Trump'tan bir ön seçim zaferi daha: "5 Kasım mahşer günü olacak"

Eski ABD lideri, Güney Karolina'da yüzde 60 oy aldı

2016-2020'de başkanlık yapan Trump son seçimi Joe Biden'a kaybetmişti (Reuters)

Eski ABD lideri Donald Trump, Güney Karolina'daki ön seçimde rakibi Nikki Haley'i rahatça geçerek başkan adaylığı için önemli bir adım daha attı.

Trump oyların yüzde 59,8'ini alırken, Haley'nin oy oranı yüzde 39,5'ta kaldı. Seçim öncesi eyalette yapılan anketlerin ortalaması Trump'ın 27 puan fark atacağını öngörüyordu. Ancak fark beklendiği kadar fazla olmadı. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haley'nin Güney Karolina doğumlu olması ve daha önce iki dönem eyaletin valiliğini yapmasına rağmen ön seçimi Trump'ın kazanması, Haley'e yönelik adaylıktan çekilme çağrılarını da artırdı.

Anketlerdeki beklentilerin ötesinde bir performans sergileyen Haley, en azından 5 Mart'ta 15 eyalette birden yapılacak ön seçimlere kadar yarıştan çekilmeyeceğini söyledi.

Haley, "Yüzde 40 küçük bir grup değil. Alternatif istediğini söyleyen çok fazla seçmen var. Amerikalıların çoğunluğu hem Donald Trump'ı hem de Joe Biden'ı onaylamazken bu savaştan vazgeçmeyeceğim" diye konuştu.

Trump'ın başkanlık döneminde ABD'nin BM Büyükelçisi olarak görev yapan Haley, "Gelecek 10 günde, 21 eyalet ve bölge daha seçimini yapacak. Tek bir adayın olduğu Sovyet tarzı bir seçimdense gerçek bir tercihe sahip olma hakları var" dedi.

Güney Karolina'daki sonuçlarla birlikte Trump şu ana kadar ön seçim yapılan 5 eyaletin hepsinde kazanmış oldu. Eski ABD lideri geçen aylarda Iowa, New Hampshire, Nevada ve Virgin Adaları'ndaki ön seçimlerden zaferle çıkmıştı.

Zafer konuşmasında Haley'den bahsetmeyen Trump, "Cumhuriyetçi Parti'yi hiçbir zaman şu an olduğu kadar birleşmiş görmemiştim. Joe Biden'ın gözünün içine bakacağız. O ülkemizi yok ediyor. Biz de ona, 'Defol Joe, kovuldun' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Trump, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Joe Biden'ı mağlup etmesi durumunda bunun ABD için "mahşer günü", kendisi için de "nihai ve kesin intikam" olacağını söyledi.

Seçim sonuçlarının ardından Trump'ın kampanya ekibinden yapılan açıklamanın hedefindeyse Nikki Haley vardı.

Açıklamada, "Haley'nin hayalleri muhakemesinin önüne geçti. O artık gerçeklik içinde yaşamıyor" dendi.

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU