Suikastla öldürülen liderin eşi, suçlananlar arasına girdi

"Eski First Lady, eşini ortadan kaldırmayı planlamıştı"

49 yaşındaki Martine Moise'nin (ortada) nerede olduğu henüz tespit edilemedi (AP)

Suikastla öldürülen Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin eşi Martine Moise de konuyla ilgili davada suçlananlar arasında yer aldı.

Yargıç Walther Voltaire tarafından hazırlanan ve ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'ın (NYT) incelediği 122 sayfalık iddianamede, aralarında Moise'nin yanı sıra Haiti'nin eski başbakan vekili Claude Joseph'in bulunduğu 51 kişi davalılar arasında. 

25 Ocak tarihli iddianamede, eski First Lady'nin suikastla ilgili yürütülen soruşturmada verdiği ifadelerin, diğer görgü tanıklarının anlattığıyla çeliştiğine dikkat çekildi. 

Belgede, eskiden Adalet Bakanlığı'nda çalışan Joseph Badio'nun ifadesine de işaret edildi. Suikastı planlayan kişiler arasında yer aldığı savunulan Badio, yaklaşık iki yıl kaçtıktan sonra ekimde yakalanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianamede, Badio'nun aralarında Joseph ve eski First Lady'nin de bulunduğu isimlerin, iktidarı ele geçirmek amacıyla Moise'yi "ortadan kaldırmayı" planladığını öne sürdüğü aktarıldı.

53 yaşındaki Moise, 7 Temmuz 2021 gecesi başkent Port-au-Prince'teki yatak odasına giren silahlı kişiler tarafından vurularak öldürülmüş, eşi de baskında ağır yaralanmıştı.

Eski First Lady, saldırının ardından yaptığı açıklamada yatağın altına saklanarak canını kurtardığını söylemişti. Ancak iddianamede, yapılan incelemelerde yatağın altındaki boşluğun 36 ila 45 santimetre olduğuna dikkat çekildi. 

Öte yandan NYT ve Wall Street Journal (WSJ), Haiti makamlarının yürüttüğü soruşturmada, Martine Moise'nin suikasta doğrudan katıldığını gösteren herhangi bir delil bulunmadığını aktardı. 

Moise'nin avukatı Paul Turner, NYT ve WSJ'nin yorum taleplerini reddetti. Ayrıca ekimde Moise hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı fakat eski First Lady'nin yerinin henüz tespit edilemediği bildirildi.

Joseph, Moise öldürüldükten sonra 7-20 Temmuz 2021'de geçici başbakan olarak görev yapmıştı. Daha sonra da Joseph'in görevi bırakmasıyla yerine Henry Ariel gelmişti. Siyasetçi, başbakan vekilliğini halen sürdürüyor. 
 


Saldırıyla ilgili ABD'de yürütülen soruşturmada, Moise'ye suikast düzenlediği gerekçesiyle 11 kişi hakkında hukuki işlem başlatılmıştı. Bu kişilerden 6'sı suçunu itiraf ederken, kalan 5'inin duruşması mayısta görülecek. 

ABD'nin soruşturmasında, saldırının Florida eyaletindeki Miami şehrinde yer alan bir güvenlik firmasının tuttuğu Kolombiyalı paralı askerlerle düzenlendiği bildirilmişti. 

Miami'de haziranda düzenlenen duruşmada, Haitili iş insanı Rodolphe Jaar'ın Florida'da yaşayan iki iş insanıyla Moise'ye düzenlenen saldırıyı fonladığı belirtilmişti. Bu kişilerin Florida'da ikamet eden Haitili pastör Christian Sanon'u Moise yerine ülkenin başına getirmeyi amaçladığı aktarılmıştı. 

Moise yönetimini sık sık yolsuzlukla suçlayan Sanon, saldırıdan önce de ülkenin lideri olmak istediğini belirttiği açıklamalar yapmıştı. Mahkeme, Jaar'a müebbet hapis cezası vermişti. Diğer sanıklarla ilgili hukuki süreç devam ediyor.

ABD'de yürütülen soruşturmada Moise ya da Joseph'in suikastta rolü olduğuna dair bir bilgi paylaşılmadı.

Diğer yandan Moise'nin ölümünden bu yana çeteler Port-au-Prince'in büyük bölümünü ele geçirerek binlerce kişiyi öldürdü veya kaçırdı. Ülkenin yasama organı üyelerinin görev sürelerinin dolmasının ardından Haiti'nin ne başkanı ne de başka seçilmiş yetkilileri var. 

Birleşmiş Milletler, şiddetin bastırılmasına yardımcı olmak üzere Kenya liderliğinde bir güvenlik gücünün Haiti'ye gönderilmesini onaylamış fakat Kenya mahkemesinden geçen ay açıklanan kararla bu engellenmişti. Kenya hükümeti kararı temyize götürerek, Haiti'ye polis gönderilmesini planladıklarını söylemişti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU