G20'de Rusya eleştirilirken Sergey Lavrov dinlemek zorunda kaldı

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Rusya'ya "saldırganlığının bedelinin ödetilmesi gerektiğini" söyledi

(Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çarşamba günü Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 zirvesinde Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilası nedeniyle Rusya'ya yönelik sert eleştirileri oturup dinlemek zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Fransa ve Norveç'ten üst düzey diplomatlar bu yıl G20 dönem başkanlığını yürüten Brezilya'da bir araya gelerek Lavrov'un da katıldığı iki günlük toplantının başında Rusya'ya yönelik sert açıklamalarda bulundu.

Kapalı oturumda konuşan Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Rusya'ya "saldırganlığının bedelinin ödetilmesi gerektiğini" söyledi.

Dünya için, ki burada toplanan tüm dünyadır, bir ülkenin diğerini bu tamamen yasadışı ve kabul edilemez şekilde istila etmesinden daha ciddi bir mesele yoktur.

Ve tüm dünya Ukrayna'nın arkasında durmalı, Ukrayna'yı desteklemeli ve Putin'le yandaşlarının yaptıklarının yasadışı olduğunu haykırmalıdır.

Dışişleri Bakanı ayrıca Putin'i eleştiren Rus muhalefet figürü Alexey Navalni'nin geçen hafta bir Rus hapishanesinde ölmesine de dikkat çekti.

Cameron, Rio toplantısı öncesinde Lavrov'a doğrudan "Rusya'nın saldırganlığını dile getirme" sözü vermişti.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, G20 oturumunun ağırlıklı olarak Gazze ve Ukrayna'da süregelen çatışmalara odaklandığını söyledi.

Eide, "Topraklarında başka bir ordu bulunmayan, özgür, bağımsız ve egemen bir ülke haline gelene kadar Ukrayna'yı desteklemeliyiz" dedi.

Lavrov'un Britanya Dışişleri Bakanı'nın sözlerine Ukrayna'daki olaylarla ilgili "bir dizi alternatif gerçekle" yanıt verdiğini de sözlerine ekledi.

Lavrov gazetecilere konuşmadı ya da zirvede yaptığı açıklamaların detaylarını paylaşmadı.

Rusya iki yıl önce "özel askeri operasyon" diye nitelediği Ukrayna istilasını, Ukrayna'nın Volodimir Zelenski gibi demokratik yollarla seçilmiş bir Yahudi başkan tarafından yönetilmesine rağmen, eski Sovyet ülkesini "Nazilerden arındırma" kampanyası diye gerekçelendirmişti.

Dünya genelinde pek çok ülkenin mali ve askeri yardımlarla Ukrayna'yı desteklemek üzere harekete geçmesinin ardından Rusya, şimdi de Batı'nın saldırganlığına karşı sınırlarını korumak için savaştığını iddia ediyor.

Hindistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen bir önceki G20 zirvesinde grup liderleri, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'yı kınamaktan kaçınan ancak tüm devletleri toprak ele geçirmek için güç kullanmamaya çağıran bir bildiriyi kabul etmişti.

Bu hafta Rio'da yapılan toplantının amacı kasımda Brezilya'da yapılacak ana G20 zirvesinin gündemini belirlemek.

BM ve diğer çok taraflı kurumları küresel çatışmaları önlemedeki yetersizlikleri nedeniyle eleştiren Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vierira, küresel kurumda reform yapılması çağrısında bulundu.

Vierira, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna ve Gazze Şeridi'nde yaşananlar gibi çatışmaları önleyemediğini ya da durduramadığını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU