Bağdadi’nin kızı Umeyme, ‘IŞİD'in kadın esirleri’ hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu: 'Sürekli ağlıyorlardı'

Umeyme: Dalal, Reham, Raha, Hayfa ve Siban isimli kadınlar vardı

Cuma günü El-Arabiyye kanalında yayınlanan bir röportaj sırasında eski IŞİD liderinin kızı Umeyme el-Bağdadi

Terör örgütü IŞİD'in eski lideri Ebubekir Bağdadi’nin kızı Umeyme el-Bağdadi dün, Ekim 2019’da Suriye’nin İdlib kırsalında özel bir ABD operasyonunda öldürülen babasının hayatına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Umeyme ‘babasının elindeki savaş esiri kadınların (sebaye) sürekli ağladıklarından’ bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Umeyme, El-Arabiyye kanalına verdiği röportajda, Suriye’ye taşınmadan önce ailesiyle birlikte Irak’ın Et-Tarimiye bölgesinde yaşadığını belirterek, Musul’daki Büyük Ed-Devri Camii’nde ünlü vaazını vermeden önce babasının sözde ‘hilafet devleti’ndeki pozisyonunu bilmediğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre, Umeyme bu süre zarfındaki hayatından bahsederek “Bağdadi’nin o dönemde üç kadını vardı. Hayatlarımız o kadar sıkı bir güvenlik altındaydı ki komşularımız kimliğimizi bile bilmiyordu. Uçakların geçeceği endişesiyle bahçeye çıkmamıza izin verilmiyordu” dedi.

Umeyme, Suriye’nin Rakka bölgesine, oradan da El-Meyadin’e taşındığını anlattı. Bu sırada babasının o dönemde dört eşi olduğundan ve onlarla birlikte El-Meyadin’de yaşadığından bahsetti.

Babasının evinde bir süre kendileriyle birlikte yaşayan kadın savaş esirleriyle ilgili gözlemlerini aktaran Umeyme, kadınların durumlarının kötü olduğunu ve sürekli ağladıklarını vurguladı.

Umeyme “Bu konuyu (kadın savaş esirleri konusunu) babamla tartıştım ancak kendisini şeriat hükümleriyle haklı çıkarıyordu” dedi. Umeyme “Tanıştığım Ezidi kadınlar arasında Dalal, Reham, Raha, Hayfa ve Siban isimli kadınlar vardı” dedi.

IŞİD'İn eski lideri Bağdadi’nin eşi Esma el-Kubeysi, Perşembe günü El-Arabiyye’de yayınlanan bir röportajında, Bağdadi’nin 10’dan fazla Ezidi kadını esir aldığından ve Bağdadi ve destekçilerinin ‘hilafet devleti’ni kadınlar devletine dönüştürecek kadar kadınlara olan takıntısından bahsetti. Bağdadi’nin 11 çocuğu olduğunu, bunlardan birinin Suriye’de kendini havaya uçurmasının ardından öldüğünü ve diğerlerinin ise yakınlarda Irak’ta tutuklandığını sözlerine ekledi.

Ekim 2019’da New York Times’ın aktardığına göre ABD’li yetkililer, Bağdadi’nin eşlerinden birinin tutuklanıp sorgulanmasının, Bağdadi’yi İdlib’de ortadan kaldırmaya yönelik operasyona hazırlıkta büyük bir rol oynadığını söylemişlerdi. Söz konusu operasyona daha önce IŞİD tarafından rehin alınan Kayla Mueller’ın adı verilmişti.

Operasyonun ardından dönemin ABD Başkanı “Operasyonu izledim, aksiyon filmi gibiydi” demişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU