Birleşik Krallık Parlamentosu'nda Filistin'e desteği durdurma planı ortaya çıktı

"İşçi Partisi üzerindeki baskıyı artırabilir"

PSC'nin organizasyonuyla 21 Şubat'ta Londra'da düzenlenen protestoda eylemciler Gazze'de ateşkes çağrısı yapmıştı (AP)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti, parlamenterlerin Filistin yanlısı gruplarla ve iklim aktivistleriyle temas kurmasını yasaklamayı planlıyor. 

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian, hükümetin parlamenterlerin Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) ve Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) gibi örgütlerle temasa geçmesini yasaklamayı değerlendirdiğini yazdı. 

Hükümete siyasi şiddetle ilgili danışmanlık yapan Lordlar Kamarası'ndan bağımsız parlamenter John Woodcock, ülkenin tanınmış tabloid gazetelerinden Sun'da pazar günü yayımladığı yazıda, Filistin yanlısı gruplara ve iklim aktivistlerine karşı "sıfır tolerans" politikası uygulanması gerektiğini savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski İşçi Parti üyesi Woodcock, bu grupların protestolarında nefret içerikli söylemler kullandığını ve kamu düzenini bozduğunu ileri sürdü.

Guardian, Woodcock'un yasak talebiyle ilgili taslak metni Başbakan Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı James Cleverly'e gönderdiğini aktardı.

Woodcock yazısında, Muhafazakar Parti lideri Sunak'la ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a seslenerek, "Rishi ve Keir parlamenterlere, kendilerine çeki düzen verip yürüyüşlerindeki nefret içerikli söylemleri durdurana kadar PSC'den kimseyle ilişki kurmaması talimatı vermelidir" dedi.

Guardian, teklifin kabul edilmesi halinde İşçi Partisi'nin Filistin yanlısı gösterilere desteği nedeniyle Starmer üzerinde daha fazla baskı yaratacağına dikkat çekerek, bunun "hükümet için siyasi açıdan elverişli olacağı" değerlendirmesi yapıldı.

7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının ardından, PSC başta olmak üzere Filistin yanlısı farklı örgütler başkent Londra'da birçok eylem düzenlemişti. Bunların bazılarına eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in yanı sıra partiden milletvekilleri John McDonnell ve Apsana Begüm'ün katılması dikkat çekmişti. 

Muhafazakar Parti'den gelen tepkilere rağmen İşçi Partisi, Filistin'e destek protestolarına katılan parlamenterler hakkında işlem yapmayı reddetmişti.

Woodcock'ın teklifinde ne tür yasaklar ve yaptırımlar öngörüldüğüne dair bilgi paylaşılmazken, İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tavsiyeleri son derece dikkatli şekilde değerlendiriyoruz ve zamanı geldiğinde yanıt vereceğiz" dendi.

Eski İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın Filistin'e destek gösterilerini "nefret yürüyüşü" diye nitelemesinin ardından kasımda görevden alınması da gündem olmuştu.


Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU