararası Para Fonu (IMF) 2022'de Bitcoin'in resmi para birimi olarak kullanılmaya başlanmasını eleştirerek kararın geri alınması çağrısında bulunmuştu. Kuruluş, "finansal istikrar, finansal bütünlük ve tüketicinin korunmasıyla" ilgili risklere atıfta bulunarak, fiyat oynaklığı ve suç amaçlı kötüye kullanım potansiyelinin onu uygunsuz hale getirdiğini iddia etmişti. 

El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya o dönemde endişeleri reddederek, Bitcoin'in vatandaşlara yüksek havale ücretlerinden kaçınmanın bir yolunu sunduğunu ve aynı zamanda ülkenin ABD dolarına bağımlılığını azalttığını söylemişti.

Bitcoin'in yükselen fiyatı, piyasayı milyarlarca dolar değerinde kurumsal yatırıma açan ABD'deki ilk spot borsa yatırım fonunun (ETF) kısa süre önce onaylanmasına bağlanıyor.

Bitcoin madenciliği ödüllerinin yarıya indirildiği "yarılanma" adı verilen ve yaklaşmakta olan hadise de analistler tarafından kripto para biriminin fiyatının yükselmesinin bir etmeni olarak kaydediliyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU