Rus basını, 135. gününde Gazze savaşını nasıl gördü?

Independent Türkçe için 17 Şubat Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Fotoğraf: Tsafrir Abayov/AP

Independent Türkçe için 17 Şubat Cumartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 135. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor? 
 

TASS:
 

 

NYT: İsrail, İran'daki iki doğalgaz boru hattına gizli saldırılar düzenleyebilir

Gazete, Yahudi devletinin böyle bir adımının İran'la ilişkilerde gerilimin arttığına ve gölge savaş taktiklerinden uzaklaşıldığına işaret ettiğini bildirdi

Batılı iki memura ve askeri stratejiste isnat eden New York Times gazetesi Yahudi devletinin bu şekilde bir adımı İran ile gerilimi artırma gölge savaş taktiğinden uzaklaşma niyetini ortaya koyuyor.

İsrail'in 14 Şubat’ta gizli şekilde İran'daki iki doğalgaz hattına saldırı düzenleme niyeti oldu. The New York Times gazetesi cuma günü İslam Devrimi Muhafızları Kolordusuyla ilişkisi bulunan iki memura ve bir askeri stratejiste istinaden bu haberi verdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Batılı memurlardan biri bu saldırıların büyük ölçüde simgesel anlam taşıdığını ifade etti. Çünkü doğalgaz boru hattını onarmaya İran büyük emek sarfetmeyeceği gibi sivil ahali de bundan az zarar görecekti.

Gazeteye bilgi vermiş kaynak İsrail'in, gerilimin artması ve çatışmanın tüm Ortadoğu bölgesine yayılması durumunda İran'a zarar vermek için potansiyel gücünün olduğunu göstermek için yapıldığını belirtti.
 

 

Husiler, Kızıldeniz'de İngiliz tankeri Pollux'a füze saldırısı düzenlendiğini duyurdu

Husi askeri sözcüsü Yahya Saria, saldırının doğrudan ve doğru olduğunun ortaya çıktığını kaydetti

Yemen'deki asi Ansar Allah örgütü Kırmızı Deniz'de Birleşik Krallık'a ait Pollux petrol gemisine saldırdığını açıkladı. Bununla ilgili açıklama Husilerin askeri temsilcisi Yahya Saria'dan geldi.

Kızıldeniz'de Birleşik Krallık'ın Pollux petrol tankerine karşı operasyon düzenleyen Yemen deniz askeri güçleri çok sayıda gemi vuran füze kullandı. Füzeler doğrudan hedefe isabet etti” diye Saria Husilere mahsus Al Masirah televizyon kanalına açıkladı.


RİA Novosti:
 

 

Biden, Netanyahu'ya Gazze'de geçici ateşkes çağrısında bulunduğunu söyledi

Biden, rehinelerin uzaklaştırılması için Gazze'de geçici ateşkes yapılması gerektiğini duyurdu

Biden, "Son birkaç günde İsrail Başbakanıyla kapsamlı müzakerelerim oldu… Ben hapistekilerin, rehinelerin salıverilmesi için ateşkes sağlanması gerektiğine işaret ettim. Ben bunu yapılacağından hala ümitliyim” sözleriyle Aleksey Navalnı'nın hayatını kaybetmesi dolayısıyla yayınladığı özel mesajında ifade etti.

ABD Başkanı bu girişimin değerlendirildiği süreçte İsrail geniş kapsamlı kara harekâtı gerçekleştirmeyenini düşünüyor.
 

İzvestiya:
 

 

BM Mahkemesi İsrail'e karşı yeni tedbirler alınmasına gerekçe bulamadı

BM Mahkemesi: Refah durumu İsrail'e karşı ek önlem alınmasını gerektirmiyor

BM Uluslararası Mahkemesi Gazze Şeridi'ndeki askeri harekatla ilgili İsrail'e karşı tedbirler alınmasına dair daha önce Güney Afrika Cumhuriyeti'nin şikayet dilekçesi çerçevesinde yeni geçici tedbirlerin alınmasına gerek duymuyor.

Bu tehlikeli durum Mahkemenin 26 Ocak 2024 tarihinde aldığı ve Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi'nin tamamını kapsayan karar kararında ertelenemez ve etkili geçici tedbirlerin uygulanmasını talep etmektedir ve geçici ek tedbirlerin devreye sokulmasına gerek duyulmamaktadır” diye mahkemenin karar metninde belirtiliyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU