Yunanistan'da eşcinsel evliliğe "evet" diyen tek Müslüman siyasetçi, gerekçesini açıkladı

PASOK'tan İlhan Ahmet, "Gençlere örnek olmak istedim" dedi

Eşcinsel evliliğin yasallaşmasının ardından Atina'daki LGBT topluluğu kutlama düzenlemişti (Reuters)

Yunanistan'da eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasına yönelik oy kullanan Müslüman siyasetçi İlhan Ahmet, ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye konuştu.

Merkez soldaki Panhelenik Sosyalist Hareket'ten (PASOK) İlhan Ahmet, dün yayımlanan söyleşide, eşcinsel evliliğin yasallaşmasını "reformist bir hareket olarak gördüğünü" belirtti.

Batı Trakya Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı Rodop ilini temsil eden Ahmet, kararına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: 

Tasarı kesinlikle reformist nitelikteydi, ciddi bir değişim getirdi. Açıkçası, benim geldiğim parti ilericiliği savunduğu için bu tasarıya oy vermekten başka bir şey yapamazdı. Ben Allah'a inanan dindar bir insanım ama radikal bir İslamcı değilim. Dolayısıyla bu anlamda vicdani ikilem yaşamadım çünkü farklı bir dini yaklaşıma sahibim.

55 yaşındaki Türk kökenli politikacı, bu duruşuyla genç nesillere örnek olmak istediğini belirterek "Korkuya karşı, herkesin inançlarını demokratik ve özgür şekilde savunacağı kapsayıcı bir toplum lehine mesaj vermeyi amaçladım" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Ahmet, yasa çerçevesinde eşcinsel evlilik yapan kişilerin çocuk evlat edinmesine karşı oy kullandığını vurgulayarak "Bu konu benim açımdan sorunlu. Eşcinsel çiftlerin bu amacı yerine getirebileceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

Yunan parlamentosunda 15 Şubat'ta yapılan oylamada, yeni eşcinsel evlilik kanunu için 300 milletvekilinden 176'sı lehte, 76'sı aleyhte oy kullanmış, iki kişiyse çekimser kalmıştı. 46 parlamenter oylamaya katılmamıştı. 

Ahmet ise yasa için "Evet" diyen tek Müslüman siyasetçi oldu. Kathimerini, SYRIZA ve PASOK'taki diğer üç Müslüman parlamenterin oylamaya katılmadığını aktardı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis kararı "tarihi bir adım ve eşitliğe yönelik bir atılım" diye nitelemişti. 
 


Ahmet, söyleşisinde Batı Trakya'daki Müslümanların bazılarının karardan rahatsızlık duyduğunu da dile getirirken, bunların "azınlıktaki aşırılıkçılık yanlısı kişiler olduğunu" savundu.

Politikacı, Batı Trakya'daki Türk kökenli azınlığın Yunan siyasetinde daha aktif rol oynamasına imkan sağlanması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: 

Temel azınlık haklarının (eğitim, din, dernekler vb.) ötesinde, Yunan devletinin bir sonraki adımı atabilmesi ve azınlıktaki yurttaşları idari yapıya, siyasete ve kamu yönetimine dahil edebilmesi için her düzeyde eşit fırsatlar sağlanmalı.


Independent Türkçe, Kathimerini, AP

DAHA FAZLA HABER OKU