Bilim insanları yeni bir tür "sihirli" mıknatıs keşfetti

Keşif yeni nesil elektronik cihazların önünü açabilir

Yeni nesil bilgisayarlarda alternatif bir mıknatıs türü kullanılabilir (Libor Šmejkal/Anna Birk Hellenes)

Bilim insanları, daha önce imkansız olduğuna inandıkları yeni bir mıknatıs türünün varlığını nihayet kanıtladı.

Altermanyetizma adı verilen bu olguyu keşfeden ekip, bunun daha verimli elektronik cihazlar geliştirmek için kullanılabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altermıknatıslar, mutfak buzdolaplarında bulunan ferromıknatıslar ve ilk kez 1930'larda Fransız fizikçi Louis Néel tarafından tanımlanan anti ferromıknatıslardan sonra manyetizmanın üçüncü dalını oluşturuyor.

Altermanyetizmanın deneysel kanıtı, Çek Bilimler Akademisi ve İsviçre'deki Paul Scherrer Enstitüsü'nden bilim insanlarının işbirliğiyle İsviçre Işık Kaynağı'nda (Swiss Light Source/SLS) yapıldı.

İlk olarak 2019'da Çek Cumhuriyeti'ndeki Fizik Enstitüsü ve Almanya'daki Mainz Üniversitesi'nden bir ekip tarafından kuramlaştırılan altermanyetizma aslında mevcut nesnelerde bulunabiliyor.

Çalışmayı yöneten Çek Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsü profesörü Tomáš Jungwirth, "Bu, altermıknatısların büyüsüdür" dedi.

Son teorik tahminlere kadar insanların imkansız olduğuna inandığı bir şey aslında mümkün... Ve bu sadece birkaç belirsiz malzemede var olan bir şey değil. İnsanların çekmecelerinde bulunan birçok kristalde var. Bu anlamda, artık bunu gün ışığına çıkardığımıza göre, dünya çapında pek çok kişi bunun üzerinde çalışabilecek ve bu da geniş bir etki potansiyeli yaratacaktır.

Araştırmacılar bu keşfin, yeni nesil bilgisayar ve elektroniklerin önünü açmanın yanı sıra gelişmekte olan spintronik alanında çığır açabilecek yoğun madde fiziği anlayışımızı da geliştireceğine inanıyor.

Spintronik, bilgi taşımak için elektronların dönme halinden de yararlanarak elektronikte bulunan yüklü elektronların kullanımına dayandığı için bilgi işlemde devrim yaratma potansiyeline sahip.

Araştırma, 14 Şubat'ta Nature bilim dergisinde yayımlanan "Altermagnetic Lifting of Kramers spin degeneracy" (Kramer dönme bozunumunun altermanyetizmayla kaldırılması) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU