Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Van'da kara yolunda çığın sürüklediği minibüsteki 1 kişi öldü

Van-Hakkari kara yolunda çığın sürüklediği minibüsün şarampole yuvarlanması sonucu 1 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van-Hakkari kara yolunun Güzeldere Geçidi bölgesinde akşam saatlerinde çığ düştüğünü söyledi.

Bu sırada yoldan geçen minibüsün kar kütlesinin sürüklemesi sonucu şarampole yuvarlandığını belirten Balcı, şunları kaydetti:

Olayın hemen ardından bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Çığın sürüklediği minibüsteki 12 vatandaşımız kurtarıldı. Bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaralılarımızın durumu iyi.


Bakan Işıkhan: Kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan AK Parti MYK'sının ardından "Kademeli emeklilik düzenlemesi yapılack mı?" sorusuna yanıt verdi.

Işıkhan "Gündemimizde staj mağdurları ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok" diye konuştu.


Gıda Detektifi: Murat Ülker tarafından yapılan suç duyurusu kapsamında hesap yöneticimiz gözaltına alındı

Sosyal medyada gıda sektörüne dair yaptığı paylaşımlarla bilinen "Gıda Dedektifi" isimli hesabın sahibi Musa Özsoy, gözaltına alındığı kaydedildi.
 


Çin, AB'nin Rusya yaptırımlarına Çinli şirketleri dahil etmesine tepki gösterdi

Çin, Avrupa Birliği'nin (AB), Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar kapsamında 4 Çinli şirketi yaptırım listesine almasına karşı çıktığını bildirdi.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, AB'nin tek taraflı yaptırımlarının ve yargı yetkisini sınır aşırı kullanmasının uluslararası hukukta temeli olmadığı belirtildi.

Brüksel'in tutumunun, Aralık 2023'te Pekin'de düzenlenen Çin-AB Zirvesi'ndeki mutabakata aykırı olduğu ve ilişkileri olumsuz etkileyeceği vurgulanan açıklamada, "AB'ye, Çin ile kapsamlı stratejik ortaklığın genel çıkarlarını göz önünde bulundurma çağrısını yapıyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Çin'in, ülke şirketlerinin meşru haklarını ve çıkarlarını kararlılıkla koruyacağı kaydedildi.


Macaristan'dan İsveç'e onay

Macaristan Parlamentosu, İsveç'in NATO'ya üyeliğini onayladı.

İsveç’in NATO’ya üyeliği için 188 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 6 milletvekili ise "hayır" oyu verdi.


CHP'den Bakan Tunç'a: Bölgede görev yapacak olan 4 savcı, Murat Kurum'un Bakanlık dönemini de soruşturacak mı? 

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel açıklamalarda bulundu.

Erzincan İliç'te hayatını kaybeden madencileri hatırlatan Yücel şunları kaydetti:

Yerlilik ve millilik nutukları atanlar, ülkemizin topraklarını yabancılara peşkeş çekmekte, bu toprakları emekleri ile bereketlendiren insanımızın canına kast etmekte hiçbir sakınca görmediler.

İliç’te göz göre göre gelen bu felaketin gerçek sorumlularının kim olduğunu söylemiyorlar.

O zaman biz söyleyelim… İliç'teki maden sahası kimyasal sızıntı nedeniyle 22 Haziran 2022’de kapatılıyor. 

Sadece üç ay sonra tekrar açılıyor. Kimin zamanında? 

Murat Kurum...          

Madende kapasite artışına gidiliyor, onayını kim veriyor? 

Murat Kurum...            

Peki "Kapasite artışı için ÇED gerekli değildir" diyen kim? 

Yine Murat Kurum... 

Buradan, İliç faciasıyla ilgili soruşturma başlatıldı diyen Yılmaz Tunç’a soruyoruz: Bölgede görev yapacak olan 4 savcı, Murat Kurum'un Bakanlık dönemini de soruşturacak mı? 
 


İsrail ordusu Lübnan’ın doğusundaki Baalbek kentindeki Hizbullah hedefini vurdu

İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusunda yer alan Baalbek kentindeki Hizbullah hedeflerine düzenlediği hava saldırısında 2 Hizbullah mensubunun öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, orduya ait hava araçları Lübnan'ın iç kesiminde yer alan Hizbullah'a ait hedeflere hava saldırısı düzenledi.

Saldırının, İsrail'e ait Elbeit Hermes-450 tipi bir insansız hava aracının (İHA) Hizbullah tarafından düşürülmesine misilleme olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

Hizbullah, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, Hasan Ali Yunus ve Ahmed Muhammed Sindiyan adındaki mensuplarının öldürüldüğünü duyurdu.


DEM Parti Adana adaylarını açıkladı

DEM Parti, Adana büyükşehir ve beş ilçede kararlaştırdığı adayları açıkladı. Partiden yapılan açıklamaya göre; DEM'in Adana Büyükşehir adayları Mahfuz Güleryüz ve Arife Çınar olarak belirlendi.

İlçe adayları ise şöyle:

Seyhan: Sever Uzun- Mehmet Karakış

Çukurova: Mehmet Can Çelik- Feyruze Gümüş

Ceyhan: Delal Mamuk- Cemal GÖK

Yüreğir: Şükran Efetürk- İbrahim Kocaman

Karataş: Vecdi Oral- Ayşel Türkmen


Buğra Kavuncu'dan Murat İde'ye gönderme: Çok enteresan şeyler oluyor, besteler yapılıyor, müzikler tertip ediliyor

İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Buğra Kavuncu, partisinin Bağcılar'daki seçim irtibat bürosu açılışında konuştu. Meral Akşener'in eski danışmanı Murat İde'nin Ekrem İmamoğlu için yaptığı şarkıya dikkat çeken Kavuncu şunları söyledi:

Besteler yapılıyor. Müzikler tertip ediliyor. Bunlar şu andaki belediye başkanına hediye ediliyor. Hediye edilirken devamında da aynı besteyi yapanlar diyorlar ki; 'İYİ Partili bir grup bugün yarın bir açıklama yapacak.' İYİ Partililer burada arkadaşlar. Bakın tek tek saydım. Çok daha fazlası burada. Şu anda Bağcılar'dayız, yüzlerce arkadaşımız burada bir seçim koordinasyon merkezi açılışı yapıyoruz.

Kavuncu, partisindeki istifalara dair de şunları söyledi:

Çok enteresan şeyler oluyor. Yüksek Seçim Kuruluna listeler teslim edilene kadar ilçe başkanlığı yapan arkadaşlarımız 19 Şubat'ta istifa edip 3 ay önce alınmış kararı gerekçe gösteriyorlar ve bu arkadaşların hemen hemen çoğu da bir başka partinin listelerinden büyükşehir veya ilçe belediye meclis üyesi adayı olarak çıkıyor. Ben bunu söylediğimde bana bizden aday olan başka partide daha önce adaylık yapmış ama bize gelmiş olan arkadaşları örnek gösteriyorlar. Şimdi bir idrak problemi de var bu arkadaşların. Yani olayı idrak etme ve olan biteni anlama sıkıntıları var.


İYİ Parti'den istifa eden Karakeçili: Akşener masadan kalkmasaydı seçimi Kılıçdaroğlu kazanırdı

Partisinden bugün istifa eden İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cem Karakeçili, genel seçimlerde Meral Akşener'in masadan kalmasıyla Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybettiğini söyledi.

Karakeçili katıldığı KRT TV canlı yayında şunları söyledi:

Doğru zamanda yanlış işler, yanlış zamanda doğru işler yapılmaya başlandı. Seçime iki ay kala Kılıçdaroğlu'na 'Ben sizinle yol yürüyemem' diyemezsiniz, yanlış nota budur. Çünkü bütün Türkiye gözünüzün içine bakıyor. Ben masadan kalkmama taraftarı olan bir insandım. Masadan kalkılmasaydı o seçim Kılıçdaroğlu tarafından ya ilk turda kazanılırdı, ya da Kılıçdaroğlu yüzde 49 oy alırdı. O masadan kalkmamız, kendi içimizde 5 puan kaybetmemize yol açtı. Masaya tekrar oturmasaydık en az yüzde 15 oy alırdık. Bize orada liderlik etmeliydi, Akşener'e bu yakışırdı. Ya o masadan kalkmayacaktı, ya da kalktıysa geri oturmayacaktı. Bu ülkenin bir tane daha MHP'ye ihtiyacı yok. Her partide dedikodu olur, siz dedikodulara cevap veremezsiniz.


Murat Kurum, Büyükçekmece'de halka hitap etti: CHP belediyeciliği demek dert, sıkıntı, çile demek

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum,  Büyükçekmece'de düzenlenen mitingde konuştu. İstanbul'da değişim vakti geldiğini vurgulayan Kurum, şunları söyledi:

Biz İstanbulluların hayatını değiştirecek bu şehri yeniden umudun İstanbul'u yapmaya, bu liyakatli kadrolarla birlikte geliyoruz. İstanbulluların gurur duyacağı, sahipleneceği bir belediyecilik yapmaya geliyoruz. CHP belediyeciliği demek, dert demek, sıkıntı demek, sorun demek, çile demek. İşte burası, Büyükçekmece. İlçemiz maalesef, iş bilmez ellerde derdin, çilenin, sıkıntının merkezi olmuş durumda. İnanın içimiz acıyor, yüreğimiz sızlıyor. Büyükçekmece'nin, trafik, altyapı eksiklikleri var mı? O da var. En başta da su ve kanalizasyon sorunu var. Bu temel altyapı hizmetlerinin de acilen iyileştirilmesi gerekiyor. Buradan Büyükşehir Belediyesine soruyorum, 5 yıldır İSKİ'yi siz yönettiniz, Büyükçekmece'de o altyapı neden yapmadınız? İSKİ'yi öyle bir hale getirdiniz ki şu anda bu devasa kurum borç batağında ve yönetilemez hale geldi. İSKİ'yi 94 öncesindeki o rezil haline geri döndürenlere, bu şehre 1 litre yeni su kaynağı getiremeyenlere elbette milletimiz 31 Mart'ta hesap soracaktır.


Kremlin: Putin'in Türkiye ziyareti Rusya'nın Mart'taki seçimlerinden sonra olacak

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyareti için hazırlıkların sürdüğününü ve bu ziyaretin Rusya'nın Mart'taki seçimlerinden sonra gerçekleşeceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, hem Putin'in hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yoğun programları nedeniyle 15 ila 17 Mart'ta yapılacak Rusya'daki devlet başkanlığı seçimleri öncesinde yüz yüze görüşmelerinin mümkün olmadığını belirtti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sürpriz doğum günü kutlaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kısıklı'daki konutunun önünde toplanan vatandaşlar, doğum günü dolayısıyla kendisine sevgi gösterisinde bulundu. Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi"nin açılış törenine gitmek üzere Kısıklı'daki konutundan çıkan Erdoğan, evinin yakınında doğum gününü kutlamak için bekleyenleri görünce konvoyunu durdurdu. AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Cem Çekerek, aracından inen Erdoğan'a üzerinde kendisinin resmi ile Türk bayrağının yer aldığı pastayı takdim etti. Kendisini bekleyenlere teşekkür eden Erdoğan, basın mensuplarına ve vatandaşlara çikolata ikram etti.


Filistin Başbakanı Iştiyye istifa etti

 Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a istifasını sunduğunu bildirdi.

Haberin ayrıntıları burada


Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününü kutladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününü tebrik etti.

Putin görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin dostane bir zeminde ilerlemesine sunduğu katkılar dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.


Elazığ'da maden ocağında göçük: 3 işçi toprak altında

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bir maden ocağında göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre 3 kişi toprak altında kalırken, bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri sevk edildi.  İlk belirlemelere göre 3 kişi toprak altında kalırken, bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık ve güvenlik güçleri sevk edildi. Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılmıştı. Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın yaptığı açıklamaya göre, göçük altında kalan 4 kişiden 1’i kurtarıldı, 3 kişi hala göçük altında. Vali Toraman, “Madene mekanik olarak müdahale başladı” diye konuştu.

Haberin ayrıntıları burada


İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Cem Karakeçili partisinden istifa etti

İstifasını sosyal medya hesabından duyuran Karakeçili şu sözleri sarf etti, "Her veda zordur çünkü zor zamanlarda, doğru amaçlarla, güzel duygularla, cesur insanlarla iyi günler geçirdim. Her şey için minnettarım tüm İYİ Parti ailesine teşekkür ediyorum."

İstifasını 2 sayfalık bir açıklamayla duyuran Karakeçili; İYİ Parti'ye şu ifadelerle sert eleştiriler yöneltti:

Gelinen nokta ise "Bu kurşunlar mı bize dur diyecek", "Uğur Mumcu'lar, Gaffar Okkan'lar, Sinan Ateş'ler durdu mu?" diye konuşan Akşener'den "eskiden siyasi cinayetler mertçe işlenirdi" diyebilen bir zihin dünyasına geçilmesidir. Birkaç ay öncesine kadar Cumhurbaşkanı olması niyetiyle masa devrilen İmamoğlu için, "gözü başka mevkilerde olanlar bu şehri yönetemez" denilmesidir. Ankara'da ise "hür ve müstakil" iddiasının, tüm siyasi yaşamını CHP'de geçirmiş bir adayla neticelenmesidir.


Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatıcı reklamlar dolayısıyla bu ay 24 milyon lira ceza kesti

Reklam Kurulu, bu ayki toplantısında, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalar nedeniyle işletmelere 24 milyon 16 bin 573 liralık para cezası uyguladı.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Kurulda, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamaların incelendiği bildirildi.

Kurulca, şubat ayı toplantısında görüşülen 185 dosyadan 157'sinin mevzuata aykırı bulunduğunun belirtildiği açıklamada, söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile 24 milyon 16 bin 573 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildiği ifade edildi. Kurulun, bu yılın ilk iki ayında da 345 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunduğuna da işaret edilen açıklamada, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 296 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra, 47 milyon 900 bin 904 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildiği aktarıldı.


Bakan Yerlikaya: Şanlıurfa’da "Gülbaharlar” olarak bilinen organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Şanlıurfa’da "Gülbaharlar” olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. 

Şanlıurfa merkezli, Mersin, Ardahan ve İstanbul olmak üzere 4 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen "KAFES-48” operasyonlarında örgütün lideri Celal Gülbahar’ın da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 16 şüpheli yakalandı.


DEM Partili Sırrı Sakık'tan CHP'ye: Siz kimsiniz ya, siz efendi biz köle miyiz?

DEM Parti'nin İzmir adaylarının tanıtımında konuşan Ağrı milletvekili Sırrı Sakık; CHP yetkililerinin "Bize kaybettirmek için aday çıkarıyorlar" ifadelerine sert yanıt verdi. Sakık şunları söyledi:

Doğru diyorlar onlara da AKP'ye kaybettireceğiz. Siz kimsiniz ya? Siz efendi biz köle miyiz? 2019'da size destek sunduk. Bu belediyelerde bir cennet yarattık size. Siz döndünüz Kürtlere cehennem hayatı yaşattınız. İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu seçilir seçilmez 'Topal Osman'ın torunuyum' dedi. Bizde Şeyh Sait, Seyit Rıza'nın torunlarıyız. Bunları unutuyorlar. Kürdün oyu ile seçileceksin sonra sırtını Kürtlere döneceksin. Biz bunlarla yol yürüyemeyiz. Genel seçimlerde  hesapsız kitapsız demokrasi ve barış için destek sunduk. Ancak onlar gidip Ümit Özdağ ile protokol imzaladılar. Böyle bir partiye nasıl destek veririz? CHP'ye sormak istiyorum. Kürt illerinde ne kadar oy alıyorsunuz ki buralarda aday çıkarıyorsunuz? Bunların hepsi tekçi ve ırkçıdır. 


İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde bir kişi kendini yaktı

İsrail'in Washington Büyükelçiliğinin önünde kendini ateşe veren kişinin ABD Hava Kuvvetlerinde asker olduğu ve protestoyu Gazze'de soykırıma karşı çıkmak için gerçekleştirdiği ortaya çıktı. ABD Hava Kuvvetlerinde aktif görevde olan 25 yaşındaki Aaron Bushnell'un protestosu ve kendini ateşe verdiği anda çekilen görüntüler sosyal medyaya yayıldı.

Görüntüde, kamuflaj giyen Bushnell, kendisini ABD Hava Kuvvetlerinde aktif olarak çalışan asker olarak tanımlıyor ve "Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim" ifadesini kullanıyor. İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nin önüne yürüyen Bushnell, "Şimdi oldukça şiddetli bir protesto düzenleyeceğim ancak Filistinlilerin işgalcilerinin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil." şeklinde konuşuyor.

Nefesi kesilene kadar "Filistin'e özgürlük" diye bağırdı

Büyükelçiliğin önüne gelen Bushnell, başından aşağı benzin döküyor ve kendini ateşe verdikten sonra, üst üste nefesi kesilene kadar "Filistin'e özgürlük" diye bağırıyor. Büyükelçilik polisinin "Size yardımcı olabilir miyim?" dedikten sonra "Yere yat" şeklindeki sözleri duyulan görüntülerde, diğer polisin, "Silaha değil yangın söndürücüye ihtiyaç var" ifadesi yer alıyor.

Washington İtfaiye ve Acil Sağlık Hizmeti yetkilisi ihbarın 13.00 civarında yapıldığı bildirilmişti. İhbarda, İsrail'in Washington Büyükelçiliği binasının önünde, yetişkin bir erkeğin kendini ateşe verdiğinin kaydedildiğini aktaran yetkili, "Olay yerine ulaştığımızda, üniformalı gizli servis personeli tarafından yangının söndürüldüğünü gördük" açıklamasında bulunmuştu. Kendisini ateşe veren kişinin, bölge hastanesine kaldırıldığını ve ağır yaraları nedeniyle durumunun kritik olduğunu söyleyen yetkili, bu kişinin kimlik bilgileri ya da bağlantıları hakkında detay paylaşmamıştı.


Murat Kurum'dan İmamoğlu'na bir yanıt daha: 5 yıldır devletin hiçbir değerine saygı duymayan, hiçbir protokolüne katılmayan sensin

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'davet' açıklamasına akşam saatlerinde yanıt verdi. Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi'ndeki Ordulular Buluşması'na katılan Kurum; Ekrem İmamoğlu'nun gündem değiştirmeye çalıştığını öne sürdü. Kurum şunları söyledi:

Yahu sen törene gelsen ne olur, gelmesen ne olur? 5 yıldır bütün İstanbul seni biliyor, 5 yıldır tüm Türkiye seni biliyor, 5 yıldır devletin hiçbir değerine saygı duymayan, hiçbir protokolüne katılmayan sensin. 5 yıldır söz verdiğin metroları yapmayan sensin. İstanbul'u çile yumağı haline getiren sensin. Şimdi kalkmışsın 'Törene davet edildim, edilmedim.' Bunların yine gündeminde İstanbul yok, maalesef yok. Gündeminde İstanbullular yok. Varsa yoksa kendisi. Kendilerine yeni bir mağduriyet üretiyorlar ama milletimiz artık buna kanmaz. Buradan sana ekmek çıkmaz İmamoğlu. Ekrem İmamoğlu'nun yazıp oynadığı bu filmin son perdesi artık kapanmıştır. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU