İsrail'in Yahya Sinvar ikilemi: Rehineler mi, Hamas'ın Gazze lideri mi daha önemli?

"Askeri operasyon zor görünüyor"

İsrail ordusu, savaşın başından beri kademeli olarak saldırılarını Gazze'nin kuzeyinden güneyine taşıdı (AFP)

İsrailli yetkililer, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'a yaklaştıklarını fakat onu öldürmenin rehinelerin can güvenliğine tehdit oluşturduğunu söyledi. 

Kimliklerini paylaşmayan yetkililer, ABD'nin tanınmış gazetelerinen Washington Post'a (WP) Sinvar'ın Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrindeki yeraltı tünellerinde saklandığını ve kendisini korumak için rehinelerden canlı kalkan oluşturduğunu söyledi. 

Yetkililer, Sinvar yakalanmadan ya da öldürülmeden Gazze savaşının sonlanmayacağını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklardan biri, Sinvar'a yaklaştıklarını belirterek "Artık mesele onun yerini tespit etmek değil. Konuyla ilgili bir adım atmak" dedi. İsrailli yetkili, rehinelerin canlı kalkan olarak kullanılmasının Sinvar'a yönelik herhangi bir askeri operasyonu zora soktuğunu söyledi. 

WP, ABD istihbaratının da Sinvar'la ilgili İsrail'in elindeki bilgileri doğruladığını aktardı. 

Haberde, ABD istihbaratının Gazze'deki tünel sisteminin haritalandırmasında İsrail'e teknolojik destek sağladığı, bu işbirliğinin Sinvar'ın aranmasına yönelik çalışmalara da hız kazandırabileceği aktarıldı. 

Diğer yandan Amerikalı istihbaratçıların doğrudan Gazze'de görev yapmadığı bilgisi paylaşıldı. 
 

sinvar.jpg
IDF, Sinvar'a ait olduğunu savunduğu görüntülerde, Hamas'ın Gazze'deki liderinin Aksa Tufanı başladıktan sonra ailesiyle saklanmaya gittiğini öne sürmüştü (AFP)


İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 13 Şubat'ta Sinvar'a ait olduğunu öne sürdüğü görüntüler paylaşmıştı. IDF, videonun Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonundan üç gün sonra kaydedildiğini savunmuştu.

Hamas'ın tünellere kurduğu kamera sistemiyle kaydedildiği belirtilen videoda, Sinvar'ın eşi, çocukları ve kardeşiyle Han Yunus'taki tünelde görüntülendiği iddia edilmişti. 
 

yahya sinvar.jpeg
Tel Aviv yönetimi, Aksa Tufanı saldırılarının ardında Sinvar'ın olduğunu savunuyor (AA)


ABD Başkanı Joe Biden, dünkü açıklamasında Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesin haftaya pazartesi günü başlamasını umduğunu söylemişti.

Biden, İsrail'in Ramazan ayında Gazze'ye yönelik operasyonları durdurmayı prensipte kabul ettiğini, bunun karşılığında Hamas'ın da rehineleri serbest bırakacağını belirtmişti. İsrail ya da Hamas'tan henüz bunu doğrulayan bir açıklama gelmedi.
 


Gazze savaşı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 12 bin 660'ı çocuk, 8 bin 570'i de kadın 29 bin 878 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 70 bin 215'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 580'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

24 Kasım'da başlayan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. IDF'ye göre Gazze'de halen en az 130 kişi rehin tutuluyor.


Independent Türkçe, Washington Post, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU