Medvedev: Rusya, Kiev ve Odessa'yı alana kadar durmamalı

"Kiev bir Rus kenti"

Dmitri Medvedev, 2008-2012'de Rusya Devlet Başkanı olarak görev yapmıştı (AFP)

Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Rus ordusunun Kiev ve Odessa'yı alana kadar savaşmaya devam etmek zorunda olduğunu söyledi.

Her iki kentin de Rus kökenlere sahip olduğunu ve ABD'nin öncülük ettiği düşmanlar tarafından yönetildiğini savunan Medvedev, mevcut durumun Moskova için bir "varlık tehdidine" işaret ettiğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün Rus medyasına bir röportaj veren Medvedev, "Nerede durmalıyız? Bilmiyorum. Önümüzde yapılacak çok fazla önemli iş var. Kiev olabilir mi? Bence olmalı. Şimdi değilse, biraz daha sonra. Bunun için iki neden var. Kiev bir Rus kenti ve Rusya'nın varlığına yönelik tehdit oradan geliyor" diye konuştu.

Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki kenti Odessa hakkında da konuşan Medvedev, "Rusya'da uzun süredir Odessa'yı bekliyoruz. Tarihine, orada hangi insanların yaşadığına ve hangi dili konuştuklarına bakın. Orası bizim Rus şehrimiz" ifadelerini kullandı.

Rus ordusu, iki yıl önce Ukrayna savaşının ilk günlerinde başkent Kiev'e yönelik bir hava indirme ve kuşatma harekatına girişmişti. 

Kiev'i işgal girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Rus birliklerinin odak noktası Ukrayna'nın doğusuna dönmüştü. 

Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki en büyük kenti olan Odessa ise savaşın başından bu yana çok kez Rus uçaklarının ve füzelerinin hedefi oldu. 


Charles Michel: Ukrayna yenilgisinin korkunç sonuçları olur

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'nın savaşı kazanmasının Avrupa ve dünya için ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.

Çarşamba günü Brüksel'de 5 büyük Avrupalı medya kuruluşuna konuşan Michel, "Ukrayna'da mağlubiyet bir seçenek değil. Hepimiz bunun Avrupa ve temsil ettiği değerler için nasıl korkunç sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Ve dünya için. Bu nedenle harekete geçmemiz önemli" diye konuştu.

Batı dünyasında son dönemde Ukrayna'ya destek konusunda artan isteksizliğe de değinen Michel şunları söyledi:

Ukrayna'ya destek, barış ve istikrara yapılan bir yatırımdır. Ukrayna için, Avrupa için, ABD için ve dünyanın geri kalanı için savaşmalıyız. Eğer yapmazsak, bir ülkenin diğer bir ülkeyi işgal etmesinin sorun olmadığı mesajını göndermiş oluruz. Ayağa kalkıp, neyin tehlikede olduğunu tekrar tekrar anlatmalıyız. Yılgınlığa düşemeyiz.

Yarın ikinci yılını dolduracak olan Ukrayna savaşında şu ana kadar onbinlerce kişi hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi göçe zorlandı.

Rus ordusunun savaşın başından bu yana 315 binden fazla ölü ve yaralı verdiği tahmin ediliyor. Ukrayna'nın ölü ve yaralı sayısınınsa yarım milyondan fazla olduğu düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, RT, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU