CHP lideri Özel: Bütün demokratlar birleşin ve kentlerinizi tek adamdan koruyun

"Bu seçimde kurumsal ittifaklar yok. İstedik, gayret ettik ama başarılı olamadık."

Fotoğraf: CHP

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’in Dikili ilçesinde halk buluşmasına katıldı. Özel, burada yaptığı konuşmada . Burası benim Bornova Anadolu Lisesi’nde yatılıyken, ortaokul ikinci sınıftan başlayarak yazları gelip plajında çadır kurduğum, yatılı okul arkadaşlarımla kaldığım, festivallerine katıldığım, çınar altında Uğur Mumcu’yu dinlediğim, Kenan Evren sağ kulağımıza ‘Yunanlılar düşmandır. Savaş, savaş, savaş’ derken sol kulağıma ‘Burası suyun iki yanında barış kentlerinden bir tanesidir, Dikili ile Midilli. Bütün insanlar kardeştir. Barış, barış, barış’ diyen, yüreğime sol bilinci, aklıma sola dair bilgileri ilk kez topladığım, bugün buradaysam varlığını borçlu olduğum bir kentteyim. Kendi evimdeyim, hepinizi saygı ile selamlıyorum” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu seçimde kurumsal ittifaklar yok"

2019’da seçime ittifakla girdiklerini hatırlatan Özel "CHP’nin yanında ittifak ortağı partiler vardı. Onların desteği vardı. Bu seçimde kurumsal ittifaklar yok. İstedik, gayret ettik ama başarılı olamadık. Herkesin kendince ve hak verdiğimiz, saygı duyduğumuz gerekçeleri var. Ancak önümüzde bir seçim var, o seçimden bir beklentisi olanlar var" diye konuştu.

Özel şöyle devam etti:

Tayyip Erdoğan, 2018 seçiminde rejime kasteden Anayasa değişikliğinde tek adam yetkilerini eline aldığında artık hepimiz çok karamsardık. 2019 seçimlerinde seçmen sandıkta bu orantısız gücü dengeledi. Bütün yetkiler bir yerde toplanmış. Parti devleti, devlet partisi tartışmaları almış yürümüşken millet dedi ki ‘Dur bakalım, her şey senin elinde değil.’ 11 büyük kenti bize ittifak ortaklarımızın da oyları ile verdiler. Verince ne oldu? Bir anda büyük karamsarlık, büyük umut ve heyecana dönüştü. Geçen seçimleri kazandığımız seçmen yerli yerinde duruyor. O seçmen, yüreğinde vatan, millet sevgisi olan, Atatürk sevgisi olan, saraya itirazı olan, tek adam rejimine itirazı olan seçmen. Bahçeli’nin 180 derecelik ‘U dönüşü’ne itirazı olan seçmen. O seçmen demokrat, Atatürkçü, o seçmen hala Dikili, İzmir, Ankara, İstanbul ve hala 81 ilde beraber. Ben buradan bütün demokratlara sesleniyorum, bakın sosyal demokratlar, muhafazakar, milliyetçi demokratlar burada. Bütün demokratlar birleşin ve kentlerinizi tek adamdan koruyun. Cumhuriyeti koruyun. 

"Bütün ölçümlerde biz Hataylılar için Lütfü Savaş için bir alternatif geliştiremedik"

Özel açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP'nin Hatay adayı Lütfü Savaş'ın adaylığına yönelik eleştiriler hatırlatılan Özel, "Biz Hatay'da şu an için Lütfü Savaş'a alternatif geliştiremedik" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özel, şunları kaydetti:

Ölçme değerlendirmede Hatay'daki son anket bugün raporlanıyor. Hatay'da ve bütün deprem bölgesinde ne yaşandıysa; bunun yüzde 99'u ülkeyi yöneten iktidarla ilgili. Belediye Başkanımız elbette ki eleştiriden muaf değil. Biz de eleştirilere kulak veriyoruz. Ama bütün vatandaşlarımıza şunu söyleyelim; Hatay'da 100 tepki varsa 99'u iktidara. Sosyal medyayı da önemsiyoruz. Ama Hatay'ın ne dediğini de önemsiyoruz.

Hatay'da 5. anket için sahadayız. Hatay'da Lütfü Savaş'tan daha fazla beğenilen bir alternatif ürettiğimiz anda, Lütfü Savaş da zaten buna 'hayır' demiyor, ancak şu ana kadar yaptığımız bütün ölçümlerde biz Hataylılar için Lütfü Savaş için bir alternatif geliştiremedik. 

Özel, Bergama ve Kınık'ta halka hitap etti

Özel, seçim çalışmaları kapsamında Bergama ilçe meydanında düzenlenen halkla buluşma etkinliğine katıldı. CHP'nin Bergama Belediye Başkan adayı Tanju Çelik'in ilçenin evladı çocuk doktoru olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

CHP, sizin babanızın, dedenizin evi. CHP, herkesin içine doğduğu babaevidir. Herkes bilir ki başım sıkışırsa, dara düşersem eğer babaevinin çorbası kaynamaktadır. Kozak Yaylası'nda mağdur köylü, asgari ücretle geçinemeyen işçi, 10 bin lira emekli maaşı ile geçinemeyen emekli, babaevi burada. Senin yerin başımızın üzerindedir. Babaevinin tapusu da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tedir. Bu babaevi hepimizin. Mağdur, mazlum, itiraz eden kim varsa babaevinde birleşmeye davet ediyorum. Biz, kimseyi uzakta tutmak istemiyoruz. Biz, ittifakı masa başında kuramadıysak Bergama'da sandık başında kuracağız. Bergama'daki tüm demokratları birleşmeye davet ediyorum.

Emeklinin bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmasına da değinen Özel, bu hayat pahalılığında bu ikramiyenin çok az olduğunu söyledi.

Vatandaşlardan 31 Mart'ta iktidara sarı kart göstermesini, kendi adaylarını desteklemesini isteyen Özel, "Oy verirseniz bunlar böyle devam eder ama sarı kartı gösterirseniz, 'Patron benim' derseniz, 'Artık bıçak kemikte' derseniz görün bakayım sizin sesinizi dinliyorlar mı, dinlemiyorlar mı?" diye konuştu.

Daha sonra Kınık'a geçen Özel, ilçe merkezinde vatandaşlarla buluştu, belediye başkan adayları Sema Bodur'a destek istedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU