AB, Türkiye ve Hindistan üzerinden Rusya'ya 1 milyar euro ödedi

Türkiye'den üç rafinerinin ismi verildi

Hindistan'daki rafinerilerin işlediği petrolün yüzde 30'u doğrudan Avrupa'ya gönderiliyor (Reuters)

Avrupa Birliği geçen yıl yaptırımlara rağmen Rusya'dan 1 milyar euroluk rafine yakıt ithal etti.

Sivil toplum örgütü Global Witness'in denizcilik verilerini inceleyerek elde ettiği sonuçlara göre AB, geçen yıl 35 milyon varil Rus yakıtı satın aldı.

AB yaptırımları Rusya'dan tüm petrol ithalatını yasaklasa da ülkeler halen yasal olarak rafine edilmiş yakıt satın alabiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'dan alınan yakıtın Hindistan, Bulgaristan ve Türkiye ülkeler üzerinden Avrupa'ya gönderildiği öne sürüldü.

Araştırmaya göre Hindistan, Türkiye ve Bulgaristan'da bulunan 7 rafineri, Moskova'dan alınan ham petrolü işleyerek bunu AB ülkelerine sattı. Avrupa'ya giden rafine yakıtın üçte ikisinin Hindistan'daki rafineriler tarafından işlendiği öne sürüldü.

Geçen sene Hindistan'ın Rusya'dan ithal ettiği petrol bir önceki yıla oranla yüzde 140 artmıştı.

Raporda Türkiye'deki STAR Aliağa, Tüpraş Aliağa ve Tüpraş İzmit rafinerilerinin Rus petrolünü işleyerek Avrupa'ya satan rafineriler olduğu iddia edildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Estonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Erki Kodar, "Rus rejimi ham petrolden üretilen petrol ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden AB'ye satarak dolaylı yoldan kâr etmeye devam ediyor" dedi.

Kodar, Brüksel'in yeni bir düzenlemeyle yabancı rafinerilerin Rus petrolüyle ilgili Avrupalı alıcıları bilgilendirmesini zorunlu tutması gerektiğini söyledi.

Ancak dizel fiyatlarında yaşanabilecek artış ve ekonomik resesyon beklentisinin Avrupa Birliği'ni bu tip bir adım atmaktan alıkoyduğu düşünülüyor.

Brüksel, 2022'de Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamıştı. AB'yle birlikte hareket eden G7 ülkeleri de, Batılı nakliye ve sigorta hizmetlerini kullanan tüm alıcıların Rus petrolüne varil başına en fazla 60 dolar ödeyebileceği yönünde karar almıştı.

Mayısta, petrol yaptırımlarının üçüncü ülkeler aracılığıyla delindiği iddialarıyla ilgili bir açıklama yapan AB dış politika şefi Josep Borrell, "Hindistan'ın Rus petrolünü işleyerek elde ettiği yakıtın AB tarafından alınması sınırlayıcı tedbirlerimizin etkisini baltalıyor ve yaptırımları savuşturuyor" demişti.

 

Independent Türkçe, Politico, Times of India

DAHA FAZLA HABER OKU