Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

Nature dergisi araştırdı: Amazon Ormanları'nın yarısı 2050'ye kadar yok olabilir

Daily Mail gazetesinin haberine göre, bilim insanları yeni bir araştırmada Amazon Ormanları'nın yarıya yakınının 2050'ye kadar yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Amazonlar'ın yüzde 38'inin ağaçların kesilmesi, yangınlar ve aşırı kuraklık nedeniyle bozulduğunu belirten bilim insanları, 2050'ye kadar yağmur ormanlarının yüzde 10 ila 47'sinin tahrip olabileceğini düşünüyor. Nem seviyeleri bu şekilde düşmeye devam ederse, Amazonların kurak bir alana dönüşeceği tahmin ediliyor. Ekosisteminin büyük bölümü yağışlara bağlı olan Amazon Ormanları, dünyadaki oksijenin büyük bir kısmını ürettiği için "Dünyanın akciğeri" olarak tanımlanıyor. Araştırmanın detayları "Nature" dergisinde yayımlandı.


ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nden 'güvenlik tehdidi' açıklaması: Biden, bilgi ve belgeleri Kongre'yle paylaşmalı

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, "ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" ile karşı karşıya olduğunu ve detayını vermediği konuyla ilgili olarak Başkan Joe Biden'ın tüm bilgi ve belgeleri Kongre ile paylaşması gerektiğini bildirdi. Turner, "Bugün İstihbarat Komitesi, tüm Kongre üyelerini bu ciddi ulusal güvenlik tehdidine ilişkin bilgilendirmiştir. Başkan Biden'dan bu tehdide ilişkin tüm bilgileri erişime açmasını talep ediyorum, böylece Kongre, yönetim ve tüm müttefiklerimiz bu tehdide nasıl karşılık verileceğini açıkça tartışabilir." ifadesini kullandı. Komite başkanı, Kongre üyelerine konuyla ilgili gönderdiği mektupta, söz konusu tehdidin "istikrarsızlaştırıcı yabancı bir askeri kapasite" ile ilgili olduğunu vurguladı.

Açıklamasında, söz konusu tehdidin ne olduğuna ilişkin detay vermeyen Turner'ın çıkışı, Beyaz Saray'da karşılık buldu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlediği brifingde, konuyla ilgili bir soruya yanıt verirken, söz konusu açıklamayı değerlendirdiklerini söyledi. Sullivan, ilgili istihbarat komitesi üyeleriyle perşembe günü yüz yüze görüşeceklerini, bu görüşmede ilgili konuları ele alacaklarını, ancak Turner'ın kamuoyuna bu şekilde önden bir açıklama yapmasının kendisi için "sürpriz" olduğunu ifade etti.Amerikan medyasına yansıyan bazı haberlerde ise konunun Rusya ile ilgili bir istihbarat olabileceği iddia edildi.


Küçükçekmece'deki silahlı saldırıyla ilgili suça sürüklenen 3 çocuk tutuklandı

AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın Kanarya Mahallesi'ndeki bir derneği ziyareti sırasında düzenlenen ve 1 kişinin ağır yaralandığı silahlı saldırının ardından suça sürüklenen 3 çocuk şüpheli tutuklandı.  Yeniay, kendisinin hedef alındığı gerekçesiyle şikayetçi oldu ve müşteki olarak ifade verdi. Suça sürüklenen bu 3 çocuk, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "kasten öldürmeye teşebbüs", "silahla kasten yaralamaya teşebbüs" ve "nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması" suçlarından tutuklama, suça sürüklenen 1 çocuk ise hakkında adli kontrol hükümleri uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, suça sürüklenen 3 çocuğun tutuklanmasına, bir çocuk şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.


Japonya'daki Sakurajima Yanardağı patladı

Japonya'nın güneyindeki Kagoşima Körfezi'nde bir yarımada üzerindeki Sakurajima Yanardağı'nda patlama meydana geldi. The Japan Times'ın haberine göre, Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkenin güneyinde bulunan Sakurajima Yanardağı'ndaki patlama sonrası küllerin 5 bin metre kadar yükseldiğini bildirdi. Patlamanın ardından ölen ya da yaralanan olmadığı, çevrede bulunan binalarda da herhangi bir hasar tespit edilmediği bilgisi paylaşıldı.


Rusya lideri Putin kanser aşısı üretmeye yaklaştıklarını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde kanser tedavisi araştırmalarının sürdüğünü belirterek, "Kanser aşısı olarak bilinen, kansere yönelik aşılar ve bağışıklık sistemini düzenleyici yeni nesil ilaçlar üretmeye yaklaştık. Umarım çok yakında bireysel tedavi yöntemleri olarak etkili bir şekilde kullanılırlar." dedi. Moskova'da düzenlenen "Gelecek Teknolojileri Forumu" adlı etkinlikte konuşan ve Rusya çapında son beş yılda 500'den fazla kanser tedavi merkezi açıldığına işaret eden Putin, "Teşhis, tedavi ve rehabilitasyonla ilgili ülke genelinde yüksek standartlar oluşturuldu. Bunun sonucunda artık onkoloji vakalarının yarısından fazlası artık ilk aşamada tespit ediliyor." ifadesini kullandı. Vladimir Putin, kanser tedavisine yönelik aşı çalışmalarının da yürütüldüğünü vurgulayarak, "Kanser aşışı olarak bilinen, kansere yönelik aşılar ve bağışıklık sistemini düzenleyici yeni nesil ilaçlar üretmeye yaklaştık. Umarım çok yakında bireysel tedavi yöntemleri olarak etkili bir şekilde kullanılırlar." açıklamasında bulundu.


Netanyahu'dan "Refah'ta güçlü operasyon" açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında Refah'a saldırı planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Refah'a kara saldırısı düzenleyecekleri mesajını veren Netanyahu, "Tam 'zafere' kadar savaşacağız ve bu, sivillerin savaş bölgelerini terk etmesine izin verdikten sonra Refah'ta da güçlü bir operasyonu da içeriyor." ifadelerini kullandı.


Husiler: 7 Ekim’den bu yana 34 İsrail, ABD ve İngiltere gemisini vurduk

Husiler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı 7 Ekim’den bu yana Kızıldeniz’de İsrail, ABD ve İngiltere’ye ait 34 gemiyi hedef aldıklarını duyurdu. Sana merkezli Yemen Hükümeti Sözcüsü Dayfullah eş-Şami,  “Yemen Deniz Kuvvetleri, 7 Ekim’den bu yana 14’ü Amerikan, 3’ü İngiliz, 17’si de İsrail’e ait olmak üzere 34 gemiye operasyon düzenledi.” dedi. Askeri operasyonların Kızıldeniz ile Umman Denizi’nde sadece ABD, İsrail ve İngiltere gemilerini hedef aldığına dikkati çeken Şami, “Kızıldeniz'i askerileştiren ABD ve İngiltere’dir. Bununla, İsrail seyrüseferini korumak için uluslararası seyrüseferi tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı. Şami, “Yemen Deniz Kuvvetlerinin” Kızıldeniz'deki operasyonlarından sonra İsrail gemilerinin sayısının sıfıra düştüğünü vurguladı.


AFAD: Antalya'daki şiddetli yağışlarda 3 bin 862 binada su baskını meydana geldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Antalya'daki şiddetli yağışlar nedeniyle 3 bin 862 binada su baskınının olduğunu bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, dün Antalya genelinde başlayan şiddetli yağışlar sonucunda Antalya Merkez, Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde sel ile su baskınlarının meydana geldiği hatırlatıldı. Yağışlar nedeniyle 3 bin 297 konut, 519 iş yeri ve 46 kamu binasında su baskınlarının yaşandığı aktarılan açıklamada, "Toplam 3 bin 862 binada su baskını meydana gelmiş olup ekiplerimizin müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.


ABB Başkanı Mansur Yavaş: 'Çalıyor ama çalışıyor' felsefesini, Ankara kaldırımlarının dibine kadar gömdük

ABB Başkanı Mansur Yavaş ile CHP'nin Etimesgut adayı oyuncu Erdal Beşikçioğlu, ilçe seçim koordinasyon ofisi açılışında konuştu. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; '7-24 çalışacaklarını' iddia eden Erdal Beşikçioğlu, hedeflerinin sosyal belediyecilik olduğunu ve Etimesgut'un gelecek 30 yılı planladıklarını söyledi. Beşikçioğlu "En büyük projemiz huzur ve mutluluktur. Ranttan yana değil, halktan yana belediyecilik yapacağız. 1 Nisan günü belediyenin önünde Ankara havasına eşlik etmenizi çok isteriz" dedi. 

"Benim yanımda rant için koşanları görmediniz. Halk için hep birlikte çalıştık" diye konuşan Mansur Yavaş ise, sözlerini şöyle sürdürdü:

4 binden fazla ihalemizi canlı yayınladık. Hesap veriyoruz. Hiçbir şeyden çekinmiyoruz. Başkaları gibi 'Ben hesabı öbür dünyada veririm' demiyoruz. Bu dünyada hesap veremeyen öbür dünyada da veremez. 'Çalıyor ama çalışıyor' felsefesini, Ankara kaldırımlarının dibine kadar gömdük.

Yavaş'ın ardından konuşan CHP lideri Özgür Özel; "Etimesgut'u, Ankaralı kimliğine sahip çıkan, elinin değdiği yeri değiştiren, halkın sevdiği birisine teklif ettik" diyerek Erdal Beşikçioğlu'nu işaret etti. Özel şöyle devam etti:

Hizmet yaparken nasıl bir adalet duygusu olduğunu, çalmadığını herkes gördü. Şimdi bu namuslu belediyeciliği ödüllendirme zamanı. Mansur Yavaş'ı örnek olarak bütün Türkiye'de anlatıyorum.


Ryanair, İsrail'e uçuşlarını iptal etme kararı aldı

İrlanda merkezli hava yolu şirketi Ryanair, İsrail'e uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Tel Aviv'e yapılacak tarifeli uçuşların, 27 Şubat tarihinden itibaren iptal edilmesine karar verildiği belirtildi. Açıklamada, karara gerekçe olarak, Ben Gurion Havalimanı'nın 1 numaralı terminalinin, düşük fiyatlı bilet satışı yapan hava yolu şirketlerinin kullanımına kapatılması gösterildi.


TİP duyurdu: Değirmenci Çankaya adayı

Gazetesi İrfan Değirmenci, Türkiye İşçi Partisi’nden Ankara’nın Çankaya ilçesinde belediye başkan adayı oldu. Değirmenci’nin adaylığı partinin sosyal medya hesabından duyuruldu.

Sosyal medya paylaşımında “Yıllarca her türlü rantı, talanı, yolsuzluğu konuşup gündeme taşıdı; şimdi Çankaya’da eşitlikten, özgürlükten, değişimden yana bir belediyeciliği konuşacak” ifadeleri kullanıldı.


Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan'a hapis cezası

FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin Yargıtay’ın ikinci kez bozma kararının ardından Ahmet Altan 6 yıl 3 ay, Nazlı Ilıcak 5 yıl 3 ay, Fevzi Yazıcı 1 yıl 13 ay hapis cezasına çarptırıldı. 


Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye hapis cezası

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, 2012'deki cumhurbaşkanı seçiminde yasa dışı finansman sağlamak suçundan 6 ayı ertelenmiş 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı


MHP'nin 33 ilçe ve 19 belde belediye başkan adayı daha açıklandı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 33'ü ilçe, 19'u belde olmak üzere 52 belediye başkan adayını daha açıkladı.

Durmaz'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, partinin yetkili kurullarının değerlendirmeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin onayı sonucunda, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için aralarında Afyonkarahisar Çobanlar ve Adıyaman Gölbaşı ilçelerinin de bulunduğu 33'ü ilçe ve 19'u belde olmak üzere 52 belediye başkan adayı daha belirlendi.


Emekli Orgeneral Saldıray Berk yaşamını yitirdi

 Eski Erzincan 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybetti.

Berk, yarın Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

FETÖ'nün kumpaslarından Ergenekon soruşturma ve kovuşturma sürecinde "Ergenekon terör örgütü üyeliği"yle suçlanan emekli Orgeneral Saldıray Berk, Yargıtay'daki yargılama sonucunda beraat etmişti.


Reuters: ABD, Putin'in Ukrayna ile ateşkes teklifini reddetti

Rusya, Ukrayna ile devam eden savaşı sona erdirmek için geçen yıl aracılarla ateşkes önerisinde bulunurken, bu ateşkes önerisini ABD reddetti.

Reuters’a konuşan, görüşmelere yakın olan üç Rus kaynağın verdiği bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kamuoyu önünde ABD'ye sinyaller gönderdikten sonra Arap ülkelerinin de aralarında bulunduğu aracılar üzerinden Ukrayna'da ateşkese hazır olduğu mesajını verdi.

ABD'li bir kaynak, taraflar arasında resmi bir irtibat kurulmadığını ve Ukrayna'nın içinde yer almadığı herhangi bir görüşmede bulunmayacağını söyledi.

Rus kaynaklara göre ara bulucular 2023'te Türkiye'de buluştular. Putin mevcut cephe çizgilerinin korunarak çatışmaların durdurulmasını teklif ederken, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'ya ait topraklardan çekilmeyeceğini belirtti.

Teklif, Kremlin için iki ülkenin ileride barış anlaşmasına varabilmesi için en muhtemel planı oluşturuyordu. Ukrayna ise toprakları içerisinde Rusya'nın kontrolünde olan hiçbir bölgeyi bırakmak istemiyor.

2023 sonu ve 2024 başında gerçekleşen görüşmelerle ilgili bilgi sahibi olan üst düzeydeki bir Rus yetkili, isminin paylaşılmaması koşuluyla Reuters'a yaptığı açıklamada "Amerikalılarla kurulan iletişimlerden bir şey çıkmadı" dedi. Bir diğer Rus kaynak ise ABD'lilerin ara bulucularla Rusya'ya Ukrayna'nın katılımı olmadan olası bir ateşkes hakkında görüşmeyeceklerini belirttiklerini ve görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. Üçüncü Rus kaynak ise "Amerikalılarla her şey bozuldu" dedi ve ABD'lilerin Ukrayna'ya baskı uygulamak istemediklerini ifade etti.


İmamoğlu: Kanal İstanbul imar planının mahkeme tarafından iptal edildi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. İmamoğlu, Kanal İstanbul imar planının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu. İmamoğlu "Size o beton kanalı yaptırmadık, yaptırmayacağız, milleti aldatmanıza da fırsat vermeyeceğiz" dedi.


Türkiye-Suriye sınır bölgesinde deprem

Hatay'ın Yayladağı ilçesine komşu Suriye'nin Lazkiye kentinde 4,2 büyüklüğünde deprem oldu. 


O video yeniden gündem oldu: Altın madenciliği hakkında anlatacaklarımız var

TEMA Vakfı’nın 2020’de altın madenciliğine karşı hazırladığı animasyonlu video yeniden gündem oldu. Videoda altın madenciliğinin doğaya verdiği zararları aşama aşama anlatılıyor.


Türkiye'den Gazze'ye tıbbi malzeme götüren askeri uçak Mısır'a ulaştı

Türkiye'den Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, 12 uzman sağlık çalışanının da bulunduğu askeri uçak, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından Mısır'ın El-Ariş kentindeki havalimanına ulaştı.

Kayseri Havalimanı'nda yaklaşık 1,5 ton sağlık malzemesi yüklenen Milli Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait A-400 M tipi uçak, hazırlıkların tamamlanmasının ardından uzman doktor ve hemşirelerin de aralarında bulunduğu 12 sağlık çalışanıyla saat 07.00'de El-Ariş Havalimanı'na hareket etti.

Yaklaşık 2 saatlik uçuşun ardından havalimanına ulaşan uçaktan yardım malzemeleri indirildi.

İnsani yardımın ulaştırılmasının ardından Gazzeli hasta ve çocuklar, sağlık çalışanları refakatinde uçakla Ankara'ya nakledilecek.


Benzine zam geliyor

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

Benzine bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1.79 lira zam bekleniyor. Motorinin litre fiyatına da 2,56 lira zam gelmişti. Gelen zam ile birlikte motorinin litre fiyatı 45 lirayı aşarak rekor kırdı.

Fiyat artışının ardından motorinin litre fiyatı İstanbul'da ortalama 44,35 liraya, Ankara'da 45,13 liraya ve İzmir'de 45,35 liraya yükseldi. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da benzinin litresi ortalama 39,42 motorinin ise litre fiyatı 44,35 liradan satılıyor.


Güney Kore, Kuzey Kore'nin seyir füzeleri fırlattığını duyurdu

Güney Kore, Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne seyir füzeleri fırlattığını bildirdi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin yerel saatle 09.00 sularında Japon Denizi yönüne seyir füzeleri fırlattığı belirtildi.

Sayısı ve menziline yönelik detay verilmeyen füzelerin, doğudaki Wonsan bölgesinden fırlatıldığı kaydedilen açıklamada, bunun, Kuzey Kore'nin 2024'teki beşinci füze denemesi olduğu ifade edildi.


Terör örgütleriyle bağlantılı 11 kişinin Türkiye'deki mal varlıkları donduruldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan "Mal Varlığının Dondurulması Kararı", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında "terörün finansmanı" suçu kapsamına giren fiilleri gerçekleştirdikleri hususunda makul sebeplerin varlığına istinaden bazı terör örgütleriyle bağlantılı gerçek kişilerin Türkiye'de bulunan mal varlıkları donduruldu. Karara göre, mal varlıkları dondurulan kişiler şöyle:

PKK/KCK ile bağlantılı Mehdin Tekin, Nevzat Göktaşoğlu ve Galip Aras, IŞİD ile bağlantılı Mustafa El Casim, Ahlam Khatab, Eesa Alahmad, Muhammed Hajikadour, Muhammed Khatab ve Yavuz Selim Binici, DHKP/C ile bağlantılı Mehmet Güvel, TKP/ML ile bağlantılı Ertan Çıta.


İsrail, Hamas'ın Gazze'deki liderinin tünellerde bulunduğunu iddia ettiği görüntüler yayınladı

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın yer altı tünellerinde ailesiyle ilerlediğini iddia ettiği görüntüler yayımladı.
İsrail ordu sözcülüğünün yayınladığı videolarda, Sinvar ve ailesi olduğu ileri sürülen kişilerin Gazze'deki yer altı tünellerinde ilerlediği görülüyor.

İsrail ordusu, videonun Gazze Şeridi'nin en büyük ikinci kenti güneydeki Han Yunus'ta çekildiğini iddia etti.İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, basın toplantısında paylaştıkları videonun 10 Ekim'de kaydedildiğini öne sürdü.


İsrailli keskin nişancılar, Gazze'deki Nasır Hastanesinde 3 Filistinliyi öldürdü

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesinin İsrail ordusu tarafından kuşatıldığını hatırlattı. Kudra, Nasır Hastanesi etrafında konuşlanan İsrailli keskin nişancıların açtığı ateş sonucu Filistinli 3 vatandaşın yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin yaralandığını belirtti.


Yeryüzü Doktorlarının Gazze'deki kliniği İsrail tarafından yıkıldı

Yeryüzü Doktorları Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, 2015'ten beri akredite olan ve bölgeye sağlık hizmeti veren Yeryüzü Doktorları’nın Gazze’nin şehir merkezinde bulunan kliniği 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırıları sonucu tamamen yıkıldı.

İsrail saldırılarının başlamasıyla tahliye edilen ve kimsenin bulunmadığı kliniğin tamamen yerle bir olduğu belirtilen açıklamada, Gazze’nin güneyinde hizmet vermeye devam eden Yeryüzü Doktorları ekibinin, Kuveyt Hastanesinde sağlık çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Açıklamada, Gazze'deki tıbbi ve sarf malzeme stokunun azalması sebebiyle Mısır’dan tedarik edilen tıbbi ve yardım malzemelerinin sürekli olarak Refah Sınır Kapısı üzerinden derneğin Gazze’deki ekibine ulaştırıldığının altı çizildi.


ABD İç Güvenlik Bakanı Mayorkas aleyhindeki azil maddeleri Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, Cumhuriyetçilerin göçmenlik politikaları nedeniyle azil istemiyle suçladıkları İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas hakkındaki iki azil maddesi kabul edildi. Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ellerinde tuttuğu Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, 214 evet oyuna karşı 213 hayır oyu ile Mayorkas aleyhinde hazırlanan iki azil maddesi onaylandı.

1876'dan bu yana ilk kez bir kabine üyesi Temsilciler Meclisi tarafından azil istemiyle suçlanırken, Mayorkas'ın görevine devam edip etmeyeceğine Demokratların çoğunlukta olduğu Senato karar verecek. Cumhuriyetçilerin, "sınır güvenliğiyle ilgili politikaları uygulamamak" ve "Kongre'ye yanlış beyanda bulunmak" suçlamalarıyla suçladığı Mayorkas, 26 Şubat'ta tatilden dönecek olan Senato'da oluşturulacak mahkemede yargılanacak.


Isparta'da sağanak ve su baskınları

Isparta'nın Aksu ilçesinde etkili olan sağanağın yol açtığı taşkın nedeniyle bazı tarım arazilerini su bastı. Taşkından merkez ile Karağı, Koçular ve Karacahisar köylerindeki bazı tarım alanları etkilendi. Aksu Kaymakam Vekili Mesut Akın ekiplerin sahada olduğunu ve tedbir alındığını belirterek şunları söyledi:

Şimdiye kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Dere kenarlarında olan tarım arazilerinin bir kısmı taşkından etkilendi. Kaymakamlığımızın tüm kurumları teyakkuz halindedir. 


İBB adayı Taylan Yıldız'dan İÜ açıklamasına deneysel yalanlama: Bugün üniversitenize gittim, derslere bile girdim

İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığına bağımsız adaylığını açıkalyan Taylan Yıldız; İstanbul Üniversitesi'nin bugün yaptığı "ulusal bir televizyon çekimi" açıklamasını yalanladı. Bugün üniversiteye gittiğini söyleyen Yıldız, sosyal medya hesabından o anları kare kare yayınladı. Yıldız, İÜ rektörüne hitaben şunları söyledi:

Sayın Rektör, Ben bugün bizzat üniversitenize gittim. Kimlik kontrolü bile yapılmadan kampüse alındım. Bahçenizde pikniğe gelmiş gibi dolaşan vatandaşları bizzat gördüm. Öğrencilerin yoğun şikayetlerine şahit oldum. Derslere bile de katıldım.



Pakistan'da koalisyon hükümeti kurulması konusunda uzlaşı sağlandı

Pakistan'da siyasi partiler, koalisyon hükümeti kurulması konusunda uzlaşıya vardı. Ulusal basındaki haberlere göre, Pakistan Halk Partisi (PPP) Eş Başkanı eski Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan Müslüman Ligi-Navazdan (PML-N) eski Başbakan Şahbaz Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Kaidi Azam Grubu (PML-Q) lideri Çaudri Şucaat, Birleşik Halk Hareketi Partisi (MQM-P) lideri Halid Makbul Sıddıki, İstihkam-ı Pakistan Partisi (IPP) Genel Başkanı Alim Han, başkent İslamabad'da ortak basın toplantısı düzenledi. PPP Eş Başkanı Zerdari, burada yaptığı açıklamada, ülkeyi içerisinde bulunduğu krizlerden kurtarmak için koalisyon hükümeti kurmaya karar verdiklerini söyledi. Zerdari, tutuklu eski Başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketine de (PTI) çağrıda bulunarak, PTI'den uzlaşı sürecinin bir parçası olmasını istedi. PML-N'den eski Başbakan Şahbaz Şerif ise seçimler sırasındaki eleştiri aşamasının sona erdiğini ve yeni bir parlamento oluşturulacağını belirtti.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU