Fransız istihbaratı, Davud Yıldızı eylemlerinden Kremlin'i sorumlu tuttu

"FSB organize etti"

Fransa'nın geçen ay istifa eden başbakanı Elisabeth Borne, yaşananları "iğrenç bir eylem" diye nitelemişti (AFP)

Fransa'nın iç güvenlikten sorumlu istihbarat teşkilatı İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI), başkent Paris'te duvarlara çizilen Davut Yıldızı grafitilerinin ardında Rusya'nın olduğunu öne sürdü. 

DGSI'dan kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, Fransız gazetesi Le Monde'a, kasımda düzenlenen Yahudi karşıtı eylemin Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından organize edildiğini söyledi.

Yetkili, bu dezenformasyon kampanyasının, FSB'nin uluslararası operasyonlardan sorumlu "5. Birimi" tarafından gerçekleştirildiğini savundu.

7 Ekim'de başlayan Gazze savaşının ardından Paris'te Yahudilerin yaşadığı en az 60 binada 200'den fazla Davud Yıldızı grafitisi görülmüştü. Bazı çizimlerde "Filistin kazanacak" ifadeleri de yer almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine inceleme başlatan savcılık, eylemi ülkeye kaçak yollarla giren iki Moldovalının yaptığını belirlemişti. Moldovalı çift, polis sorgusunda grafitileri üçüncü bir kişinin talebiyle para karşılığı çizdiklerini söylemişti. 

DGSI yetkilisi, bu kişilerin FSB'nin emirleri doğrultusunda hareket eden Rusya yanlısı Moldovalı bir iş insanı tarafından yönlendirildiğini tespit ettiklerini savundu.

İstihbarat yetkilisi, Fransa'daki olayın FSB'nin Avrupa'da yürüttüğü daha geniş kapsamlı bir dezenformasyon kampanyasının parçası olduğunu da iddia etti.

Fransız haber ajansı AFP, DGSI'nın cuma günü polisle paylaştığı mesajda, Rusya'nın toplumu ayrıştırmak için eylemler düzenleyebileceğini bildirdiğini, güvenlik güçlerinin teyakkuza geçmesini istediğini aktardı. 

İstihbarat kaynaklarına göre söz konusu eylemler arasında grafiti çizme, poster asma, broşür dağıtma ve vandalizm gibi faaliyetler olabilir. 

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, perşembe günkü açıklamasında Rus pilotların, Karadeniz'de serbest uluslararası bölgede devriye yapan Fransız uçaklarını "düşürmekle tehdit ettiğini" de ileri sürmüştü. Kremlin'den iddialarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştı.


Independent Türkçe, AFP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU