ABD, Sudan’daki sivil örgütleri birleşik cephe kurmaya çağırıyor

Molly , Hamduk ile görüştü ve Sudan’daki Sivil Toplum Koordinasyonu’nun (Tekaddum) bileşenlerin çeşitlendirilmesindeki çabalarına övgüde bulundu

Molly Phee, Addis Ababa’da Sudanlı kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle / Fotoğraf: Hartum’daki ABD Büyükelçiliği

ABD’nin Hartum Büyükelçiliği tarafından Çarşamba günü Facebook’tan yapılan açıklamada, “Afrika’daki sorunlarla ilgili, ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly Phee’nin, Sudan’ın çatışmadan sonraki geleceğini belirlemek ve geçiş aşamasındaki önceliğini belirlemek için geniş, kapsamlı, demokrasi yanlısı bir sivil cephenin oluşturulmasına bağlı olduğunu vurguladığı” belirtildi.

Molly Phee, 12-17 Şubat tarihleri arasında Afrika Zirvesi faaliyetlerine katılmak üzere Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya yaptığı ziyaret sırasında, eski Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk liderliğindeki Tekaddum’dan bir heyetle ve bazı Sudanlı sivil toplum lideriyle görüştü.

Amerikalı yetkili, Tekaddum’un çabalarına övgüde bulunarak bu çabaların birçok sesi, görüşü ve arka planı içerecek şekilde çeşitlendirilmesine devam edilmesini destekledi. Tüm Sudanlıları kendi meseleleri hakkında güçlü bir duruş sergilemeye çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık, Tekaddum Koordinasyonu Medya Komitesi yaptığı basın açıklamasında, “Amerikalı yetkiliyle yaptıkları toplantıda Sudan’daki genel durumla ilgili gelişmelerin, savaşı sona erdirme ve demokratik bir şekilde kalıcı barışa ulaşma çabalarının ele alındığını” söyledi. Toplantıda ayrıca Tekaddum’un koordinasyon çalışmaları ve belirlenen takvime göre kuruluş konferansı yapılıncaya kadar gelecek planları ele alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz Pazar günü, Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly ve ABD’nin Afrika Özel Temsilcisi Mike Hammer’ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetin, Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Addis Ababa’ya gittiğini bildirdi.  

Bu örgütte “Sivil Demokratik Güçler Koordinasyonu” (Tekaddum) , “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri” (ÖDBG), eski iktidar koalisyonu ve bazı siyasi parti, sivil güç ve sendika organı yer alıyor.

Ortak Koordinasyon

Öte yandan, ‘Tekaddum’ Koordinasyonu ile ‘Sudan Arap Sosyalist Baas Partisi’ arasında Çarşamba günü yapılan ortak açıklamada, “Şu anda en büyük önceliğin, Sudan'ın birlik ve istikrarını korumak için devam eden çatışmaların durdurulması, Sudan halkını, kendilerini kasıp kavuran felaketten kurtarmak olduğu” vurgulandı. Salı günü Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan görüşmelerde iki taraf, savaşı durdurmak, ırkçılık ve nefret söylemiyle mücadele etmek ve insani krizi hafifletmeye yönelik girişimlerde bulunmak için ulusal iradeyi harekete geçirmek üzere ortak saha çalışması üzerinde mutabakata vardı. İki taraf, savaşın her iki tarafı olan Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri’nin işlediği tüm insan hakları ihlallerini kınayarak, bunların durdurulmasını istedi ayrıca her iki tarafın işlediği tüm suçların soruşturulmasının ve hesap sorulmasının önemini vurguladı.

Tekaddum ile Sudan Baas Partisi'nin ortak açıklamasında, birden fazla tüm silahlı güçlerin tek bir ordu çatısı altında birleştirilmesi çağrısında bulunuldu. Taraflar, geçiş dönemi adaleti için kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca kapalı rejimin yapısının değiştirilmesi konusunda da mutabakata varıldı. Her iki taraf da, orduyu ve HDK’yi “Savaşı derhal önkoşulsuz durdurmaya, uluslararası insani hukuka saygı göstermeye, can ve mal dokunulmazlığını ihlal etmeye son vermeye, insani yardım akışına izin vermeye, kamu ve özel tesislerin tahrip edilmesini durdurmaya” çağırdı.

Toplantıda, savaşı durdurmak ve demokratik sivil dönüşüm yolunu yeniden kazanmak amacıyla en geniş sivil cepheye ulaşmaya yönelik tüm çabaları birleştirmek için ortak bir çalışma grubunun kurulması kabul edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU