CHP lideri Özel: DEM Parti'de bize gerekirse kaybettirmek üzerine bir strateji var

"DEM’le aramızda bir protokol yok, kent uzlaşısı var."

Fotoğraf: AA

Özgür Özel: “DEM, 1 Nisan sonrasına dönük AK Parti’yle görüşmeler yapıyor

CHP lideri Özgür Özel TBMM’de gazetecilerle bir araya geldi. Özel, “Lütfü Savaş’la devam” kararını ve CHP-DEM kent uzlaşısıyla ilgili görüşlerini, paylaştı.

Özel 2019 seçimleri ile bu seçimin farklı olduğunu vurguladı.

Özel şunları kaydetti:

Bir önceki seçim ile bu seçim arasında şöyle bir fark var: Bir önceki seçimde HDP hiçbir talebi olmadan AK Parti’ye kaybettirmek için her şeyi yapıyordu. Bu seçimde gücünü biraz da muhalefete gösterme isteğinde. Görünürde baktığımızda DEM Parti’nin izlediği strateji de; milletvekillerinden okuduğumuz sözcüleri tarafından yalanlanmayan bir şekilde, AK Parti’yle 1 Nisan sonrasına yönelik, yani kayyum atama meselesi başta olmak üzere çeşitli görüşmeler yapılıyor. Bize kazandırmak değil, gerekirse kaybettirmek üzerine bir strateji var, bu çok ortada.

DEM’le aramızda bir protokol yok, kent uzlaşısı var. Bizim de oy vereceğimiz adayları olduğunda, o adayları destekleyeceğimizi söyledik DEM’e. Şimdi demli çayları içme zamanı Erdoğan ile Bahçeli'de. Biz Türkiye ittifakı olarak Erdoğan ve Bahçeli'nin Türkiye'yi bu kadar meşgul eden ifadelerinden sonra süreci nasıl savunacaklarını merak ediyoruz.

Açık söyleyeyim: 5 Kasım günü parti yönetimine geldiğimizde ortadan kalkmış bir ittifak kapasitesi vardı. Gizli protokol yüzünden.  DEM seçmeni Soylu’dan kaçarken Zafer’e tutulduğumuzu söylüyordu. Ben beyaz çiçeği aldım gittim ama ittifak yapmaya razı edemedim eski ortakları. Ama muhalefete muhalefet etmedim. Özenli bir dil kullandım. Partilerin, kendi düşünceleri olabilir ama yerel seçim olduğu için seçmenin burada kendini ve kentini düşüneceğini düşünüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Lütfü Savaş’sız olmayacağını gördük"

Kamuoyunda çok tartışılan Lütfü Savaş kararını da değerlendiren Özel "Anketler Hatay’da bir Hatay İttifakı’na ihtiyaç olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Özel şöyle devam etti:

AK Parti ile aramızda 3-4 puan fark var. Bazen öndeyiz, bazen geride. Hatay’da duygular çok yüksek olduğu için anketlerde hep farklı sonuç çıkıyor.

Hatay’da AK Parti’yle CHP arasındaki yarışa AK Parti’ye muhalif TİP, DEM ve diğer irili ufaklı sol partiler müdahil olurlar ve taraf seçerlerse biz seçimi kazanıyoruz.

O yüzden ben başkanımızı çağırdım, anketlerimizi koydum, hatta ona sen de elindekileri çıkart dedim. Önce sabah bir saatten fazla görüştük. Enine boyuna düşünmek için dağıldık. Formül bulalım dedik. Pek çok partiyle görüştüm. Lütfü başkan da görüştü. Karşılıklı önerilerde bulunduk. Ben Lütfü Savaş’a “Sizi dışarıda bırakmayacak bir formüle ihtiyacımız var” dedim. Çünkü Savaş AKP ve MHP seçmeninden çok oy alıyor.

Gece bir kez daha oturduk. Lütfü Savaş’sız olmayacağını gördük. Lütfü Bey’le devam dedik. En güçlü seçenek o. Önümüzdeki günlerde Hatay’da kent uzlaşısı sağlayacak temasları da yaptık.

Benim gördüğüm kadarıyla Hatay’da kafa kafayayız. Örgütümüz “Hatay’ı alırsak Lütfü Bey’le alırız” dedi. Biz Lütfü Bey’le zor bir süreci beraber geçirdik. O bana “Siz bana hiç haksızlık yapmadınız. Bu süreçte beni herkes çok üzdü ama siz hiç üzmediniz” dedi. 1 Nisan’da gelip bana teşekkür edeceğini söyledi. Kendisiyle hep yapıcı bir diyalog kurdum.

Lütfü Bey bu seçimi kazanırsa çok ciddi bir siyasi başarı elde etmiş olacak. Kaybederse de anlaşılır bir sonuç olur. 1 Nisan’da Hatay’ı AK Parti’ye emanet edeceğime Lütfü Bey’e emanet etmeyi tercih ederim.

"Ama Erdoğan ama parti içinde üç beş hazımsız avuçlarını yalarlar"

CHP'nin yerel seçimlerde başarısız olması durumunda parti içindeki muhaliflerin harekete geçeceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Özel, şunları kaydetti:

CHP'de genel başkanı delegeler ya da parti içi dengeler değil, kamuoyu belirler. Bunu yüz kere söyledim. Eğer biz kamuoyu desteğini kaybedersek her şey olur ama biz kamuoyu desteğini kaybetmeyiz. Parti içinde, kurultayı hazmedememiş birkaç arkadaş ve onların etkisindeki bir grup medyanın yaratmaya çalıştığı algı ve iktidarın bunu sahiplenerek köpürten tavrını görüyoruz. Geçmiş döneme göre 25 kat fazla anket yaptırdık. Parti içindeki birkaç hazımsız ve saçma sapan tutum ve tavır içinde olan çok azınlık kişinin sesini duyurabilmek için iktidar medyasının gösterdiği mücadeleyi görüyorsunuz. Geceleyin üç saat boyunca CHP konuşuyorlar. İliç varken CHP konuşacak kadar şuurunu kaybetmiş ve bizden korkan bir süreç var. O yüzden 1 Nisan'ı bekleyenler, ama Erdoğan ama parti içinde üç beş hazımsız avuçlarını yalarlar. Çok güçlü ve dinamik bir kadromuz var. Ekibin de örgütte inanılmaz bir karşılığı var.

Özel, partide çok büyük bir değişim yaşandığına; İzmir'de 30 belediyeden 28'ine, İstanbul'da 39 belediyeden 34'üne yeni belediye başkan adayları gösterdiklerine, Ankara, Mersin ve Adana gibi büyükşehirlerde de benzer bir durum olduğuna dikkati çekti.

Özel, "Bu kadar saygın ama bolca konuşulmasından, tartışılmasından normal bir şey yok. Önemli olan partiye zarar vermemek. Gelecek yerel seçimlerde 3 ayda bir yapacağımız ölçme değerlendirme raporları ile başkan zaten kendisi aday mı değil mi görecek. Bu yerel seçim tartışmaları son kez yapıldı. Genel seçimde de zaten yüzde 85 ön seçim olacağı için bu tartışmaları geride bırakıyoruz." diye konuştu.

Filistin'e gidecek

Özgür Özel, 15 Nisan'da Filistin'in Ramallah kentine gideceğini belirterek, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşeceğiz. Filistin'de yakınlarını kaybedenlerle, yaralılarla, Ramallah'a götürülmüş olanlarla görüşeceğiz. Oradan bütün dünyaya ve Türkiye'ye önemli bir çağrı yapacağız." dedi.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU